Οι «προσωπικές απόψεις» ενός υπουργού Εθνικής Άμυνας

Οι «προσωπικές απόψεις» ενός υπουργού Εθνικής Άμυνας

Του Βασίλη Βησσάριου

Ζούμε μαγικές στιγμές. Και τις ζούμε σχεδόν κάθε μέρα. Αν οι καταστάσεις ήταν διαφορετικές και οι εποχές άλλες, ενδεχομένως να αναμέναμε όλοι τις καλοκαιρινές επιθεωρήσεις για να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι επιθεωρησιογράφοι θα αντιμετώπιζαν περιπτώσεις όπως αυτή με τις πράξεις και παραλείψεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Όμως δυστυχώς, η χώρα αντιμετωπίζει μια τεράστια κρίση σε όλα τα επίπεδα. Οικονομία, κράτος δικαίου, θεσμοι και κυρίως, αυτή την περίοδο εξωτερικών θέματα. Η περιοχή γύρω θυμίζει καζάνι που βράζει, ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο με την τουρκική προκλητικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο.

Δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν για 18 ημέρες περίπου κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη και ουδείς γνωρίζει πότε και με ποιό τρόπο θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αν δηλαδή με κάποιο τρόπο θα αποφυλακιστούν έστω και προσωρινά, την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα ή αν το μαρτύριό τους και της οικογένειάς τους θα συνεχιστεί.

Και ενώ αυτό συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα έχουμε έναν υπουργό που είναι εξαφανισμένος και όταν ομιλεί από το εξωτερικό, συνήθως, για την υπόθεση αυτή εκφράζει "προσωπικές απόψεις".
Δεν υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, του κυβερνητικού εταίρου του Πάνου Καμμένου, που να μην τον έχει αδειάσει ως προς τις δηλώσεις του περί "ομηρίας" των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Από τον καινούριο αναπληρωτή του, Φώτη Κουβέλη (που ευθαρσώς έχει δηλώσει πως δεν τον υπολογίζει ως πολιτικό προιστάμενο) και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο μέχρι τον πιο πρόσφατο και δεδηλωμένο άσπονδο φίλο του Νίκο Φίλη.

Μιλώντας μάλιστα στην εκπομπή Ακραίως στην τηλεόραση του Σκάι, ο Νίκος Φίλης το επανέλαβε. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καταθέτει "προσωπικές απόψεις" ήταν η απάντησή του σε σχετικό ερώτημα. Και μπορεί η Ντόρα Μπακογιάννη, στην ίδια εκπομπή, να σχολίασε ότι "στην Ελλάδα ξέρουμε τι εστί Καμμένος και δεν παίρνουμε σοβαρά τις απόψεις του", πρόσθεσε όμως ότι "στο εξωτερικό δεν ξέρουν ποιος είναι"

Η αποστροφή αυτή της κ. Μπακογιάννη δείχνει ακριβώς το πρόβλημα, χωρίς φυσικά να μειώνει κανείς τη σημασία της κατάστασης που διαμορφώνεται στη συγκυβέρνηση την ώρα που τρέχουν πολλά και διαφορετικά θέματα όπως για παράδειγμα η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων και οι διαδικασίες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Διότι οι ξένοι βλέπουν έναν υπουργό Εθνικής Άμυνας, πρόεδρο του κόμματος που στηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση, να τραβά τη δική του γραμμή και προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Και στα εξωτερικά θέματα αλλά και ως προς την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας. Πολιτική σταθερότητα απαραίτητη για την επόμενη ημέρα στον τομεά της οικονομίας και της ανάπτυξης που προυποθέτει συνθήκες ασφάλειας.

Είναι αδύνατον να υποστηρίξει σήμερα οποιοσδήποτε πως υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση. Οσο συνεχίζεται η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, θα συνεχίζεται και το άδειασμα του Καμμένου, και όσο πλησιάζει η στιγμή που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει το Σκοπιανό σβήνοντας τις κόκκινες γραμμές του εταίρου της τόσο θα εντείνεται ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα.

Διότι μπορεί οι πληροφορίες να αναφέρουν πως πάνω από τους μισούς βουλευτές του Π. Καμμένου θα πουν το ναί σε μια συμφωνία όταν αυτή έρθει στη Βουλή, εν τούτοις η πιθανή (διότι όλα είναι ανοιχτά) δική του άρνηση θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου. Και οι άνεμοι θα συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα ημιτελή και έωλα αφηγήματα της πρώτης φορά Αριστερά.

Φωτογραφία: intimenews.gr