Ρώσος πρέσβης για κυπριακή ΑΟΖ: Κάθε δραστηριότητα να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο

Ρώσος πρέσβης για κυπριακή ΑΟΖ: Κάθε δραστηριότητα να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο

Την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες δεν θα κάνουν βήματα προς την ένταση δημιουργώντας επιπρόσθετα εμπόδια την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.

Όσον αφορά την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία ο Α. Μασλόφ υποστήριξε πως η η Ρωσία δεν παραβιάζει καμία διεθνή συμφωνία, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για αμυντικά συστήματα και κατά συνέπεια δεν συνιστούν κίνδυνο για την Ελλάδα. Μάλιστα, υπενθύμισε, ότι και η Ελλάδα διαθέτει πυραύλους S-300.

Στην συνέχεια πρέσβης της Ρωσίας αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως η Μόσχα αναγνώρισε τη γειτονική χώρα με την καινούρια της ονομασία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού θέματος άνοιξε τον δρόμο στην βεβιασμένη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην βορειοατλαντική συμμαχία και βεβαίως αυτή η πορεία δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια και στην σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια.

Όπως υποστήριξε τα τελευταία χρόνια ορισμένες χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων, που δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο αλλά σε κανόνες που οι ίδιες οι χώρες δημιουργούν και μετά παρουσιάζουν ως άποψη της διεθνούς κοινότητας.

«Εμείς απορρίπουμε εκείνους επιθυμούμε την ανάπτυξη των σχέσεων με όλες τις βαλκανικές χώρες σε διμερές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τις σχέσεις αυτές, στον βαθμό που οι χώρες αυτές το επιθυμούν», σημείωσε.