ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Τουρκία - Λιβύη: Επιδιώκουν τη διπλή «περικύκλωση» της Ελλάδας

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, 00:02
Να μην ενδώσει στις πιέσεις για επανάληψη της διαδικασίας αναζήτησης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση και να συμβάλει στην άμεση ενεργοποίηση του τουρκολυβικού Μνημονίου και από τη λιβυκή πλευρά της «γραμμής οριοθέτησης» ήταν οι δυο «εντολές» του Τ. Ερντογάν, ο οποίος αναδεικνύεται πλέον σε «πάτρωνα» του προέδρου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φ. Σάρατζ.
Επιδιώκουν τη διπλή «περικύκλωση» της Ελλάδας

Τουρκία: Η απόπειρα κηδεμονίας της Αν. Μεσογείου και το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, 00:02
Διπλό στόχο επιδιώκει η Άγκυρα με τη νέα προκλητική κίνηση της παράνομης επέκτασης των υποτιθέμενων ορίων της υφαλοκρηπίδας της μέχρι τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών. Η σημασία που έχει το ταξίδι Μητσοτάκη στον Νετανιάχου και το ισχυρό επιχείρημα της Ελλάδας προς την ισραηλινή πλευρά.
Η απόπειρα κηδεμονίας της Αν. Μεσογείου και το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Συμφωνία για εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου- Ιορδανίας

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, 15:09
Το επίπεδο των μεταξύ τους σχέσεων, αλλά και ζητήματα που αφορούν τόσο την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σο και την οικονομία εξέτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος, Κύπρου και Ιορδανίας σε τηλεδιάσκεψη και συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
Συμφωνία για εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου- Ιορδανίας

N. Παναγιωτόπουλος σε Τουρκία: N. Παναγιωτόπουλος σε Τουρκία: Αν χρειαστεί, θα δείξουμε τα δόντια μας

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, 11:28
Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας ότι δεν θα παραμείνει σε ρόλο παρατηρητή και ότι «θα δείξει τα δόντια της», εφόσον η Άγκυρα κλιμακώσει την επιθετικότητά της, διαμήνυσε από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της», σημείωσε.
N. Παναγιωτόπουλος σε Τουρκία: Αν χρειαστεί, θα δείξουμε τα δόντια μας

Τουρκία: Οι σχεδιασμοί για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε χάρτες

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, 09:42
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, δημοσιεύοντας χάρτες που επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μη αναγνωρίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Αθήνας. «Αυτά είναι τα θαλάσσια σύνορά μας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως τα έχουμε δηλώσει στα ΗΕ και τα όρια των περιοχών για τις οποίες η ΤΡΑΟ έχει αιτηθεί άδεια για έρευνες», ανέφερε σε ανάρτησή του ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Οι σχεδιασμοί για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε χάρτες

Η επιστολή στον ΟΗΕ ενώ η Άγκυρα εμμένει στη σκληρή γραμμή

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, 00:02
Σε πλήρη απόρριψη των τουρκικών κινήσεων για αδειοδότηση οικοπέδων που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο προειδοποιώντας ότι τέτοιες κινήσεις δημιουργούν απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή προχώρησε η Αθήνα με επιστολή που επιδόθηκε την Δευτέρα στον ΓΓ του ΟΗΕ.
Η επιστολή στον ΟΗΕ ενώ η Άγκυρα εμμένει στη σκληρή γραμμή

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας: Αν χρειαστεί, θα δράσουμε στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, 23:39
«Θα αντιδράσουμε ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί», ανέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλ. Διακόπουλος, σχολιάζοντας τους προκλητικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας: Αν χρειαστεί, θα δράσουμε στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία

Διπλωματικές πηγές: Η Αθήνα ενημερώνει ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τουρκικές προκλήσεις

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, 19:22
Σχέδιο διπλωματικής δράσης έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την τουρκική παραβατικότητα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με το Υπουργείο Εξωτερικών να παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Άγκυρας, προκειμένου να είναι διαρκώς προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενη πρόκληση.
Η Αθήνα ενημερώνει ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τουρκικές προκλήσεις

Επιμένει η Τουρκία: Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι περιοχές των ερευνών

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, 10:01
Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας βάσει των ορίων που έχουν δηλωθεί στον ΟΗΕ,  βρίσκονται οι περιοχές αδειοδότησης της ΤΡΑΟ για έρευνες και γεωτρήσεις, επιμένει η Άγκυρα, με δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Χ. Ακσόι. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι όλες οι σεισμικές δραστηριότητες ερευνών και γεωτρήσεις πραγματοποιούνται κανονικά βάσει του προκαθορισμένου προγράμματος. 
Επιμένει η Τουρκία: Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι περιοχές των ερευνών

