Πρόταση Καμμένου για βάσεις των ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Λάρισα

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, 09:59
-A +A
Πρόταση Καμμένου για βάσεις των ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Λάρισα

Ο Π. Καμμένος από τις ΗΠΑ πρότεινε την ανάπτυξη μόνιμων αμερικανικών δυνάμεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη ενώ κατέθεσε και δικό του σχέδιο για την αποτροπή της Ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια, δηλώνοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα επικυρωθεί.

«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη», είπε ο κ. Καμμένος, όπως φαίνεται και στο παρακάτω που ανήρτησε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, μετά τη συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις. 

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση του Πάνου Καμμένου έρχεται τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα. 

Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος «άδειασε» τον Ν. Κοτζιά, σημειώνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα επικυρωθεί ενώ κατέθεσε μάλιστα και δικό του εναλλακτικό σχέδιο για να αποτραπεί η διείσδυση της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Η ελληνική πλευρά έδειξε την «καλή της θέληση» στη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην πΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, ο Π. Καμμένος πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη πΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi

Διαβάστε ακόμα:

- Νέες αμυντικές συμφωνίες προανήγγειλε ο Π. Καμμένος μετά τη συνάντηση με το Τζ. Μάτις

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα