Οι τουρκικές απειλές και το «καλό υπόστρωμα» του Ευ. Αποστολάκη

Οι τουρκικές απειλές και το «καλό υπόστρωμα» του Ευ. Αποστολάκη

Τουλάχιστον ακατανόητη είναι η προσπάθεια του Υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη να δικαιολογήσει τον συνεχιζόμενο εν μέσω προεκλογικής περιόδου στρατιωτικό διάλογο με την Τουρκία την στιγμή που συνεχίζεται αμείωτη η τουρκική παράνομη δραστηριότητα στο Αιγαίο και είναι σε εξέλιξη η «εισβολή» στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα που θέτει σε δοκιμασία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απειλεί την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Αποστολάκης, συναντήθηκε χθες στο ΝΑΤΟ στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου με τον τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ, όπου όπως έγινε αντιληπτό απλώς διατυπώθηκαν οι εντελώς και διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δυο πλευρών τόσο για το Αιγαίο όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

«Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων..» δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.

Και ενώ ακόμη και την ώρα της συνάντησης συνεχίζονταν ο ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο ο κ. Αποστολάκης δήλωνε χαρακτηριστικά:

«..Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις...»

Η αγωνία του κ. Αποστολάκη ο οποίος βρέθηκε και εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τουλάχιστον να εμφανίσει την θητεία του ως αποδοτική τουλάχιστον στο σκέλος εκείνο της επιμονής για στρατιωτικό διάλογο και υιοθέτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς η Τουρκία μέσω του διαλόγου αυτού βρήκε την ευκαιρία και πάλι να θέσει μια σειρά από διεκδικήσεις της εις βάρος της Ελλάδας.

Και έτσι έχει πραγματικά ενδιαφέρον να εξηγούσε ο κ. Αποστολάκης ποιο είναι αυτό το «καλό υπόστρωμα» που έχει δημιουργηθεί με την τουρκική πλευρά ώστε να εξαλειφθούν οι εντάσεις.

Και συγχέοντας την έννοια των διαύλων επικοινωνίας, οι οποίοι είναι θεσμοθετημένοι επίσημοι και ανεπίσημοι, με την διαπραγμάτευση επί ΜΟΕ τα οποία επίσης υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται από την Τουρκία ή χρησιμοποιούνται για την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων, ο κ. Αποστολάκης υπερασπίσθηκε αυτού του είδους τον διάλογο.

Ενώ όμως ο ίδιος δήλωσε ότι εξήγησε στον κ. Ακάρ ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει την «καινούργια» κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές ,ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι ομάδες που με εντολή δική του πήγαν την περασμένη μόλις εβδομάδα στην Άγκυρα για συνομιλίες «έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020 στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων ΜΟΕ».

Και είναι προφανές ότι ο κ. Αποστολάκης εν γνώση του έστω και για δευτερεύοντα ζητήματα έσπευσε να δεσμεύσει πρακτικά την επόμενη κυβέρνηση για τα όσα με εντολή του και την έγκριση του αποδέχθηκε η ελληνική στρατιωτική επιτροπή στις συνομιλίες με την αντίστοιχη τουρκική.

Όσο για το κλίμα στο Αιγαίο καθόλου δεν επηρεάστηκε από το «καλό υπόστρωμα» στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Αποστολάκης και ήταν ως συνήθως «πολεμικό» όπως αποτυπώθηκε από το καθημερνό Δελτιο: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 26η ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 3 (3x2F16) ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 2 CN-235 ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 8 ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 4 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 6 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 39 (6 από τα μαχητικά και 33 από τα CN-235) ΕΜΠΛΟΚΕΣ: – ΠΕΡΙΟΧΗ: Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο 1. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική..».

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ο κ. Αποστολάκης έβλεπε θετικό κλίμα ενώ ο κ.Ακάρ όχι μόνο επέμενε απολύτως στις θέσεις του αλλά  ζήταγε και τα «ρέστα» ,όπως συνάγεται από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας:

«… ο κ. Ακάρ επεσήμανε την σημασία επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο της ειρήνης και της φιλίας σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα συμβιβασθεί σε ότι αφορά τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο καθώς και ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να αποφύγουν προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις».

Ν.Μ.