Προκαλεί και πάλι η Τουρκία με NAVTEX σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία με NAVTEX σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Στη γνωστή τακτική των προκλήσεων με τις δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών σε ευαίσθητες περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου, επιστρέφει η Άγκυρα, σε μια περίοδο που το κλίμα είναι τεταμένο λόγω των προκλητικών δηλώσεων και κινήσεων της τουρκικής ηγεσίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κύπρου.

Οι τουρκικές Αρχές με την αναγγελία 477/18 ανανέωσαν τη NAVTEX που είχαν εκδώσει για τις σεισμογραφικές έρευνες του BARBAROS HAYREDDIN PASA και των βοηθητικών σκαφών του, M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, στην περιοχή που αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχή που ελέγχει όμως το κατοχικό καθεστώς μεταξύ του Αποστόλου Ανδρέα και της συριακής ακτής.

Η επιμονή σε έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή προδιαγράφει πιθανότατα και τις προθέσεις της Άγκυρας όταν αποφασίσει να αποστείλει στην περιοχή το τουρκικό πλέον γεωτρύπανο Deepsea Metro II, ώστε να επιχειρήσει γεωτρήσεις εκ του ασφαλούς, τουλάχιστον σε μια πρώτη δοκιμαστική φάση.

Συγχρόνως όμως, η Τουρκία δέσμευσε δύο ακόμη περιοχές στη Μεσόγειο με ιδιαίτερη σημασία: με την NAVTEX 514/18 δέσμευσε για στρατιωτικές ασκήσεις για τις 26-27 Απριλίου, μεγάλη περιοχή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που επικαλύπτει και τα Οικόπεδα, 5 και 6 το οποίο εχει δοθεί στην Κοινοπραξία Eni/Total και εφάπτεται του Οικοπέδου 10, στο οποίο μόλις πριν μερικές ημέρες ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές περιβαλλοντικές έρευνες η EXXON MOBIL πριν επιχειρήσει την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση το Β'' εξάμηνο του 2018.

Με τη NAVTEX 512/18 η Τουρκία αναγγέλλει τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά από τις 27-30 Απριλίου σε περιοχή που εκτείνεται νοτιοανατολικά του Καστελόριζου εντός του FIR Αθηνών και της Ελληνικής Περιοχής Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης (SRR) που η ευθύνη για έκδοση NAVTEX ανήκει στην Ελλάδα και αφορά συγχρόνως περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με μία ακόμη NAVTEX 0509/18, αναγγέλθηκε η πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών στο διάστημα από 24-26 Απριλίου από το γνωστό Piri Reis στην περιοχή των Μοσχονησίων στο Αϊβαλί, που εφάπτεται των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Υπενθυμίζεται ότι για τα Μοσχονήσια, χωρις ποτέ να εχει εγερθεί επισήμως, υπάρχει ερωτηματικό για το εάν νομίμως έχουν περιέλθει στην τουρκική κυριαρχία καθώς τουλάχιστον τρία νησιά του συμπλέγματος κείνται πέραν των 3 ν.μ. από την τουρκική ακτή.

Ν. Μ.