Σε αδιέξοδο σπρώχνει τις  συνομιλίες για το Κυπριακό η Τουρκία και προκαλεί με νέες ασκήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Σε αδιέξοδο σπρώχνει τις συνομιλίες για το Κυπριακό η Τουρκία και προκαλεί με νέες ασκήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Με εξώθηση της διαδικασίας των συνομιλιών σε αδιέξοδο επιχειρεί η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά, να αποφύγουν την συζήτηση στον βασικό πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος, που είναι η Ασφάλεια/Εγγυήσεις και το Εδαφικό. Έτσι μετά την συνεχή απόρριψη εκ μέρους του Μ. Ακιντζί των προτάσεων που έχει υποβάλλει ο Ν. Αναστασιάδης, και την διπλωματία «πέρα-δωθε» του Ε. Αϊντε ο νορβηγός δηλώνει «αθώα» ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για σύγκληση νέας Διάσκεψης (Γενεύη ΙΙ) και αντί να στραφεί προς την Άγκυρα η οποία κρατά το κλειδί των εξελίξεων, αφήνει την διαδικασία να οδηγηθεί σε αδιέξοδο που η ευθύνη εάν δεν καταλογισθεί από τους γνωστούς «καλοθελητές» στην Λευκωσία, θα καταλογισθεί «ισότιμα» στις δυο κοινότητες.

Η Τουρκία φρόντισε μετά από  μερικές ημέρες «ανάπαυλας» να στείλει το μήνυμα της καθώς ενώ υπάρχει σε εξέλιξη η προσπάθεια για διάσωση της διαδικασίας των συνομιλιών ανήγγειλε με την NAVTEX  543/17 το απόγευμα της Παρασκευής διεξαγωγή άσκησης με πυρά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Πάφου. Οι τουρκικές ασκήσεις  θα διεξαχθούν  σε περιοχή που πραγματοποιεί έρευνες το Ramform Hyperion στην Κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο διπλωματικό πεδίο ο Μ. Ακιντζί επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στον Ν. Αναστασιάδη υποχρεώνοντας τον πρόεδρο της Κύπρου να αποκαλύψει ότι είχε υποβάλλει δεύτερη εναλλακτική πρόταση η οποία περιόριζε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ίδιος για σύγκληση της Διάσκεψης. Με την νέα πρόταση ο κ. Αναστασιάδης δεχόταν την σύγκληση Διάσκεψης έστω και με «επαρκή πρόοδο» στο θέμα της Ασφάλειας και όχι με συμφωνία όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση.

Ο κ. Ακιντζί μάλιστα επειδή προφανώς δεν έχει λάβει τις σχετικές εντολές από την Άγκυρα απέρριψε και την πρόταση για νέα συνάντηση των δυο ηγετών την Δευτέρα.

Σε αυτό το κλίμα πάντως ο  Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον κ. Άιντε με τον οποίο φυσικά δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις καθώς ουσιαστικά τον έχει κατηγορήσει ότι παίζει το παιγνίδι των τούρκων, και του ζήτησε μάλιστα να έρθει στην Αθηνά την Δευτέρα για να συζητήσουν τις  τελευταίες εξελίξεις. Μετά  τις τελευταίες εξελίξεις είναι σαφές ότι εναπόκειται στην Τουρκία η  άρση του αδιέξοδου, με την επίδειξη συμβιβαστική διάθεσης στα μείζονα ζητήματα της κατάργησης των Εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων αλλά και του Εδαφικού.

Το γεγονός πάντως ότι ακόμη η Άγκυρα δεν έχει δώσει «ραντεβού» για συνάντηση στον κ. Άιντε αποκαλύπτει τις διαθέσεις της και την επιλογή της να μην αφήσει να προχωρήσει  η διαδικασία των συνομιλιών εκτός του πλαισίου που η ίδια είχε σχεδιάσει.

Ν.Μ.