Πάρα πολύ θετική η εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία λύσης στο Κυπριακό, σημειώνει Κύπριος ευρωβουλευτής

Πάρα πολύ θετική η εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία λύσης στο Κυπριακό, σημειώνει Κύπριος ευρωβουλευτής

Στη Γενεύη έγινε ένα βήμα προόδου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εκτιμά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Τάκης Χατζηγεωργίου (εκλέγεται με το ΑΚΕΛ), ο οποίος δηλώνει πως ανήκει σ΄εκείνους που θεωρούν ότι η Τουρκία χρειάζεται τη λύση, καθώς τη συμφέρει.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής θεωρεί απίθανο να μπορέσουν τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο να προχωρήσουν με μια κοινή γραμμή στο μεγάλο αυτό ζήτημα, καθώς «υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις», χαρακτηρίζει «πάρα πολύ θετική» την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη διαδικασία, ενώ για τις επιθέσεις εναντίον του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, λέει πως «σ' αυτό το στάδιο θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι, με καθαρή εικόνα κοινής σύμπλευσης Ελλάδας και Κύπρου».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
 
Ερ: Κάνοντας έναν απολογισμό της Διάσκεψης της Γενεύης, τελικά τι θα λέγατε πως άφησε;

Απ: Νομίζω ότι έγινε ένα βήμα μπροστά. Μπορεί να μην έγιναν πολλά βήματα, αλλά σίγουρα έχει γίνει ένα βήμα μπροστά. Και μόνο του το γεγονός ότι παραβρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι η Τουρκία και η Κύπρος νομίζω ότι είναι ένα άλμα. Δεν απέδωσε -είναι φανερό- τα τελικά αποτελέσματα που θέλαμε, είναι όμως μια υπόθεση πάρα πολύ δύσκολη το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δεδομένων των -σε πρώτη ανάγνωση- διαμετρικά αντίθετων τοποθετήσεων. Νομίζω πως θα υπάρξει και άλλη μία ή και άλλες συναντήσεις. Δεν νομίζω ότι θα κλείσει ούτε μετά την επόμενη συνάντηση των πολιτικών ηγετών, αφού οι τεχνικές επιτροπές καταλήξουν σε μια εικόνα των τοποθετήσεων. Σ' αυτή τη φάση -ιδιαίτερα από τους εμπλεκόμενους- θα πρέπει να υπάρξει μία προσήλωση στον στόχο με τέτοιον τρόπο που να αποδώσει αποτελέσματα παρά να είναι απλώς τοποθέτηση των αντίθετων απόψεων. Θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει μια κατεύθυνση που να δίνει διέξοδο. Κανείς δεν ξέρει ποια μπορεί να είναι αυτή και δεν μπορεί κανείς να περιμένει ούτε από εμένα ούτε από κανέναν άλλον να την προδιαγράψει, αλλά πιστεύω ότι εκεί που υπάρχει βούληση μπορεί να υπάρξουν διέξοδοι. Και είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η Τουρκία χρειάζεται τη λύση, τη συμφέρει. Δεν αποκλείω βέβαια προβλήματα ή και κατάρρευση, κανείς δεν μπορεί να το προδιαγράψει αυτό, αλλά καταθέτω την προσωπική μου άποψη ότι συμφέρει την Τουρκία η λύση κυρίως ως προς το να επεκτείνει τη γεωστρατηγική της αξία στην ανατολική Μεσόγειο προς την κατεύθυνση του να συγκρατήσει οποιονδήποτε διάδρομο επαφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπάγεται αυτό επενδύσεις και αν όχι επιτάχυνση της οικονομίας, γιατί βρίσκεται προς τα πίσω, τουολάχιστον συγκράτηση αυτής της οπισθοχώρησης.
 
Ερ: Δεν σας προβληματίζει η ενίοτε απρόβλεπτη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Απ: Είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε μ' έναν άνθρωπο αλλοπρόσαλλο, αλλά έδειξε πως εκεί που βλέπει πως έχει συμφέρον, το βλέπει, όπως για παράδειγμα η επανασύνδεση με τη Ρωσία ή το Ισραήλ που δεν το περίμενε κανείς να συμβεί αυτό κι όμως το έκανε με γραπτή συγγνώμη προς τον Πούτιν. Που δεν φαινόταν να ήταν δυνατόν τόσο γρήγορα μάλιστα.
 
