Παρέλαση - επίδειξη οπλικών συστημάτων στην... Κόκκινη Πλατεία

Παρέλαση - επίδειξη οπλικών συστημάτων στην... Κόκκινη Πλατεία

Για μια εντυπωσιακή παρέλαση, η οποία δεν θα τιμήσει απλώς την 74η επέτειο της Ημέρα της Νίκης των Σοβιετικών επί της Ναζιστικής Γερμανίας, προετοιμάζονται οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς η Κόκκινη Πλατεία θα θυμίζει σήμερα περισσότερο χώρο επίδειξης των επιτευγμάτων της ρωσικής Πολεμικής Βιομηχανίας.

Όπως μετέδωσε το Itar Tass, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στην παρέλαση θα λάβουν μέρος 13.600 στρατιωτικοί, μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων και οχημάτων μεταφοράς πυραυλικών συστημάτων αλλά και 74 αεροσκάφη από την «αφρόκρεμα» της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Παραδοσιακά η παρέλαση ξεκινά με το θρυλικό τεθωρακισμένο T-34 σύμβολο της Νίκης επί των ναζί, και θα ακολουθήσουν σχηματισμοί των ελαφρών θωρακισμένων Tigr-M, μεταξύ αυτών και εκείνα που διαθέτουν το σύστημα μάχης Arbalet, οχήματα Tigr με το αντιαρματικό σύστημα Kornet-D και το σύστημα Taifun-K.

Το θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού BTR-82A, μαζί με οχήματα Taifun που θα ακολουθούνται από τα πιο εξελιγμένα ρωσικά τεθωρακισμένα τα Kurganets και BMP-3, τεθωρακισμένα Armata θα διασχίσουν σε σχηματισμό την Κόκκινη Πλατεία.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων, με πρώτους τους S-400 και θα ακολουθήσουν επίσης τα Tor-M2, οι πύραυλοι εδάφους-αέρος Buk-M2, το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsyr-S. Θα ακολουθήσουν τα συστήματα Msta-S, εκτοξευτήρες των τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander και των Smerch.

Σημαντικό και το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της παρέλασης αφορά την συμμέτοχη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας που θα ξεκινήσει με την πτήση τεσσάρων ομάδων ελικοπτέρων Mi-26, Mi-8, Mi-28N, Ka-52 and Mi-24.

Αμέσως μετά 12 γκρουπ αεροσκαφών από όλα τα τμήματα της Πολεμικής Αεροπορίας θα πετάξουν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία. Το στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160 με το όνομα «Λευκός Κύκνος» και το βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3. Ένα τάνκερ για εναέριο ανεφοδιασμό Il-78 θα πραγματοποιήσει άσκηση ανεφοδιασμού ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-95MS ενώ συγχρόνως θα πετούν πάνω από την Μόσχα, Tu-95MS, MiG-29SMT, MiG-29, Su-35S και Su-30SM και θα ακολουθούν σχηματισμοί μαχητικών αναχαίτισης μεγάλου βεληνεκούς MiG-31, και βομβαρδιστικά Su-24M και Su-34 και μαχητικά Su-25.

Σε μια συγκυρία όπου η παγκόσμια αγορά όπλων παρουσιάζει σημαντική αύξηση, ο ανταγωνισμός των παραδοσιακών παραγωγών αμυντικού υλικού και εκείνων που προωθούν νέες υπερσύγχρονες αμυντικές τεχνολογίες κορυφώνεται και πάλι και η Μόσχα επιδιώκει να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία, με την παρουσίαση και επίδειξη νέων όπλων, και το άνοιγμα νέων αγορών σε Ασία και Αφρική, ενώ κάθε άλλο παρά άσχετη με την επιδίωξη αυτή είναι η συμφωνία για πώληση των S-400 στην Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και μέχρι τώρα παραδοσιακό πυλώνα της αμερικανικής πολιτικής στην Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή.

Ν.Μ.