ΓΔ: 897,45 3,69 (0,41 %)

Τζίρος: 10,06 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2000η
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,45 3,69 (0,41 %)

Τζίρος: 10,06 εκατ. €   RT

ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Μετρώντας αντίστροφα για την επόμενη κρίση με την Τουρκία

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, 00:00
Η «ανάπαυλα» των τελευταίων τριών μηνών στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί κάποιου είδους κατευνασμός της τουρκικής επιθετικότητας. Απλώς και η Τουρκία έχει ανάγκη διαλειμμάτων στην άσκηση επί του πεδίου της επεκτατικής πολιτικής της, θεωρώντας ότι έτσι καθησυχάζονται οι ανησυχίες των «εχθρικών» δυνάμεων.
Μετρώντας αντίστροφα για την επόμενη κρίση με την Τουρκία

Τ. Μπάιντεν: Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έρθει στις ΗΠΑ - Όσα συζητήσαμε

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, 07:15
Σε νέες ακόμη ισχυρότερες βάσεις εισέρχεται η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ όπως προκύπτει και από τη χθεσινή 30λεπτη επικοινωνία που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει δείξει τις προθέσεις του έναντι της χώρας μας από την αρχή της θητείας. Κάλεσμα Μπάιντεν στον Κυρ. Μητσοτάκη για τις ΗΠΑ.
Τ. Μπάιντεν: Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έρθει στις ΗΠΑ - Όσα συζητήσαμε

Οι ισορροπίες της ΕΕ για την Τουρκία, οι όροι και η «ανακωχή» μέχρι τον Ιούνιο

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, 00:00
Παρά τους «ύμνους» της Άνγκελα Μέρκελ για τη σχέση με την Τουρκία, αποτέλεσμα και των εκβιασμών του Ταγίπ Ερντογάν με μοχλό το προσφυγικό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε μια ισορροπημένη απόφαση που αποτυπώνει την προσέγγιση της Έκθεσης Κομισιόν-Μπορέλ με αναφορά τόσο στη θετική όσο και στην αρνητική ατζέντα. Και μάλιστα παραπέμπει τις αποφάσεις για την ενεργοποίηση της θετικής ατζέντας τον επόμενο Ιούνιο ενώ στο μεσοδιάστημα θα είναι υπό διαρκή παρακολούθηση η Άγκυρα.
Οι ισορροπίες της ΕΕ για την Τουρκία, οι όροι και η «ανακωχή» μέχρι τον Ιούνιο

Η γαλλική φρεγάτα Languedoc στο λιμάνι του Πειραιά

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, 18:03
Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται η γαλλική φρεγάτα Languedoc τελευταίας γενιάς. Πρόκειται για υπερσύγχρονα σκάφη υψηλών επιδόσεων σε ποικίλους τομείς (αντιμετώπιση ανθυποβρυχιακών, εναέριων και χερσαίων απειλών, ηλεκτρονικός πόλεμος, δυνατότητα χτυπημάτων στην ενδοχώρα κ.λπ.). Φωτογραφίες - Βίντεο.
Η γαλλική φρεγάτα Languedoc στο λιμάνι του Πειραιά

Το μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ και το φοβικό σύνδρομο των Γερμανών απέναντι στον Ερντογάν

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, 00:00
Μήνυμα επιβεβαίωσης του στρατηγικού χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και στήριξης των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Ελλάδας για την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, στέλνει η νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Το μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ και το φοβικό σύνδρομο των Γερμανών απέναντι στον Ερντογάν

Την Πέμπτη η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, 20:56
Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει την Πέμπτη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η επικοινωνία εκτός από συμβολικής σημασίας, καθώς θα γίνει ανήμερα της εθνικής επετείου, είναι και ουσίας, καθώς θα αφορά τα πολλά ζητήματα που απασχολούν τις δυο χώρες, επιβεβαιώνοντας τις στενές μεταξύ τους σχέσεις.
Την Πέμπτη η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Ν. Δένδιας: «Το ΝΑΤΟ, συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία» - Συνάντηση με Μπλίνκεν

