Σκόπια-Σόφια... συμμαχία για κλειστά σύνορα με Ελλάδα

Σκόπια-Σόφια... συμμαχία για κλειστά σύνορα με Ελλάδα

Την πλήρη συνεργασία της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας προκειμένου να κρατήσουν κλειστά τα σύνορα με την Ελλάδα συμφώνησαν οι κυβερνήσεις των δυο χωρών, ενώ τα Σκόπια και με απόφαση της Βουλής κρατούν κλειστά τα σύνορα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ζητώντας μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο και την γερμανική συνδρομή.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αποφάσισε την χρονική επέκταση του μέτρου της κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα με την Ελλάδα και την Σερβία μέχρι τα τέλη του 2016 η οποία έληγε στις 15 Ιουνίου, με τον υπουργό άμυνας της χώρας Zoran Jolevski να δηλώνει ότι η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω των αυξημένων προσπαθειών από μετανάστες να εισέλθουν και να διασχίσουν το έδαφος της χώρας.

Η απόφαση του σκοπιανού κοινοβουλίου έρχεται την στιγμή που κορυφώνονται οι επαφές και οι διαβουλεύσεις με την Σόφια για την ανταλλαγή πληροφοριών και την λήψη μέτρων για την φύλαξη των συνόρων των δυο χωρών με την Ελλάδα.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Boyko Borissov δήλωσε την Παρασκευή στην Βουλγαρική Βουλή ότι περιμένει η κύρια μεταναστευτική απειλή να προέλθει από τα σύνορα με την Ελλάδα, τα οποία είναι εκτεταμένα και απροστάτευτα. Ο κ. Borissov που ενημέρωσε το Σώμα για τις κινήσεις της κυβέρνησης του αλλά και τις κοινές ασκήσεις Στρατού και Αστυνομίας, άσκησε κριτική στην Ελληνική κυβέρνηση γιατί όπως είπε δεν έλαβε κανένα μετρό τους προηγούμενους μήνες και ανακοίνωσε ότι εάν χρειαστεί η χώρα του είναι έτοιμη να υψώσει συρματόπλεγμα στα σύνορα με την Ελλάδα.

Μιλώντας με προσβλητικό τρόπο για την χώρα μας ο κ. Borissov ανέφερε ότι η Βουλγαρία προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε προσφυγικά κέντρα στην «Μακεδονία» όπου η κατάσταση ήταν καλή άλλα και στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση ήταν «αποκρουστική».

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι άρχει στενή συνεργασία και σε επίπεδο υπουργείου εσωτέρων και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (DANS),με τις «μακεδονικές» αρχές οι οποίες ενημέρωσαν για στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει σχετικά με τις νέες διαδρομές που χρησιμοποιούν οι μετανάστες.

Σύμφωνα με τον κ. Borissov (σε συνέντευξη του στο BGNES) ο ίδιος ο σκοπιανός πρόεδρος Gjorge Ivanov του ζήτησε να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για όλα τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι σκοπιανές αρχές για οργανώσεις που προσπαθούν να ωθήσουν τους μετανάστες σε νέους διαδρόμους και μεταξύ αυτών των στοιχείων ήταν και χάρτες στα Αραβικά , που κατέγραφαν διαδρομές μέσω της Βουλγαρίας προς την Σερβία.

Ο Σκοπιανός πρόεδρος Gjorge Ivanov είχε την περασμένη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Merkel με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στο προσφυγικό και το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου. Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο κ. Ιβανοφ αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στην γνώστη προσπάθεια των μεταναστών να περούν από εναλλακτικές διαδρομές στο σκοπιανό έδαφος και οι δυο ηγέτες «καταδίκασαν το περιστατικό». Αναφέρεται μάλιστα ότι η κ.Merkel τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει κάθε απόπειρα παράνομης διέλευσης των συνόρων καθώς και η ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης ενώ συμφώνησε με τον κ. Gjorge Ivanov ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πρέπει να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Μια αναφορά που εμπεριέχει σαφείς αιχμές εναντίον της χώρας μας.

Ο σκοπιανός πρόεδρος ενημέρωσε την κ. Merkel για την επιλογή της χώρας του να κρατήσει κλειστό τον Βαλκανικό Διάδρομο και στο πλαίσιο αυτό  απηύθυνε πρόσκληση στην γερμανική ομοσπονδιακή συνοριακή αστυνομία να συμμετάσχει στην αστυνομική δύναμη χωρών της Ε.Ε. που έχει αναπτυχθεί στα σύνορα της πΓΔΜ με την Σερβία και την Ελλάδα.