ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Η προσφυγή στη Χάγη περιλαμβάνει την αποστρατικοποίηση;

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, 00:03
Όλο και πιο συχνά στο δημόσιο λόγο διατυπώνεται η άποψη ακόμα και από θεσμικούς παράγοντες ότι η προσφυγή σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό δικαστήριο όπως η Χάγη αποτελεί ενδεχομένως την καλύτερη επιλογή επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών. Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης.
Η προσφυγή στη Χάγη περιλαμβάνει την αποστρατικοποίηση;

Τζ. Πάιατ: Οι ΗΠΑ έχουν εμπιστοσύνη στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 15:26
«Η Ουάσιγκτον έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον θετικό και σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή», ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σε ομιλία του, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ επισήμανε τη στρατηγική σημασία θέση της χώρας μας στην περιοχή.
Τζ. Πάιατ: Οι ΗΠΑ έχουν εμπιστοσύνη στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή

Στο Συμβούλιο Υπ. Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Γ. Κουμουτσάκος

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 13:55
Στην Κροατία μεταβαίνει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, προκειμένου να συμμετάσχει στις αυριανές εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ζάγκρεμπ.
Στο Συμβούλιο Υπ. Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Γ. Κουμουτσάκος

Πού το πάει ο Ερντογάν; Οι χάρτες με τα «μυστικά»!

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Οι χάρτες που παρουσίασε ο Ερντογάν στις συνεντεύξεις του για την «οριοθέτηση» με τη Λιβύη, σκόπιμα διαφέρουν σημαντικά από τα πραγματικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, αφήνοντας ανοιχτό πεδίο για μεγαλύτερες διεκδικήσεις. Γράφει ο Νίκος Μελέτης.
Πού το πάει ο Ερντογάν; Οι χάρτες με τα «μυστικά»!

Μιχαήλ Γκορμπατσώφ: «Όταν κλονίστηκε μέσα μου ο κομμουνισμός»

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, 00:03
Μια ανέκδοτη μαρτυρία από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Παναγιώτη Δρακόπουλο για τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης όταν 30 χρόνια πριν επισκεπτόμενος την Ελλάδα δήλωνε πότε κατάλαβε πως το κομμουνιστικό καθεστώς «Έχει πεθάνει, και προσπαθεί να ζήσει με τη σήψη του!»...
Μιχαήλ Γκορμπατσώφ: «Όταν κλονίστηκε μέσα μου ο κομμουνισμός»

Η επιστολή Κίσινγκερ και οι γραπτές εγγυήσεις των ΗΠΑ 43 χρόνια πριν

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Η επιστολή Πομπέο ήταν κάτι που η ελληνική πλευρά επεδίωκε από την περίοδο που ο Χένρι Κίσινγκερ, προσέφερε για πρώτη φορά γραπτές εγγυήσεις στη χώρα μας, ανέφερε ο Ν. Δένδιας. Πότε εστάλη, ποιες δεσμεύσεις αναλάμβαναν οι αμερικανοί. Γράφει Ειδικός Συνεργάτης (Δείτε την επιστολή).
Η επιστολή Κίσινγκερ και οι γραπτές εγγυήσεις των ΗΠΑ 43 χρόνια πριν

Ρωσία: Δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα που πρότεινε ο Πούτιν

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 15:56
Οι συνταγματικές τροπολογίες, τις οποίες πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά το διάγγελμά του ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, θα τεθούν σε ευρεία δημόσια διαβούλευση αφού υπάρξει εκτεταμένη ενημερωτική εκστρατεία, πριν εγκριθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ρωσία: Δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα που πρότεινε ο Πούτιν

Η Ελλάδα απέναντι στο αβέβαιο μέλλον της Διάσκεψης του Βερολίνου

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 00:03
Μετά τις πρώτες αναλύσεις για τα αποτελέσματα της προχθεσινής Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη, και με «τον κουρνιαχτό» να πέφτει επιχειρούμε σήμερα χωρίς την πίεση της άμεσης ενημέρωσης να εκτιμήσουμε χωρίς λειάνσεις και ευσεβείς πόθους το διαμορφούμενο μέλλον της Λιβύης και πως αυτό θα επηρεάσει τα ελληνικά συμφέροντα. Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
Η Ελλάδα απέναντι στο αβέβαιο μέλλον της Διάσκεψης του Βερολίνου

Ο εκνευρισμός Ερντογάν, το μπάι πας της Αθήνας και οι νέες προκλήσεις

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Ο εκνευρισμός του τούρκου ηγέτη από την κίνηση της Αθήνας η οποία βρήκε τρόπο να εμπλακεί στη διαδικασία επίλυσης της κρίσης, είναι εμφανής, καθώς μάλλον είναι επιπόλαιο να περιμένει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει... συγγνώμη. Γράφει ο Νίκος Μελέτης.
Ο εκνευρισμός Ερντογάν, το μπάι πας της Αθήνας και οι νέες προκλήσεις