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, 19:05
«Το ΝΑΤΟ είναι μία Συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία, βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Και ότι συμπεριφορές, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της», δήλωσε ο Ν. Δένδιας στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ενώ συναντήθηκε και με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Το ΝΑΤΟ, συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία» - Συνάντηση με Μπλίνκεν

Αν. Μεσόγειος, Τουρκία και μεταναστευτική πολιτική στην ατζέντα της συνάντησης Ν. Δένδια-Ά. Λάσετ

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, 16:52
Η πορεία της πανδημίας, οι σχέσεις της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας με την Ελλάδα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη συντονισμένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότερη προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο αρχηγός του CDU Άρμιν Λάσετ και ο Νίκος Δένδιας, στο Ντίσελντορφ.
Αν. Μεσόγειος, Τουρκία και μεταναστευτική πολιτική στην ατζέντα της συνάντησης Ν. Δένδια-Ά. Λάσετ

Nέα τουρκική Navtex για 27 και 28 Μαρτίου στο Αιγαίο

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, 14:47
Tην πραγματοποίηση άσκησης εξήγγειλε η Τουρκία για τις 27 και 28 Μαρτίου δεσμεύοντας με παράτυπη Νavtex συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου. Βάσει των συντεταγμένων η συγκεκριμένη περιοχή είναι μεταξύ Ικαρίας, Σάμου και Χίου. 
Nέα τουρκική Navtex για 27 και 28 Μαρτίου στο Αιγαίο

Η Έκθεση Μπορέλ με το ενισχυμένο «μαστίγιο» και το «Τουρκικό Πρόβλημα» της Ευρώπης

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, 00:00
Αποφεύγοντας να  αντιμετωπίσουν με μόνιμο τρόπο τις γεωπολιτικές διαστάσεις του, ο Ζ. Μπορέλ και η Κομισιόν στην 16σελιδη έκθεση τους, παραδέχονται τελικά το «Πρόβλημα Τουρκία» που δεν περιορίζεται μόνο στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Aφορά και τις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας για τις οποίες σε μια σειρά περιφερειακές κρίσεις διαπιστώνεται σύγκρουση των τουρκικών παρεμβάσεων, με στρατηγικές επιδιώξεις της ΕΕ.
Η Έκθεση Μπορέλ με το ενισχυμένο «μαστίγιο» και το «Τουρκικό Πρόβλημα» της Ευρώπης

Νέα παιγνίδια της Άγκυρας με άσκηση στο Καστελόριζο

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, 19:56
Επανάληψη της γνωστής τακτικής μετά από αρκετές εβδομάδες από την Άγκυρα, η οποία όχι μόνο σπεύδει να επαναφέρει  θέμα αποστρατικοποίησης  του Καστελόριζου, αλλά ανακοινώνει για αύριο  άσκηση η οποία επικαλύπτει περιοχή την οποία έχει ήδη δεσμεύσει για άσκηση η Ελλάδα.
Νέα παιγνίδια της Άγκυρας με άσκηση στο Καστελόριζο

Διπλωματικές πηγές: Η έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία περιέχει θετικά στοιχεία για την Ελλάδα

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, 15:22
Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται καταρχήν το γεγονός ότι η έκθεση περιέχει μια διττή προσέγγιση: τόσο στοιχεία για μια ενδεχόμενη θετική ατζέντα, όσο και την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, τα οποία μάλιστα αναφέρονται ρητά και αναλυτικά, υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων πηγές διπλωματικές πηγές. «Σημαντικό να έχουμε θετική ατζέντα, αλλά οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ.
Η έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία περιέχει θετικά στοιχεία για την Ελλάδα

Αποκωδικοποιώντας την κατάσταση στην Λιβύη και πως αυτή επηρεάζει την Ελλάδα

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, 00:02
Συγκρατημένη αισιοδοξία για μία βιώσιμη πολιτική διευθέτηση της Λιβυκής Κρίσης επιτρέπουν οι τελευταίες εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα με αποκορύφωμα την συγκρότηση μεταβατικής εκτελεστικής εξουσίας την 5 Φεβρουάριου, τον σχηματισμό Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – ΚΕΕ (NGU) και την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στην Βουλή των Αντιπροσώπων στην Σύρτη την 10 Μαρτίου.
Αποκωδικοποιώντας την κατάσταση στην Λιβύη και πως αυτή επηρεάζει την Ελλάδα

