Σε πεδίο εφαρμογής του Plan B της Ε.Ε. και της Τουρκίας μετατρέπεται η Ελλάδα

Σε πεδίο εφαρμογής του Plan B της Ε.Ε. και της Τουρκίας μετατρέπεται η Ελλάδα

Σε πεδίο εφαρμογής του PLAN B της Ε.Ε. και της Τουρκίας, μετατρέπεται η Ελλάδα. Χωρίς συμφωνία αποτελεσματικής συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας, με αναβολή των οριστικών αποφάσεων για το επόμενο δεκαήμερο, με τις απαιτήσεις της Άγκυρας να συναγωνίζονται την αντιπροσφυγική στάση πολλών ευρωπαίων εταίρων, η χώρα μας μένει με κλειστά τα βόρεια σύνορά της, ανοικτά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα και με καταυλισμούς και χώρους φιλοξενίας χιλιάδων ανθρώπων, για την τύχη των οποίων δεν μπορεί ακόμη να αποφασίσει κανείς.

Όλα όσα συνέβησαν χθες στις Βρυξέλλες αντανακλούν τα μεγάλα αδιέξοδα της Ε.Ε., τα οποία προς το παρόν πληρώνει σε μεγάλο βαθμό η χώρα μας.

Η Τουρκία έπαιξε και πάλι το γνωστό παιγνίδι του «όλα η τίποτα» απέναντι σε μια αποδυναμωμένη, φοβισμένη και διασπασμένη ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία εμφανίστηκε έτοιμη να προσφέρει ό,τι απαιτούσε ο απεσταλμένος του Ερντογάν, αρκεί το αντάλλαγμα να αφορούσε… κάποιον άλλο εταίρο.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η Σύνοδος Ε.Ε.-Τουρκίας ήταν προφανές ότι η Άγκυρα θα έπαιζε σκληρό παιγνίδι, γνωρίζοντας ότι κάθε επιλογή που έχει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, που λειτουργεί διαλυτικά για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, εξαρτιόταν απολύτως από την δική της συμβολή.

Ο κ. Τουσκ καλλιεργούσε μια πλασματική εικόνα για τις διαθέσεις της τουρκικής ηγεσίας, την οποία συνάντησε την περασμένη εβδομάδα και έτσι χθες οι ευρωπαίοι ηγέτες, όσοι τουλάχιστον δεν γνωρίζουν καλά την Τουρκία, έμειναν έκπληκτοι από το μέγεθος της λίστας των «απαιτήσεων» που υπέβαλε ο κ. Νταβούτογλου.

Σε ένα θεωρητικό παζάρι που είχε προηγηθεί το βράδυ της Κυριακής στην συνάντηση του Α. Νταβούτογλου με την Α. Μέρκελ και τον ολλανδό πρωθυπουργό Μ. Ρουτε, προφανώς όλοι νόμιζαν ότι είχε βρεθεί μια «χρυσή τομή». Ένας καλός συμβιβασμός που θα ικανοποιούσε την Α. Μέρκελ, η οποία θα είχε κάτι να προβάλει στο εσωτερικό ενόψει των εκλογών στα τρία κρατίδια την ερχομένη Κυριακή, στην Ελλάδα θα προσέφερε την ελπίδα για ανακούφιση από τις προσφυγικές ροές, και σημαντικά ανταλλάγματα στον κ. Νταβούτογλου.

Όμως το παζάρι αυτό έγινε χωρίς να λογαριάζεται ο... ξενοδόχος, που δεν είναι άλλος από την Βαβέλ των 28 κρατών-μελών.

Η Τουρκία εμφανίστηκε με μαξιμαλιστικούς στόχους, οι οποίοι εξ αρχής δηλητηρίασαν το κλίμα. Αμέσως μετα άρχισε να διαμορφώνεται ένα νέο σχέδιο συμφωνίας το οποίο περιελάμβανε υπερβολικά ανταλλάγματα για την Τουρκία, έναντι επίσης υπερβολικά φιλόδοξων δεσμεύσεων που αναλάμβανε.

Το όλο πακέτο στηρίζονταν στην λογική της δημιουργίας αντικινήτρων για μετάβαση μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα καθώς θα ήταν σχεδόν δεδομένη η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.. Για να λειτουργήσει όμως αυτό το σύστημα πρέπει να υπάρξει και ανταπόκριση από τις άλλες χώρες-μέλη ώστε να απορροφούν πρόσφυγες από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το πακέτο που είχε διαμορφωθεί, η Τουρκία θα αναλάμβανε την δέσμευση να παίρνει πίσω τους μετανάστες που είχαν περάσει από το έδαφός της στην Ελλάδα και οι ευρωπαϊκές χώρες να απορροφούν ανάλογο αριθμό Σύρων προσφύγων από το έδαφός της.

