Οι Τούρκοι απείλησαν ξανά το γεωτρύπανο της Eni - Την αντίδραση της Ε.Ε. ζητά η Κύπρος

Οι Τούρκοι απείλησαν ξανά το γεωτρύπανο της Eni - Την αντίδραση της Ε.Ε. ζητά η Κύπρος

Κλιμακώνεται η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που ο Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τουρκικές προκλήσεις και την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της Eni να προσεγγίσει τον στόχο στο οικόπεδο 3.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στο περιθώριο της οποίας είχε συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron και τον Ιταλό πρωθυπουργό Paolo Gentiloni.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε του Ευρωπαίους ηγέτες για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, καθώς νωρίτερα σήμερα τουρκικά πολεμικά πλοία απείλησαν ότι θα βυθίσουν το γεωτρύπανο της Eni, SAIPEM 12000, όταν αυτό προσπάθησε να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά», στο Οικόπεδο 3, πριν αναχωρήσει για το Μαρόκο. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η προσπάθεια προσέγγισης του σημείου από την Eni έγινε κατόπιν αιτήματος της Κύπρου. Μετά τις απειλές των τουρκικών πλοίων ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του, το Saipem 12000 προέβη σε μανούβρες για να ξεφύγει.

Η κυπριακή κυβέρνηση απαντά στις προκλήσεις ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ, ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι ενήμερος για το περιστατικό και ότι μετά την ενημέρωση των Ευρωπαίων, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει την αντίδραση της Ε.Ε.

Πλέον, το γεωτρύπανο της ιταλικές πετρελαϊκής κατευθύνεται στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, θα παραμείνει για 2-4 ημέρες και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο, όπως είχε προαναγγείλει εχθές ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ, Domenico Spina.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες, αλλά το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή και θα επιστρέψει. Η ιταλική εταιρεία αναμένει ότι η διεθνής διπλωματία (Ε.Ε., τουρκική, ελληνική και κυπριακή) θα βρει μια λύση.

Από την πλευρά του, σε ένα ακόμα ρεσιτάλ προκλητικότητας ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Berak Albayrak, τόνισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο Β. Albayrak ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με το Reuters.

Photo by AP