Ρ. Σεκέρινσκα:  Η ελληνική και άλλες στρατιωτικές ορχήστρες έπαιξαν τον ύμνο των Σκοπίων

Ρ. Σεκέρινσκα: Η ελληνική και άλλες στρατιωτικές ορχήστρες έπαιξαν τον ύμνο των Σκοπίων

Με ανάρτησή της στο facebook, η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων υποστηρίζει ότι πέντε στρατιωτικές ορχήστρες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, έπαιξαν τον εθνικό ύμνο των Σκοπίων και του ΝΑΤΟ, σε εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, αναρτώντας και σχετικό βίντεο, η Ραντμίλα Σεκέρινσκα αναφέρει ότι η εκδήλωση έγινε στην Εθνική Φιλαρμονική των Σκοπίων σημειώνοντας  χαρακτηριστικά: «Οι στρατιωτικές ορχήστρες της Βόρειας Μακεδονίας, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σλοβενίας, παίζουν τους ύμνους της Βόρειας Μακεδονίας και του ΝΑΤΟ. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί».

Ο Εθνικός Ύμνος της χώρας που έμεινε ο ίδιος παρά την αλλαγή ονομασίας της χώρας αποτελεί ύμνο στην «απελευθέρωση της Μακεδονίας» και έκφραση Αλυτρωτισμού, που δυστυχώς εξαιρέθηκε από την διαπραγμάτευση που κατέληξε στην Συμφωνία των Πρεσπών:

«Σήμερα πάνω απ' τη Μακεδονία γεννιέται,
νέος ήλιος της ελευθερίας!
Οι Μακεδόνες επαναστατούν,
για τα δικαιώματα τους!
Οι Μακεδόνες επαναστατούν,
για τα δικαιώματα τους!

Απ'την αρχή τώρα η σημαία κυματίζει,
της Δημοκρατίας του Κρουσέβου!
Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι,
Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι!
Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι,
Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι!

Τα Μακεδονικά βουνά τραγουδούν δυνατά,
νέα τραγούδια, νέες ειδήσεις!
Η Μακεδονία ελεύθερη,
Ελεύθερη ζει!..»

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατόπιν διπλωματικών συνεννοήσεων  στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα Σκόπια, παρακάμφθηκε το πρωτόκολλο ώστε να μην αποκρουσθούν οι εθνικοί ύμνοι των δυο χωρών και έρθει σε δύσκολη θέση η ελληνική αντιπροσωπεία.

Το γεγονός ότι η ελληνική μπάντα βρέθηκε στα Σκόπια και ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο της γειτονικής χώρας με τις ευθείες αναφορές στην «απελευθέρωση της Μακεδονίας», θέτει σοβαρά ερωτηματικά…