Η Ε.Ε. θα αναλάμβανε την εκκένωση των ελληνικών νησιών από πρόσφυγες, επαναπροωθώντας μόνο εκείνους που θα είχαν περάσει στα νησιά μετά από μια ορισμένη ημερομηνία.

Σε αντάλλαγμα γι' αυτό η Τουρκία ζήτησε πρόσθετη οικονομική βοήθεια 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, την έναρξη από τον Ιούνιο της σταδιακής κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ε.Ε., την συνεργασία με την Ε.Ε. σε όποια κοινή προσπάθεια δημιουργίας ασφαλών ανθρωπιστικών περιοχών εντός του εδάφους της Συρίας, ενώ συγχρόνως απαιτήθηκε η υλοποίηση της υπόσχεσης που είχε δώσει ο κ. Γιούνκερ για ξεπάγωμα 5 κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα οποία μένουν παγωμένα λόγω του κυπριακού βέτο από το 2005.

Επίσης το αγλαό πολικό κέρδος της Τουρκίας είναι ότι εμφανίζεται ως ισότιμος συνομιλητής σε ένα «κλαμπ» που τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες αποτελούν κορυφαίες αρχές λειτουργιάς της Ε.Ε., όταν δυο ήμερες πριν η κυβέρνησή του έκλεισε την μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, ενώ συνεχίζει την πολεμική επιχείρηση εναντίον των κούρδων στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας.

Οι χώρες του Visegrad έπαιξαν το σκληρό χαρτί. Απέρριπταν την συμφωνία υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων σε μια «μη ασφαλή χώρα» οπως είναι η Τουρκία. Το επιχείρημά τους είναι τυπικά ισχυρό, καθώς η πρώτη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που θα ζητά την μη επαναπροώθηση στην Τουρκία, το πιο πιθανό είναι ότι θα δικαιωθεί, αφήνοντας επομένως την συμφωνία «μισή»: η Τουρκία θα απολαμβάνει τα ανταλλάγματα που θα της έχουν δοθεί και οι μετανάστες και πρόσφυγες θα συνωστίζονται στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Μ. Ρέντσι ήταν ίσως ο μόνος που επιχείρησε να σώσει την αξιοπρέπεια της Ε.Ε., καθώς απείλησε με βέτο την συμφωνία εάν δεν υπήρχε ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της Ελευθερίας του Τύπου από την Τουρκία.

Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, ξαφνικά προέκυψε και θέμα Κύπρου, καθώς η κ. Μέρκελ υπολογίζοντας προφανώς στην απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και την τραγική διαπραγματευτική θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, προσέφερε στον κ. Νταβούτογλου και το ξεπάγωμα Κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται καν προς συζήτηση τέτοιο ζήτημα, ειδικά μάλιστα όταν υπάρχει σκλήρυνση της τουρκικής θέσης, ενώ κορυφώνεται η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, και έτσι παρά την νυχτερινή σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της κ. Μέρκελ και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μ. Ρουτε, του Γάλλου προέδρου Φ. Ολάντ και του Βρετανού πρωθυπουργού Τ. Κάμερον, με την συμμετοχή του Ν. Αναστασιάδη και του Αλ. Τσίπρα, δεν κάμφθηκε το κυπριακό βέτο.

Όσο απομακρύνεται το έδαφος για επίτευξη μιας ευρωπαϊκής λύσης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, δυστυχώς είναι η Ελλάδα που θα πληρώνει το τεράστιο κόστος της ανεξέλεγκτης εισόδου ανθρώπων στο έδαφός της, την ώρα που, ελλείψει συμφωνίας, οι εταίροι θα κρατούν κλειστά τα βόρεια σύνορά μας.

Η κ. Μέρκελ έχει εκλογές την ερχομένη Κυριακή.

Περισσότερο από όλα είχε ανάγκη την επίτευξη συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία. Στην χειρότερη περίπτωση ένα κάλο προεκλογικό επιχείρημα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται σε... αξιόπιστο εταίρο. Δημιουργεί με ταχύτητα αστραπής τα Hot Spots, τα στρατόπεδα-χώρους υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων, που λόγω κλειστών συνόρων δεν θα ξεκινούν το δρομολόγιο προς τη Γερμανία.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετα την ερχομένη Κυριακή. Όταν η κ. Μέρκελ δεν θα έχει πια την αγωνία των εκλογών…