Πολιτικό αδιέξοδο στην ΠΓΔΜ

Πολιτικό αδιέξοδο στην ΠΓΔΜ

Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται η ΠΓΔΜ, καθώς με εντολή των Τιράνων όλα τα αλβανικά κόμματα η σύμπραξη των οποίων είναι αναγκαία προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση, έχουν θέσει ως προϋπόθεση την αποδοχή της πλατφόρμας που συμφωνήθηκε με πρωτοβουλία του αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama, η οποία εκτός των άλλων θεμάτων έχει ειδικές αναφορές και στο θέμα της ονομασίας.

Σε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή κίνηση, καθώς μεταξύ των αλβανικών κομμάτων υπάρχουν σοβαρές πολιτικές αλλά και προσωπικές διαφορές μεταξύ των ηγετών τους, τα τέσσερα αλβανικά κόμματα DUI, DPA, BESA και Συμμαχία για τους Αλβανούς, δημοσιοποίησαν την Κοινή Δήλωση τους που δεν αφορά μόνο την προώθηση των δικαιωμάτων των Αλβανών στην ΠΓΔΜ αναδεικνύοντας τους σε ισότιμη πολιτικά οντότητα με το σλαβικό στοιχείο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ με τον Edi Rama έγινε στην γνωστή αίθουσα  με τον Χάρτη- Γκραβούρα της Μεγάλης Αλβανίας….

Σύμφωνα με το Αλβανικό Μανιφέστο, θα πρέπει να συζητηθούν η σημαία, ο εθνικός ύμνος και τα εθνικά σύμβολα ώστε να ανταποκρίνονται στη διεθνικότητα του κράτους, ενώ τα αλβανικά κόμματα ζητούν συμμέτοχη στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα και επιδίωξη λύσης στο θέμα της ονομασίας βάσει των ευρωπαϊκών αξιών.

Βεβαίως η συνηγορία των Αλβανών της ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας είναι ένας μοχλός πίεσης προς τους εθνικιστές της ΠΓΔΜ, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται  όμως ότι ο πιο σκληρός αλυτρωτισμός και μεγαλοϊδεατισμός στα Βαλκάνια εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια από το αλβανικό στοιχείο και στους στόχους του περιλαμβάνεται  και η Ελλάδα…

Καθώς ο Nikola Gruevski έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τα αλβανικά αιτήματα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μην δοθεί η εντολή στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Zoran Zaev, ο οποίος ενδεχομένως να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τα Αλβανικά κόμματα, δίνοντας όμως έτσι την αφορμή για εάν νέο εθνικιστικό ξέσπασμα, καθώς ήδη το κυβερνών VMRO-DPMNE κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι υποκύπτει στους αλβανικούς εκβιασμούς και είναι έτοιμο να παραδώσει και το «όνομα και την ταυτότητα της Μακεδονίας» στην Ελλάδα.

Το Αλβανικό Μανιφέστο αναφέρει τα εξής: 

1-Επίτευξη πλήρους ισότητας των πολιτών στην ΠΓΔΜ, σε συμφωνία με την  Συμφωνία της Αχρίδας και το Σύνταγμα της χώρας. Πλήρη εφαρμογή της αρχής της πολύ-εθνικότητας στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όπου οι Αλβανοί αναγνωρίζονται ως συστατικό στοιχείο του κράτους. 

2-Συνταγματική κατοχύρωση ότι  «η μακεδονική γλώσσα με το κυριλλικό αλφάβητο και η αλβανική γλώσσα με το αλφάβητό της, είναι επίσημες γλώσσες στην ΠΓΔΜ». 

3- Ευρεία συζήτηση για τη σημαία, τον ύμνο και το κρατικό έμβλημα της ΠΓΔΜ, ούτως ώστε τα κρατικά σύμβολα να ανταποκρίνονται στην κοινωνική πολυεθνικότητα και την εθνική ισότητα. 

4-Υιοθέτηση Ψηφίσματος από τη Βουλή της ΠΓΔΜ με το οποίο να καταδικάζεται η γενοκτονία σε βάρος του αλβανικού λαού της ΠΓΔΜ την περίοδο 1912 – 1956. 

5-Δίκαιη εκπροσώπηση στις Αρχές Ασφαλείας, το Στρατό, τις Μυστικές Υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη, σε όλα τα επίπεδα της κεντρικής διακυβέρνησης. 

6-Δημιουργία κλίματος καλής πίστης ,για καλές διεθνοτικές σχέσεις ως βασικού παράγοντα για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. 

7-Επίλυση του θέματος της ονομασίας, σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Υιοθέτηση Κοινού και Υποχρεωτικού Ψηφίσματος στη Βουλή της ΠΓΔΜ, στο οποίο η κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα προσπαθήσει ενεργώς για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Συμμετοχή των Αλβανών στην ομάδα εργασίας για άμεσες συνομιλίες με την Ελλάδα. 

8-Επίτευξη καλών σχέσεων με τους γείτονες, συμμετοχή Αλβανών σε συνομιλίες με την Βουλγαρία, συνεργασία με Αλβανία και Κόσσοβο για τα θέματα συνόρων και γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.