Πλήρης κάλυψη στην Τουρκία από ΗΠΑ για τις προσφυγικές ροές

Πλήρης κάλυψη στην Τουρκία από ΗΠΑ για τις προσφυγικές ροές

Πλήρη κάλυψη στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι δεν ελέγχει τις προσφυγικές ροές από τη Συρία προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά, πρόσφερε εκπρόσωπος του State Department, Τζον Κίρμπι.

Απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, για το εάν οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Τουρκία να προσπαθήσει να σταματήσει τις ροές προς την Ελλάδα ο κ. Κίρμπι είπε αρχικά πως οι ΗΠΑ "έχουν μιλήσει σε κάθε έθνος που το αγγίζει η κρίση" και πρόσθεσε ότι για όλα φταίει το καθεστώς Άσαντ και δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνες σε κάποιο άλλο κράτος.

Όπως αναφέρει ο Μ. Ιγνατίου στο mignatiou.com, επανέλαβε πως η ερώτησή του αφορούσε το εάν η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από την Άγκυρα να "φρενάρει" τις προσφυγικές ροές ωστόσο ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε με τον ίδιο τρόπο λέγοντας:

"Η Ελλάδα είναι πράγματι ένα από αυτά τα έθνη (σ.σ. που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές). Κι η Τουρκία είναι απολύτως ένα από αυτά. Γι'' αυτό οι ΗΠΑ παραμένουν ο παγκόσμιος ηγέτης όταν πρόκειται για την συνεισφορά κονδυλίων και πόρων για τη βοήθεια εθνών που σχετίζονται μ'' αυτό, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ιορδανίας. Να ανταποκριθούν με τους πρόσφυγες που έχουν και προσπαθούν να φροντίσουν. Γι'' αυτό το πράγμα μιλούμε συνεχώς, όμως δεν θα δείξουμε με το δάχτυλο επιρρίπτοντας ευθύνη".

Σε νέο ερώτημα του Μιχάλη Ιγνατίου σχετικά με το εάν οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει από τους Τούρκους να διαλύσουν τα κυκλώματα δουλεμπόρων που δρουν στα τουρκικά παράλια ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε προσφέρονταν πλήρη κάλυψη στην Άγκυρα:

"Αντιλαμβάνομαι την ερώτηση. Πρόκειται για απελπισμένους που προσπαθούν απεγνωσμένα με διάφορα μέσα να δραπετεύσουν απ'' τη βία και το θάνατο και την καταστροφή των σπιτιών και της περιουσίας τους. Η πραγματική πηγή (εννοεί του προβλήματος) είναι ο Ασάντ και το καθεστώς του κι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία. Μιλήσαμε γι'' αυτό κι αυτό προσπαθούμε εδώ στο State Department να βρεθεί πολιτική λύση, να βρεθεί λύση στη σύγκρουση ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο και τη σύγκρουση, ώστε ο κόσμος να μην εγκαταλείπει τη Συρία".

Ο εκπρόσωπος του State Department σημείωσε ότι αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ μιλούν με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που επηρεάζονται βαθιά από την προσφυγική κρίση και συνεχίζουν να συνεισφέρουν περισσότερους πόρους.

Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε στο Λονδίνο επιπρόσθετους πόρους για τους Σύρους πρόσφυγες και θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για ακόμη μεγαλύτερη αμερικανική συνεισφορά.

"Προηγουμένως μνημονεύσατε την Τουρκία", συνέχισε την απάντησή του ο εκπρόσωπος του State Department και συνέχισε "αυτό δεν είναι γι'' αυτούς θεωρητική άσκηση. Ασχολούνται με εκατομμύρια απελπισμένους ανθρώπους στην δική τους πλευρά των συνόρων κι εκατοντάδες χιλιάδες άλλους, ίσως και περισσότερους, στην άλλη πλευρά. Είμαστε δεσμευμένοι να εργαστούμε μαζί τους προσπαθώντας να τους βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο".

Διαβάστε ακόμα:

- Στον εκβιασμό της Τουρκίας υποκύπτει το Βερολίνο