Παρά την κατευναστική στροφή Τσίπρα, η Τουρκία διατηρεί την ένταση ψηλά!

Παρά την κατευναστική στροφή Τσίπρα, η Τουρκία διατηρεί την ένταση ψηλά!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*

Ο Πρωθυπουργός και πλέον Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσίπρας προκειμένου να μειώσει την αυξημένη ένταση με την Τουρκία που προκάλεσε «το μάλωμα» του Πρέσβη μας στην Άγκυρα από τον κ. Τσαβούσογλου μετά από τα σαββατιάτικα πυροτεχνήματα Κοτζιά, (που μάλλον αυτόν στόχευαν), αποφάσισε την Τρίτη το βράδυ να ακολουθήσει την στρατηγική του… «στρίβειν δια του… Νομοσχεδίου» (παραφράζοντας γνωστή ατάκα ταινίας ελληνικού κινηματογράφου).

Για μία ακόμα φορά αυτή η αξιοθρήνητα ανεπαρκής και σουρεαλιστική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευρίσκεται σε πλήρη σύγχυση σε ότι αφορά στην εξωτερική πολιτική της Χώρας. Υπουργοί εκβιάζουν ο ένας τον άλλο και μαζί τον Πρωθυπουργό ενώ ιδεολογικοποιούν τον αχανές εγώ τους και δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην Χώρα με αποτέλεσμα στο τέλος να μειώνουν το ήδη χαμηλό κύρος και την αξιοπιστία της. Την πρωταρχική ευθύνη όμως την έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όχι μόνο διότι θεσμικά αυτός είναι υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική αλλά και διότι «δεν κατάλαβε τίποτα και φυσικά δεν έμαθε τίποτα» όπως είπε κάποτε ο Ταλευράνδος για του Γάλλους Βασιλείς μετά την επανάληψη των ίδιων λαθών από αυτούς. Συνεχείς αυταπάτες και απόλυτη εμπιστοσύνη στα… «assets».

Το ζήτημα όμως είναι ότι έχει ήδη γίνει μεγάλη ζημιά τόσο σε διεθνές επίπεδο, (ποιος μας παίρνει στα σοβαρά πλέον;) όσο και στις διμερείς σχέσεις με την αναθεωρητική Τουρκία. Δημιουργούνται ανεπιθύμητα τετελεσμένα. Η Άγκυρα παρά την κυριολεκτικά κατευναστική κίνηση Τσίπρα να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες το ζήτημα της επέκτασης στα 12 νμ συνεχίζει την επιθετική – απειλητική ρητορική της διατηρώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις αυθαιρεσίες του BARBAROS στη Κυπριακή ΑΟΖ και στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα και τις υποτιθέμενες παρενοχλήσεις του από Φρεγάτα του ΠΝ! Οι καθαρά χθεσινές απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Στρατηγού Χουλουσί Ακάρ για να μην ξαναπλησιάσει Πλοίο του ΠΝ μας και με τους Χάρτες που έδειχναν την «Τουρκική Υφαλοκρηπίδα» χωρίς και την Ελληνική με πλήρη επήρεια του Καστελόριζου σύμφωνα με την αρχή της Μέσης Γραμμής δεν αφήνουν περιθώρια ψευδαισθήσεων! Όταν μάλιστα αυτές ακολούθησαν αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι το casus belli εναντίον της Ελλάδας ότι σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια βρίσκεται πάντα σε ισχύ. 

Η Τουρκία με τους συνεχιζόμενους «τσαμπουκάδες» στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μπει σε μία «ενεργειακή συμφωνία» ακόμα και χωρίς λύση στο Κυπριακό αλλά και να «κόψει τον βήχα» σε κάθε μονομερή (όπως ισχυρίζεται) ενέργεια της Ελλάδος στο Αιγαίο υποστηρίζοντας έμπρακτα τις δικές της θέσεις.

Ο κ. Πρωθυπουργός στο επόμενο δίμηνο θα συναντηθεί για πολλοστή φορά με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και επιθυμεί διακαώς να έχει δημιουργηθεί μία θετική ατμόσφαιρα που θα βοηθήσει στις συνομιλίες τους. Αλλά ποιες συνομιλίες και πάνω σε τι; Μήπως στην αναζήτηση «νομικών βάσεων» που είχε εμφατικά τονίσει πριν 2 χρόνια ο στην ουσία ταπεινωτικά αποπεμφθείς κ. Νίκος Κοτζιάς; Μήπως με όλη αυτή την ιστορία διευκολύνεται τελικά η … «τελική» λύση για το Αιγαίο αλλά και το Κυπριακό; Που οδηγούμαστε άραγε; O Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Βαγγέλης Καλπαδάκης ο οποίος αναδεικνύεται πλέον ως ο νέος ισχυρός άνδρας της Ελληνικής Διπλωματίας, τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά; Βέβαια έχει το σημαντικό προσόν να έχει κάνει πράξη την… ελληνοτουρκική «συνεργασία, και την αρμονική συμβίωση» και ίσως έτσι να είναι προνομιακός συνομιλητής των γειτόνων μας αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σαν να βάζουμε ένα Λοχαγό άτυπο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων!

Το σοβαρό ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο Νομοσχέδιο μίλησε ο κ. Τσίπρας από την στιγμή που υπάρχει ήδη ο Κυρωτικός Νόμος 2321/1995 της Συμβάσεως του Δικαίου των Θαλασσών που ορίζει σύμφωνα με το άρθρο 2 ότι η Ελλάδα μπορεί να ορίσει το εύρος της Χωρικής Θάλασσας (Αιγιαλίτιδας Ζώνης) μέχρι 12 νμ (ξανατονίζεται το «μέχρι») με απλή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) χωρίς να απαιτείται «κύρωση» από την Βουλή! Μήπως με αυτή την κατευναστική του προσπάθεια θέλει να αλλάξει αυτόν τον ίδιο τον Κυρωτικό Νόμο; Θα το μάθουμε πολύ σύντομα και η Αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη όταν (αν τελικά) έλθει όπως προαναγγέλθηκε το θέμα για συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής κάτι που προσωπικά αμφιβάλλω ότι θα γίνει.

Τέλος κρίνεται σκόπιμο επισημάνω την στάση των ΗΠΑ απευθυνόμενος πρωτίστως σε όλους εκείνους που έχουν ευφραντικές ψευδαισθήσεις για την Αμερικανική στάση απέναντι στα λεγόμενα Ελληνοτουρκικά προβλήματα και τρέφονται με τον μύθο «της γεωπολιτικής μας αναβάθμισης μας» από τους υπερατλαντικούς Συμμάχους μας απέναντι στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ απέφυγαν να πάρουν θέση στο ζήτημα της επέκτασης της Αιγιαλίδας Ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι μάλιστα ότι «Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσουν στην επίλυση του ζητήματος μέσω της διπλωματικής οδού» Κάτι που υποστηρίζουν για όλο το πλέγμα των λεγομένων Ε/Τ διαφορών. Άξια προσοχής είναι οπωσδήποτε και η εκκωφαντική σιωπή των Ευρωπαίων Εταίρων μας, ενώ εκπρόσωπος της ΕΕ μετά από πολλή πίεση έβγαλε στον αέρα μία γενικόλογη δήλωση περί « στις σχέσεων καλής γειτονίας σεβασμού των διεθνών συμφωνιών» και αυτό ήταν. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για τα επόμενα μας στρατηγικά μας βήματα.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Liberal.