Ερ: Στο εσωτερικό της Κύπρου μπορεί να προχωρήσουν τα πολιτικά κόμματα με μια κοινή γραμμή στο Κυπριακό;

Απ: Η απάντησή μου είναι καθαρά όχι. Δεν υπάρχει δυνατότητα. Υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, υπάρχουν κόμματα που πιστεύουν πως είναι καλύτερα να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Και μπορεί να μην το δηλώνουν καθαρά αυτό, αλλά για μένα εξυπονοείται ξεκάθαρα. Και υπάρχουν και κόμματα που πιστεύουν ότι πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό. Μπορεί να ονομάζεται έντιμος, μπορεί να ονομάζεται λογικός, αλλά δυνατότητα να βρεθούν τα κόμματα σε κοινή γραμμή πλεύσης, πιστεύω πως όχι, δεν υπάρχει. Πιστεύω πως σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα έχουμε υποστηρικτές του «όχι» και υποστηρικτές του «ναι». Πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή. Νομίζω όμως πως αν δοθεί χρόνος ικανός για ουσιαστική ενημέρωση του κόσμου θα αμβλύνει τουλάχιστον τις εντάσεις που προκαλούνται από διαφορετικές έντονες απόψεις των κομμάτων. Δηλαδή ο λαός να αισθάνεται ότι έχει πάρει την πληροφόρηση που χρειάζεται και να καταλήξει ο καθένας τι θέλει να ψηφίσει.
 
Ερ: Το «δίκαιη και βιώσιμη λύση» είναι μία έκφραση που έχει εκφυλιστεί με το πέρασμα του χρόνου ή διατηρεί την ουσία του περιεχομένου της;

Απ: Οι πολλές δεκαετίες χρήσης αυτής της έκφρασης έχουν δημιουργήσει αυτή την αίσθηση εκφυλισμού και παρέχει σε κάποιους το δικαίωμα να αστειευτούν γύρω απ' αυτή την έκφραση. Όμως νομίζω ότι όταν τα πράγματα φτάσουν σε μία κορύφωση που θα φανεί πως εδώ είναι ένα τέρμα, προς αυτή την κατεύθυνση ή την άλλη, θα αποκτήσει ξανά καθαρό νόημα έστω και για συμπυκνωμένο διάστημα χρόνου που θα είναι η διαδικασία συζήτησης του σχεδίου και η διαδικασία της ψηφοφορίας.
 
Ερ: Πώς αποτιμάτε την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παρουσία Γιούνκερ στη Διάσκεψη;

Απ: Πάρα πολύ θετική, χωρίς καμία αμφιβολία, θεωρώ όμως ότι έκανε ένα λάθος ο κ. Γιούνκερ. Όταν ο Τσαβούσογλου έφερε την ένστασή του για την παρουσία του εκεί, ο κ. Γιούνκερ είπε πως «μας θέλετε μόνο, όταν θέλετε λεφτά». Είναι αληθές αυτό, ότι θέλουν την ΕΕ, όταν είναι μόνο για λεφτά. Εντούτοις, όμως, θεωρώ πως σε τέτοιες διασκέψεις η φράση σου πρέπει να υπηρετεί τον στόχο σου παρά τον καβγά. Κατά την άποψή μου, θα μπορούσε να το χειριστεί (ο κ. Γιούνκερ) διαφορετικά. Αλλά η παρουσία και μόνο της κ. Μογκερίνι και του κ. Γιούνκερ ισχυροποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία και τη μετεξέλιξή της σε μία ομοσπονδία.
 
Ερ: Θα πρέπει να έχει συνέχεια η ευρωπαϊκή παρουσία στην όλη διαδικασία;

Απ: Καμιά αμφιβολία. Αν δεν συνεχιστεί, δεν έχει αξία ούτε η πρώτη. Ξέρω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα σε κάθε επόμενη συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Ερ: Ένα σχόλιο για την κριτική που δέχεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε σχέση με το Κυπριακό...

Απ: Πιστεύω πως σ' αυτό το στάδιο θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι, με καθαρή εικόνα κοινής σύμπλευσης Ελλάδας και Κύπρου. Θα είναι πολύ βλαπτικό να πει κανείς κάτι προς την κατεύθυνση διάβρωσης αυτής της κοινής στρατηγικής με στόχο να φτάσουμε σ' ένα τόσο καλύτερο στάδιο των συζητήσεων, έτσι ώστε η συζήτηση να γίνει στο επίπεδο πρωθυπουργών (Τσίπρας - Γιλντιρίμ και Τερέζα Μέι).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