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία του Βερολίνου

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, 15:38
Την ενόχληση της Ελλάδος γιατί δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι κενά περιεχομένου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας πάντως τη χθεσινή διαδικασία ως ένα θετικό πρώτο βήμα.
Η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία του Βερολίνου

ΥΠΕΞ για τουρκική γεώτρηση: Επεκτατικές βλέψεις που δεν δημιουργούν τετελεσμένα

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, 14:53
Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για τη νέα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός κυπριακής ΑΟΖ, εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και σημειώνει ότι η νέα πρόκληση δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ούτε δημιουργεί τετελεσμένα.
Επεκτατικές βλέψεις που δεν δημιουργούν τετελεσμένα

Αθήνα προς Ερντογάν: Οξύμωρο να δίνει μαθήματα νομιμότητας ο παραβάτης

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, 13:02
Αυστηρή απάντηση στις αναφορές της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα, δίνει το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».
Οξύμωρο να δίνει μαθήματα νομιμότητας ο παραβάτης

Κύπρος: Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος - πειρατή

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, 12:49
Με μια σκληρή ανακοίνωση η Κύπρος καταδικάζει τη νέα παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει η Άγκυρα εντός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο».
Κύπρος: Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος - πειρατή

Άγκυρα: Ξεκινάμε γεωτρήσεις νότια της Κύπρου - Επίθεση κατά της ΕΕ

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, 12:37
Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της ΕΕ για τη στάση που κρατά στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με επίσημη ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι το Γιαβούζ ξεκινά τρίτη γεώτρηση νότια της Κύπρου.
Ξεκινάμε γεωτρήσεις νότια της Κύπρου - Επίθεση κατά της ΕΕ

T. Ερντογάν: Η τουρκολιβυκή συμφωνία έχει τρελάνει την Ελλάδα

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, 10:02
«Η Ελλάδα έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα επειδή δεν προσκλήθηκε στη Γερμανία. Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης έχει τρελάνει την Ελλάδα» δήλωσε προκλητικά την Κυριακή ο πρόεδρος Ερντογάν λίγο πριν την αναχώρησή του για τη γερμανική πρωτεύουσα.
T. Ερντογάν: Η τουρκολιβυκή συμφωνία έχει τρελάνει την Ελλάδα

Λιβύη: Θεατές ή Εμπλεκόμενοι;

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, 00:03
Η αναθεωρητική πολιτική ανάδειξης της Άγκυρας σε περιφερειακή δύναμη οδηγεί σε συγκρουσιακή πορεία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ ενδεχομένως για τη Λιβύη, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί το ρίσκο της τουρκικής ανάσχεσης ενισχύοντας τον Χαφτάρ, διακινδυνεύοντας να καταστεί μέρος του προβλήματος. Ήδη όμως μετά τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια, η Αθήνα αποτελεί μέρος του προβλήματος.
Λιβύη: Θεατές ή Εμπλεκόμενοι;

Διάσκεψη Βερολίνου: Η διαρκής απειλή του τουρκολιβυκού Μνημονίου

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Το Βερολίνο είναι μεν ένας σημαντικός σταθμός για την Λιβυκή κρίση, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι ούτε μπορούσε να είναι η λύση του δικού μας προβλήματος με την επιδίωξη της Τουρκίας να μετατρέψει όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, σε τουρκική. Γράφει ο Νίκος Μελέτης.
Η διαρκής απειλή του τουρκολιβυκού Μνημονίου

Ένταση στις σχέσεις Ιταλίας - Τουρκίας για τον EastMed

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, 23:19
Ένταση προκλήθηκε μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας αφορμή ένα δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu», σύμφωνα με το οποίο «ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πιστεύει στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed. Λίγες ώρες μετά το πρακτορείο διαφοροποίησε το δημοσίευμα.
Ένταση στις σχέσεις Ιταλίας - Τουρκίας για τον EastMed

Ταγίπ Ερντογάν: «Θα παραμείνουμε στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας»

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, 18:44
Αποφασισμένος να παραμείνουν οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, μία μόλις ημέρα πριν τη Διάσκεψη στο Βερολίνο, και παρά τις εκκλήσεις και προτροπές σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν οι παρεμβάσεις τρίτων. Μάλιστα, δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα αποχωρήσουν από την αφρικανική χώρα «έως ότου αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».
«Θα παραμείνουμε στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας»

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα