Πρόεδρος Σκοπίων: Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου είναι προς όφελος της Ελλάδας

Πρόεδρος Σκοπίων: Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου είναι προς όφελος της Ελλάδας

Τα Σκόπια δεν ζήτησαν ποτέ τον αποκλεισμό της Αθήνας από τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αναφέρει το Βήμα.

Στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, επισημαίνει ότι η ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε ελάχιστη στο κάλεσμα των Σκοπίων για διμερή συντονισμό ενώ και η αστυνομική συνεργασία είναι ανεπαρκής, όπως αναφέρει. 

«Η ελληνική κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου δεν είναι εις βάρος της Ελλάδας αλλά αντιθέτως προς όφελός της», εκτιμά ο κ. Ιβάνοφ.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων εκφράζει την απορία του για το ότι δεν μπορεί να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του και τονίζει ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα πριν βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Κανένα πρόβλημα δεν επιλύεται αγνοώντας το και αποφεύγοντας την επικοινωνία. Ούτε το προσφυγικό θα λυθεί ούτε το ονοματολογικό», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των κλειστών συνόρων και τον παράνομων ροών, ο κ. Ιβάνοφ επισήμανε ότι «παρά τον κλειστό διάδρομο, κάθε βράδυ καταγράφουμε περί τις 100 απόπειρες παράνομης εισόδου. Φαίνεται ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα αποτυγχάνουν να συλλάβουν τη σοβαρότητα των κινδύνων ασφαλείας που προκύπτουν από την κρίση».

Τέλος, για το ζήτημα της ονομασίας σημείωσε πως «ό, τι δεν λύθηκε τόσο καιρό δεν θα λυθεί εν μία νυκτί» εκφράζοντας ωστόσο κάποια αισιοδοξία, καθώς, αποκαλύπτει ότι: «οι συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα υπήρξαν ενθαρρυντικές» και πρόσθεσε πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με οποιοδήποτε πρόσωπο πολιτικό ή δημόσιο από την Ελλάδα.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Με λύσεις μονομερείς και επιβληθείσες θα ήταν αδύνατον να τερματισθεί η διαφορά», τόνισε ο κ. Ιβάνοφ.