Τέξας: Πρώτη πτήση F-35 με τουρκική σημαία

Τέξας: Πρώτη πτήση F-35 με τουρκική σημαία

Βίντεο με την πρώτη πτήση F-35 με την τούρκικη σημαία και διακριτικά έδωσε στην δημοσιότητα το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, από τις εγκαταστάσεις της Λόκχηντ Μάρτιν στο Τέξας, καθώς έχει αρχίσει η αντιστροφή μέτρηση για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του πρώτου τουρκικού μαχητικού.

Το Υφυπουργείο (SSM) ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter το συγκεκριμένο βίντεο, όπου το αεροσκάφος απογειώνεται με πιλότο της εταιρείας καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων που έχουν μεταβεί για τον σκοπό αυτό στο Τέξας.

Και το σχετικό tweet αλλά και και το βίντεο έρχονται ως απάντηση στην εντεινόμενη αντίδραση στην Γερουσία και στο Κογκρέσο για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Και στα δυο νομοθετικά σώματα έχουν κατατεθεί σχέδια απόφασης για την απαγόρευση πώλησης Αμυντικού Υλικού στην Τουρκία, που περιλαμβάνει και τα F-35, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η Άγκυρα προχωρά παράλληλα στην απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400, θέτοντας σε κίνδυνο την άκρως απόρρητη υψηλή τεχνολογία του αμερικανικού αεροσκάφους.

Η Τουρκία θα παραλάβει το πρώτο μαχητικό F-35 σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ στις 21 Ιουνίου. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των χειριστών και την παράδοσή και του δεύτερου F-35, θα μεταφερθούν στην βάση τους στην Μαλάτεια. Ωστόσο τα τουρκικά F-35 δεν θα αρχίσουν να πετούν πριν από το φθινόπωρο του 2019.

Τα πρώτα 30 F-35 που έχει παραγγείλει η Τουρκία προβλέπεται να παραδοθούν μέχρι το 2022, ενώ υπάρχει option για συνολική αγορά 100 αεροσκαφών.

Ν.Μ.