Πορεία προς τον Νότο για το Oruc Reis με άγνωστο προορισμό

Πορεία προς τον Νότο για το Oruc Reis με άγνωστο προορισμό

Σε πόλεμο νεύρων και τεστ αντοχής υποβάλει την Ελλάδα, ο Τ. Ερντογάν καθώς ένα εικοσιτετράωρο μετά τις απειλές που εκτόξευσε αντιδρώντας στην Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, έδωσε εντολή για τον απόπλου του ερευνητικού Oruc Reis που τους τελευταίους μήνες έμενε δεμένο στο Λιμάνι της Αττάλειας.

Το Oruc Reis με κλειστό το σύστημα  εντοπισμού του, σύμφωνα  με πληροφορίες έπλεε αργά χθες την νύχτα με νότια κατεύθυνση εκτός του κόλπου της Αττάλειας αλλά δεν είχε γίνει γνωστός ο τελικός του προορισμός, ενώ μέχρι αργά την νύκτα δεν είχε εκδοθεί κάποια τουρκική NAVTEX που να αναγγέλλει την έναρξη ερευνών .

Ο κ. Ερντογάν είχε απειλήσει ότι μετά την Ελληνοαιγπτιακή Συμφωνία, θα  δώσει εντολή για επανάληψη των ερευνών από τουρκικά σκάφη, αν και φυσικά το Barbaros είχε ήδη φθάσει στην Κυπριακή ΑΟΖ όπου και εκτελεί παράνομες έρευνες.

Η Τουρκία με την NAVTEX της 21ης Ιουλίου (την οποία δεν ενεργοποίησε) είχε αναγγείλει έρευνες σε απόσταση περίπου 150 ναυτικών μιλίων νότια του Καστελόριζου, σε περιοχή που επικάλυπτε και ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και στο τριεθνές σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Στην περιοχή αυτή, η Τουρκία είχε παράνομα αδειοδοτήσει για έρευνες την ΤΡΑΟ ήδη από το 2012.

Για τα νέα οικόπεδα που παράνομα έχει σχεδιάσει η Τουρκία βάσει του τουρκολυβικού Μνημονίου εκκρεμεί ακόμη η τυπική έγκριση της άδειας  ερευνών και εκμετάλλευσης την οποία έχει ζητήσει η  ΤΡΑΟ, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών .Εκτιμάται ότι μέχρι να υπάρξει αυτή η τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας η Τουρκία δεν θα στείλει στην περιοχή αυτή το Oruc Reis καθώς επιδιώκει πάντοτε να υπάρχει νομιμοφάνεια στις κινήσεις της.