Παρέμβαση Πούτιν για Πρέσπες: Αγνοήθηκε η βούληση των «Μακεδόνων» ψηφοφόρων

Παρέμβαση Πούτιν για Πρέσπες: Αγνοήθηκε η βούληση των «Μακεδόνων» ψηφοφόρων

Νέα προσωπική παρέμβαση από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία εντάσσει στο σχέδιο των ΗΠΑ και της Δύσης να ενισχύσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια, μια προσπάθεια που όπως υποστηρίζει λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την περιοχή.

Ο Βλ. Πούτιν στη συνέντευξη του στη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti ενόψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι έσπευσε να υπενθυμίσει τις προηγούμενες παρεμβάσεις της Δύσης, τον βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ το 1999 και την υποστήριξη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, αλλά και το ότι το 2017 «σε αντίθεση με την βούληση του λαού έσυραν το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ», προκαλώντας αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στη «Μακεδονία» λέγοντας ότι με στόχο την προώθηση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ «τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγή της ονομασίας της χώρας και αλλαγή της βάσης της Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας». Ο κ. Πούτιν μάλιστα πρόσθεσε ότι «αγνοήθηκε η βούληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων, καθώς το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της χώρας απέτυχε, αλλά η έξωθεν πίεση συνεχίζεται..».

Επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του να στηρίξει με κάθε τρόπο την «φίλη» Σερβία, ο Β. Πούτιν προειδοποίησε ότι η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να επεκταθεί «είναι απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου και μια λανθασμένη και καταστροφική στρατιωτικά και πολιτικά στρατηγική». Κατηγόρησε ακόμη την Συμμαχία ότι με την προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας της στα Βαλκάνια «επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και υπονομεύει την εμπιστοσύνη και πυροδοτεί τις εντάσεις στην Ευρώπη».

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες τόσο με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ όσο και με τις δηλώσεις του Ρώσου ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνταρ Γκουσκό και την έντονη απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ, έχει ανέβει η θερμοκρασία» στις ελληνορωσικές σχέσεις. Και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η Μόσχα που απειλεί να θέσει προς συζήτηση το ζήτημα της «επίλυσης της διαφοράς για την ονομασία» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (που διαθέτει βέτο), ότι δεν αντιμετωπίζει την Συμφωνία των Πρεσπών, στην ουσία της αλλά την εκλαμβάνει ως «εργαλείο» για την επέκταση της αμερικανικής και νατοϊκής επιρροής στα Βαλκάνια, κάτι που θεωρεί ότι είναι βήμα αναβίωσης του Ψυχρού Πολέμου και διαμόρφωσης νέων ζωνών επιρροής στην Ευρώπη.

Όσο για το περιεχόμενο της Συμφωνίας, και ο ίδιος ο κ. Πούτιν δεν θέλει να αντιληφθεί τις ελληνικές ευαισθησίες για το όνομα της «Μακεδονίας» και γι αυτό εμφανίζεται ως ενδιαφερόμενος για την προστασία της «μακεδονικής ταυτότητας».

Ν.Μ.