Προκαλεί η Τουρκία: «Φανταστικοί ισχυρισμοί» η Γενοκτονία των Ποντίων

Προκαλεί η Τουρκία: «Φανταστικοί ισχυρισμοί» η Γενοκτονία των Ποντίων

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία, αυτή τη φορά με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η Άγκυρα κάνει λόγο για «φανταστικούς ισχυρισμούς κατά της ιστορίας» και για «ακραίους κύκλους που διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα.

Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ρητορική που είναι ασυμβίβαστη με την προώθηση διμερών σχέσεων, η οποία αφήνει αρνητική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«H 19η Μαΐου 1919 σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού μας αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και εορτάζεται με μεγάλη υπερηφάνεια κάθε χρόνο στην Τουρκία και το εξωτερικό.

Οι απόπειρες κάποιων ακραίων κύκλων στην Ελλάδα να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα με φανταστικούς ισχυρισμούς κατά της ιστορίας μας, με ενέργειες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν μίσος κατά της Τουρκίας, όπως επίσης και με δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, έχοντας δικά τους πολιτικά κίνητρα, δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές.

Υπενθυμίζουμε σε εκείνους που επικαλέστηκαν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς την ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο στρατός της, οι οποίες επίσης παραβίαζαν τους νόμους πολέμου κατά την εισβολή στην Ανατολία, καθώς και την υποχρέωσή της να καταβάλει αποζημίωση, η οποία καθορίστηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αναφέρουμε ότι όταν οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό κατά των Τούρκων έφτασαν σε αδιανόητο μέγεθος, οι σύμμαχοι της Ελλάδας ίδρυσαν μια Επιτροπή Ερευνών και αναγνώρισαν απάνθρωπα εγκλήματα του Ελληνικού Στρατού.

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχεύουν στην ιστορία μας δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική, τη συνείδηση ??και τη δικαιοσύνη. Αυτή η ρητορική είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους μας για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων και αφήνει μια αρνητική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές.

Ο διορισμός του μεγάλου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Βενιζέλο το 1934 μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, αποτελεί τη σαφέστερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών και ριζοσπαστών Ελλήνων».

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της δεκαετίας 1914-2013 περίπου 350.000 Έλληνες του Πόντου έχασαν τη ζωή τους από το κίνημα των Νεότουρκων, ενώ οι επιζώντες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην τότε ΕΣΣΔ για να σωθούν, με αποτέλεσμα να «σβήσει» το ελληνικό στοιχείο από την περιοχή στην οποία μετρούσε σχεδόν 2.500 χρόνια παρουσίας.