Σταθερή διπλωματία, Ανάσχεση, Αποτροπή

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, 00:03
Η Τουρκία δεν είναι κάποια νευρική δύναμη, ούτε απλά ένας δύστροπος γείτονας. Είτε κεμαλική είτε νεο-οθωμανική, επιδιώκει την ανατροπή του status quo στο Αιγαίο για να αποκαταστήσει αυτό που περιέγραψε ο Αχμέτ Νταβούτογλου ως «ιστορικό και γεωγραφικό λάθος». Λόγω αυτού του αναθεωρητισμού συνιστά ουσιαστική απειλή για την ασφάλεια και τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας.
Σταθερή διπλωματία, Ανάσχεση, Αποτροπή

Επικοινωνία Ν. Δένδια με υπουργούς Εξωτερικών Ιταλίας και Μάλτας

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, 19:57
Τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η συζήτηση εστιάσθηκε σε ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Ιταλού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, στις 9 Ιουνίου.
Επικοινωνία Ν. Δένδια με υπουργούς Εξωτερικών Ιταλίας και Μάλτας

Τουρκία: Τι κρύβει η πρόθεση για έρευνες ανοιχτά των 6 ναυτικών μιλίων

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, 11:00
Μια ακόμη κρίσιμη κίνηση που οδηγεί σε σοβαρή κλιμάκωση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει η Άγκυρα, καθώς η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τι κρύβει η πρόθεση για έρευνες ανοιχτά των 6 ναυτικών μιλίων

Η αμερικανική πολιτική και ο Γόρδιος Δεσμός της Λιβύης

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, 00:03
Η Λιβύη είναι ένα έξοχο παράδειγμα για το πώς οι ΗΠΑ ασκούν εξωτερική πολιτική σε εστίες ανάφλεξης στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η αμερικανική πολιτική στη Λιβύη θα δικαιωθεί, έστω και αν αυτή τη στιγμή η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη. Πολλές φορές τόσο στην στρατηγική όσο και στην πολιτική, το να μην κάνεις τίποτε είναι κάτι παραπάνω από αδράνεια.
Η αμερικανική πολιτική και ο Γόρδιος Δεσμός της Λιβύης

Τουρκία: Οι σχέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο - Προσδοκίες και πραγματικότητα

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, 00:02
Αντιφατικά μηνύματα και συγκεχυμένη εικόνα επιχειρείται να δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την προοπτική και την επιδίωξη αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας με Ισραήλ και Αίγυπτο, καθώς η Άγκυρα θέλει να σπάσει τον «άξονα» που έχει δημιουργηθεί στα νότια σύνορά της.
Οι σχέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο - Προσδοκίες και πραγματικότητα

Πώς «ροκανίζει» την Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν

Κυριακή 31 Μαΐου 2020, 00:02
Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας λαϊκιστής συντηρητικός, βαθιά θρησκευόμενος πολιτικός οποίος πλέον δεν κρύβει την ατζέντα του που στηρίζεται σε έναν ιδιότυπο ισλαμοτουρκισμό. Η Αγιά Σοφιά αποτελεί για τον ίδιο και «καημό» και εργαλείο άσκησης πολιτικής.
Πώς «ροκανίζει» την Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν

ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: Απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, 23:14
Ως απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας.
Απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της

Οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, 16:53
Οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην Ασία και τον Ειρηνικό βρέθηκαν επί τάπητος στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Τουρκικές Navtex νότια της Κρήτης και της Γαύδου

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, 11:07
Σε κλιμάκωση των προκλήσεων προχώρησε η Άγκυρα, καθώς εξέδωσε 4 Navtex για διεξαγωγή ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού σε μια εκτεταμένη περιοχή από την Ρόδο και το Καστελόριζο, νότια της Κρήτης και έξω από τα χωρικά ύδατα της Γαύδου μέχρι τον Κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη, σε μια επίδειξη που αποτυπώνει τις επιδιώξεις της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του Τουρκολυβικού Μνημονίου.
Τουρκικές Navtex νότια της Κρήτης και της Γαύδου

Απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Δεν δικαιούστε να παραδίδετε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, 11:45
Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, «προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», απαντάει το ελληνικό ΥΠΕΞ στην επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα με αφορμή το μεταναστευτικό.
Δεν δικαιούστε να παραδίδετε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τζ. Πάιατ: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας - Τα σύνορα δεν αλλάζουν

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, 10:47
Την στήριξη των ΗΠΑ στην στην Ελλάδα απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο εξέφρασε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του, τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι «τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν».
Τζ. Πάιατ: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας - Τα σύνορα δεν αλλάζουν