Π. Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες

Π. Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες

Σε πλήρη διάψευση των όσων είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σχετικά με το θέμα της χρονομίσθωσης των δύο γαλλικών φρεγατών, προχώρησε ο Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Παρουσία και του Φώτη Κουβέλη στη συνέντευξη, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι το μόνο που ισχύει είναι ότι σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα μέρος από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τη διαφορά των ομολόγων που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα που δεν είχε προχωρήσει λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ τόνισε ότι «εάν και όταν έρθει η ώρα να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τη Βουλή».

Η αποκάλυψη του Π. Καμμένου για απόκτηση φρεγατών μέσω χρηματοδότησης από τα ελληνικά ομόλογα προκαλεί προβληματισμό καθώς κανείς δεν ξέρει αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ενώ με τον τρόπο αυτό εμπλέκεται και το υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, o Πάνος Καμμένος τόνισε πως κατά το πρόσφατο ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε ότι ο εκσυγχρονισμός τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης και Βουλής, ωστόσο επειδή η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένα πλεονάσματα προς τους δανειστές, υπάρχει το πρόβλημα της αποπληρωμής των δόσεων του προγράμματος εκσυγχρονισμού.

«Διαπραγματευόμαστε για τις καταβολές των τιμημάτων του εκσυγχρονισμού για τα έτη 2018, 2019 και 2020» είπε ο Πάνος Καμμένος,τονίζοντας ότι επιθυμία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός των F-16, αρκεί να είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας.

Σχετικά με την τελευταία σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ ο Π. Καμμένος τόνισε πως αποφασίστηκε να προχωρήσει η τελική διαδικασία για το «πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης» (FOS) για τα αεροσκάφη C-27.

Διαβάστε ακόμα:

- ΝΔ: Η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα με τις φρεγάτες

- Ευ. Βενιζέλος: Βλάβη του εθνικού συμφέροντος το ζήτημα με τις γαλλικές φρεγάτες