Σε άλμα στο κενό οδηγούν την Άγκυρα οι «κουρδικοί δαίμονες» της

Σε άλμα στο κενό οδηγούν την Άγκυρα οι «κουρδικοί δαίμονες» της

(Photo by Anadolu Agency/Contributor/Getty Images/Ideal Image. Ένα τεθωρακισμένο όχημα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας περιπολεί στα ερείπια της πόλης Τσίρζε στη Νοτιοανατολική Τουρκία, μετά τον πέρας μία «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης – εκκαθάρισης και εκφοβισμού του κουρδικού στοιχείου με πρόσχημα τον πόλεμο εναντίον του ΡΚΚ, που την οδηγεί, όμως, σε νέο αδιέξοδο.)

Σε παιγνίδι με τη φωτιά οδηγούν την Τουρκία οι «κουρδικοί δαίμονες» της, καθώς, αποκλεισμένη από το συριακό έδαφος, με τους Κούρδους «αδελφούς» του PKK να διευρύνουν τον έλεγχο τους στη Βόρειο Συρία και να έχουν αναδειχθεί σε συμμάχους των Ρώσων και επίδοξους συνεργάτες των Αμερικανών, επιχειρεί να εκβιάσει μια στρατιωτική ανεξέλεγκτη κρίση.

Η συνταγή είναι «γαία πυρί μειχθήτω», προκειμένου να αποτρέψει την τροπή που έχει πάρει η κρίση στη Συρία, με τη διάσωση έστω και προσωρινά του καθεστώτος Assad, αλλά κυρίως με τη διαμόρφωση ενός ενιαίου χώρου στη Βόρειο Συρία που ελέγχεται από το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι των Κούρδων, το PYD αδελφό κόμμα του PKK, που η Άγκυρα, σε πείσμα όλων των μεγάλων «παικτών», επιμένει να χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu, προειδοποίησε το Σάββατο ότι, εάν χρειασθεί, η Τουρκία θα κτυπήσει το YPG (την ένοπλη πτέρυγα του PYD) και λίγη ώρα αργότερα το τουρκικό πυροβολικό κτύπησε θέσεις έξω από το Χαλέπι που μόλις πριν λίγες ημέρες είχαν καταλάβει οι Κούρδοι.

Η προώθηση των Κούρδων στην πόλη Azaz, που, μόλις 20 χιλιόμετρα βορείως του Χαλεπιού, αποτελεί τον στρατηγικής σημασίας κόμβο για την επικοινωνία και μεταφορά εξοπλισμού από την Τουρκία, θεωρήθηκε από την Άγκυρα ότι παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της.

Η παρέμβαση αποδοκιμασίας των τουρκικών βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ...

Όμως το τελεσίγραφο που έστειλε η Άγκυρα προς τους Κούρδους, απερρίφθη, καθώς είχε προηγηθεί παρέμβαση της ίδιας της Ουάσινγκτον που αποδοκίμαζε τους τουρκικούς βομβαρδισμούς και ζητούσε να σταματήσει η «ανταλλαγή πυρών μεταξύ Κούρδων και τουρκικών δυνάμεων και η προσπάθεια ελέγχου εδαφών». Η επικοινωνία μάλιστα μεταξύ του Προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, και του Αμερικανού Προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, εκτιμάται ότι αφορούσε ακριβώς στο να αποτραπεί μια τουρκική παρέμβαση η οποία θα οδηγούσε σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

...στρέφει την Τουρκία προς τη Σ. Αραβία

Η Άγκυρα μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει, μιας και η Ρωσία την έχει αποκλείσει από τη Συρία, επιστρατεύει τη Σαουδική Αραβία, η οποία, όχι μόνο δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά διέθεσε και F-16 τα οποία από την τουρκική βάση Ιντσιρλίκ θα επιχειρούν εναντίον στόχων στη Συρία.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να εμπλέξει τη Σαουδική Αραβία σε επιχειρήσεις στη Συρία θα ρίξει λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης, καθώς θα προκαλέσει την ευθεία πλέον παρέμβαση του Ιράν αλλά και του σιιτικού Ιράκ, σε μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση. Με μοναδικό στόχο να αντιμετωπίσει το κουρδικό κι, αν της δοθεί η ευκαιρία, να αποσπάσει και εδάφη από τη Συρία.

Η συμμαχία που προσέφερε η Ρωσία στους Κούρδους της Συρίας αιφνιδίασε του Τούρκους, αλλά και τις ΗΠΑ...

Όμως η Τουρκία αντιδρά σπασμωδικά, γιατί έχει πάρει τα μηνύματα της τόσο από τη Μόσχα, όσο και από την Ουάσινγκτον.

Η Ρωσία, με την ισχύ πυρός που συγκέντρωσε στη Συρία και με την αποφασιστική στρατιωτική παρέμβαση της, έχει αλλάξει τη ροή του πολέμου. Αλλά και με διπλωματικοστρατιωτικές παρεμβάσεις, όπως ήταν η πλήρης στήριξη και συμμαχία που προσφέρει στους Κούρδους της Συρίας, αιφνιδίασε τόσο τις ΗΠΑ, αλλά πολύ περισσότερο την Τουρκία.

...που πλέον ψάχνουν αλλού διαύλους επικοινωνίας

Η ρωσική παρέμβαση ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της συμμαχίας με μια από τις πιο σκληροτράχηλες και συμπαγείς ένοπλες δυνάμεις που δρουν στη Συρία, υποχρεώνοντας και τις ΗΠΑ να αναζητήσουν τους διαύλους επικοινωνίας και την αποκατάσταση στενών σχέσεων με τους Κούρδους του PYD.

Οι εξελίξεις αυτές ξυπνούν τους «κουρδικούς εφιάλτες» της Τουρκίας, που θεωρεί το PYD τρομοκρατική οργάνωση, καθώς συνδέεται ευθέως με το PKK και το οποίο θεωρεί ιδίου επιπέδου απειλή στη Συρία όπως και το ISIS.

«Ευθεία βολή»

Η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού, δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα μια «ευθεία βολή» από τη Μόσχα, καθώς το PYD άνοιξε τα πρώτα γραφεία του στο εξωτερικό, στη ρωσική πρωτεύουσα, παρουσία μάλιστα και εκπροσώπων του τουρκικού κουρδικού κόμματος HDP. Ξυπνώντας μνήμες από τη σθεναρή στήριξη που προσέφερε στο παρελθόν η Μόσχα στο ΡΚΚ και στον Abdullah Ocalan.

Δεν είχαν περάσει δυο εβδομάδες από την ξαφνική, και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Άγκυρας, επίσκεψη του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για την αντιμετώπιση του ISIS, Brett McGurk, στις περιοχές του συριακού Κουρδιστάν, όπου επισκέφτηκε και συναντήθηκε με μαχητές του YPG στο Κομπάνι, την πόλη σύμβολο της κουρδικής αντίστασης στους τζιχαντιστές.

Αναστάτωση

Η επίσκεψη αυτή, που σήμανε συναγερμό στην Άγκυρα, οδήγησε τον Τούρκο Πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, να χάσει την ψυχραιμία του και να θέσει δημοσίως το ερώτημα στην Ουάσιγκτον εάν θεωρεί σύμμαχο της «την Τουρκία ή τους τρομοκράτες του Κομπάνι»…

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι βλέπουν ότι η απουσία σχέσεων με το PYD από τον φόβο των τουρκικών αντιδράσεων ,κινδυνεύει να ρίξει παντελώς την σημαντική αυτή στρατιωτική δύναμη στο συριακό έδαφος ,στην αγκαλιά της Μόσχας. Και κρατώντας ισορροπίες επιχειρεί να κατευνάσει μεν τον Ερντογαν και να αποκτήσει κάποια επιρροή στους Κούρδους.

Σε πλεονεκτική θέση οι Κούρδοι...

Όμως το PYD, παίζοντας καλά τα χαρτιά του, αυτήν τη στιγμή έχει το πλεονέκτημα της κάλυψης των νώτων του από τη Ρωσία, καθώς η Τουρκία γνωρίζει ότι κάθε προσπάθεια εισβολής στο συριακό έδαφος για να πληγούν κουρδικοί στόχοι θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση των ρωσικών δυνάμεων, και συγχρόνως επωφελείται από την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων για να πιέσει με τη σειρά του το ISIS και να θέσει υπό τον κουρδικό έλεγχο νέα εδάφη.

...και ο πραγματικός εφιάλτης της Άγκυρας

Ο κίνδυνος πλέον για την Τουρκία να ενοποιηθούν τα τρία κουρδικά καντόνια στη Βόρεια Συρία είναι πια ορατός, και θα επισπευσθεί η ενοποίηση αυτή, εφόσον η ρωσική πολεμική μηχανή επικεντρωθεί όχι μόνο στο Χαλέπι, αλλά και στην πρωτεύουσα των τζιχαντιστών, τη Ράκκα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ash Carter, δήλωσε στο ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε σε όλα», ενώ ο εκπρόσωπος του State Department, όταν πιέστηκε για να απαντήσει εάν το PYD χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση απάντησε ότι «χαρακτηρίζεται ως οργάνωση που μάχεται το ISIS..».

Οι εξελίξεις αυτές έχουν βραχυκυκλώσει την Άγκυρα, η οποία διαπιστώνει ότι όχι μόνο δεν μπορεί να «ξεμυτίσει» προς τη Συρία, όπου διακυβεύονται κρίσιμα στρατηγικά συμφέροντα της, αλλά, αντιθέτως, Ρωσία και ΗΠΑ ενισχύουν με κάθε τρόπο τον μεγάλο αντίπαλο της, τους Κούρδους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Άγκυρα ξέσπασε με όλη την ορμή της στις κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου, μετά από πραγματικούς βομβαρδισμούς, η εικόνα που αντίκρισαν οι δημοσιογράφοι, μετά την άρση της απαγόρευσης προσέγγισης σε πόλεις όπως το Τσίρζε, θύμιζαν περισσότερο Συρία… Όμως η επιχείρηση εκκαθάρισης και εκφοβισμού του κουρδικού στοιχείου με πρόσχημα τον πόλεμο εναντίον του ΡΚΚ οδηγεί την Τουρκία σε νέο αδιέξοδο, καθώς το ΡΚΚ πλέον βρίσκει τρόπο να ανταποδίδει τα κτυπήματα, παρά τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι βάσεις του στο Β. Ιράκ και όλο και περισσότερο ριζοσπαστικοποιείται μια νέα γενιά Κούρδων που βρίσκει καταφύγιο στην ένοπλη δράση και στο ΡΚΚ.