M. Βαρβιτσιώτης: Ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς αυταπάτες

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, 13:44
Η Ελλάδα δε φοβάται το διάλογο, όμως δεν τρέφει και αυταπάτες, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε άρθρο στην ιστοσελίδα "Propago" και υπογραμμίζει πως «για να εδραιωθεί και πάλι η εμπιστοσύνη, η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί το δρόμο της διπλωματίας και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο».
M. Βαρβιτσιώτης: Ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς αυταπάτες

Nordic Monitor: Η Τουρκία σχεδίαζε να καταλάβει 131 νησιά στο Αιγαίο

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, 17:29
Ο τουρκικός στρατός φέρεται να έχει καταγράψει σε κατάλογο 131 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο –το καθεστώς των οποίων θεωρεί αμφισβητούμενο– και να είχε εκπονήσει σχέδια κατάληψής τους σύμφωνα με ένα εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλείται ο ιστότοπος Nordic Monitor.
Nordic Monitor: Η Τουρκία σχεδίαζε να καταλάβει 131 νησιά στο Αιγαίο

Το ευρωπαϊκό παζάρι: Τι απαιτεί η Άγκυρα, τι δίνουν οι ισχυροί της Ευρώπης, τι μπορούν να δεχθούν Αθήνα - Λευκωσία

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, 00:00
Σε προσγείωση στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένεται να οδηγήσει η Σύνοδος Kορυφής της 25ης Μαρτίου, καθώς με το βλέμμα των περισσότερων να είναι στραμμένο στο μέλλον της συμφωνίας για το προσφυγικό, δεν υπάρχει κλίμα ούτε για την άμεση προώθηση της «θετικής ατζέντας» με τα δώρα προς την Τουρκία, ούτε όμως και της «αρνητικής ατζέντας» που προέβλεπε και κυρώσεις για την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι απαιτεί η Άγκυρα, τι δίνουν οι ισχυροί της Ευρώπης, τι μπορούν να δεχθούν Αθήνα - Λευκωσία

Ελληνοτουρκικά : Ο δύσκολος «οδικός χάρτης» και ο παράγοντας Μπάιντεν

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021, 00:00
Οδικό χάρτη… «ανάγκης», υιοθετούν Αθήνα και Άγκυρα για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά, με τον προγραμματισμό συνάντησης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, με την τουρκική πλευρά να προαναγγέλλει και την προοπτική συνάντησης Κορυφής Μητσοτάκη - Ερντογάν.
Ο δύσκολος «οδικός χάρτης» και ο παράγοντας Μπάιντεν

Νέο σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021, 00:00
Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ως μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου EuroAsia Interconnector, κινητοποιεί εκ νέου την Άγκυρα και με μια ρηματική διακοίνωση προς την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και φυσικά την ίδια την ΕΕ διαμηνύει ότι χωρίς τη δική της άδεια, κανένας αγωγός δεν πρόκειται να περάσει από χώρο που η Τουρκία λογαριάζει ως δική της υφαλοκρηπίδα στην Αν. Μεσόγειο.
Νέο σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας προαπαιτούμενο για τη σταθερότητα στην περιοχή

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, 21:30
Η αμυντική θωράκιση της Ελλάδος δεν αποτελεί μόνο προαπαιτούμενο για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και παράγοντα που θα της επιτρέψει να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ομιλία του σε διαδικτυακή εκδήλωση.
Ν. Παναγιωτόπουλος: Η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας προαπαιτούμενο για τη σταθερότητα στην περιοχή

Συνεκπαίδευση δυνάμεων Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ στην Κρήτη

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, 18:58
Δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, πραγματοποιούν από χθες συνεπαίδευση σε αντικείμενα ναυτικών ειδικών επιχειρήσεων, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας στην Κρήτη.
Συνεκπαίδευση δυνάμεων Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ στην Κρήτη