Ρωσία: Η Τουρκία ετοιμάζεται για στρατιωτική εισβολή στη Συρία

Ρωσία: Η Τουρκία ετοιμάζεται για στρατιωτική εισβολή στη Συρία

Η Ρωσία επανέλαβε σήμερα πως τα πολεμικά αεροπλάνα της δεν παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και πως τέτοιες κατηγορίες χρησιμοποιούνται ως προκάλυμμα για την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα της Άγκυρας στη μεθόριο με τη Συρία.

Η Άγκυρα δεν έχει απαντήσει στα επανειλημμένα αιτήματα της Μόσχας να παράσχει στοιχεία για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά αεριωθούμενα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε πως η Ρωσία έχει σοβαρούς λόγους να υποψιάζεται πως η Τουρκία ετοιμάζει στρατιωτική εισβολή στη Συρία.

"Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καταγράφει αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων για κρυφή προετοιμασία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για δραστικές ενέργειες στο έδαφος της Συρίας", ανέφερε σε δήλωσή του.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε από το Λονδίνο, όπου συμμετέχει στη διάσκεψη δωρητών για τη Συρία, πως όσοι βοηθούν το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

"Η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος είναι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από το συριακό καθεστώς και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από τον Ντάες, το ISIS", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της διάσκεψης.

"Εκείνοι που βοηθούν το καθεστώς Άσαντ διαπράττουν τα ίδια εγκλήματα πολέμου. Το λέω αυτό ειδικά σήμερα γιατί το Χαλέπι δέχεται σφοδρή επίθεση από ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα", είπε.

Ο Νταβούτογλου κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να υιοθετήσουν μια πιο αποφασιστική στάση κατά της Ρωσίας για την επέμβασή της στη Συρία. Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε πως έπειτα από κάθε συζήτηση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα, η Ρωσία πραγματοποιεί ακόμη περισσότερες επιθέσεις.

Εξάλλου, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς κάλεσε το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη Ρωσία να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και την πολιορκία συριακών πόλεων, ως προϋπόθεση για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

"Η άγρια επίθεση που εξαπέλυσε το καθεστώς του Μπασάρ με την υποστήριξη της Ρωσίας τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φαμπιούς από το Λονδίνο, όπου συμμετέχει στη διάσκεψη δωρητών για τη Συρία.

"Η Γαλλία απαιτεί τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την άρση όλων των πολιορκιών που έχουν ως αποτέλεσμα τη λιμοκτονία του πληθυσμού και τον τερματισμό των βομβαρδισμών", πρόσθεσε ο Φαμπιούς, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον αμερικανό και τον βρετανό ομόλογό του.

Ο γάλλος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως δεν είναι μια "παραχώρηση", αλλά μια "προϋπόθεση" για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που ανεστάλησαν χθες στη Γενεύη.

"Από εδώ, θα μπορούσε κανείς να επαναλάβει τις συζητήσεις και να καταλήξει σε μια πολιτική επίλυση", πρόσθεσε, επικρίνοντας επίσης την υποστήριξη της Τεχεράνης στο συριακό καθεστώς.

"Δεν πρέπει να κρυβόμαστε, αν ασχοληθούμε με τις συνέπειες, χωρίς να ασχοληθούμε με τις αιτίες, του χρόνου θα πρέπει να συναντηθούμε για να υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερους αμάχους", είπε επίσης ο Φαμπιούς, που χαρακτήρισε τον Μπασάρ αλ-Άσαντ "εγκληματία της ανθρωπότητας".

Από την πλευρά του, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ απηύθυνε σήμερα έκκληση να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

"Ελπίζουμε πως η διακοπή στις συνομιλίες της Γενεύης είναι μόνο προσωρινή", δήλωσε ο Ζαρίφ, απευθυνόμενος στη σύνοδο δωρητών που διεξάγεται στο Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:
- Τουρκία: Η Ρωσία προσπαθεί να «κρύψει τα εγκλήματά της»