Οι όροι που θέτει η Μόσχα στην Άγκυρα

Οι όροι που θέτει η Μόσχα στην Άγκυρα

Τρεις σκληρούς όρους  έθεσε η Μόσχα στην Άγκυρα ως πρώτη προϋπόθεση για αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δυο χωρών  που ξεκίνησε με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU24  στην βόρειο Συρία.

Ο ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία Αντρέι Καρλοφ δήλωσε  ότι η Ρωσία αναμένει την επίσημη απολογία της Τουρκίας για το επεισόδιο που οδήγησε  στον θάνατο δυο ρώσων πιλότων, τον εντοπισμό, σύλληψη και παραπομπή στην δικαιοσύνη των ενόχων και τέλος την καταβολή αποζημίωσης για την ζημιά που προκλήθηκε από το επεισόδιο αυτό στην Ρωσία.

Ο ρώσος διπλωμάτης μάλιστα προειδοποίησε ότι εάν δεν ικανοποιηθούν αυτοί οι τρεις οροί, καμία άλλη δήλωση η ανακοίνωση εκ μέρους της Τουρκίας  δεν θα γίνει αποδεκτή και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι ενώ δηλώνει έτοιμη για διάλογο, οι ανακοινώσεις της  δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα την εν ψυχρώ δολοφονία του ενός ρώσου πιλότου την στιγμή που έχοντας εγκαταλείψει το αεροσκάφος έκανε χρήση του αλεξίπτωτου, από πυρά που δέχθηκε από το έδαφος, ο ρώσος πρεσβευτής παραπέμποντας σε πλάνα από την ιδία την τουρκική τηλεόραση υπέδειξε τούρκο πολίτη που καυχήθηκε ότι αυτός ήταν που πυροβόλησε τον ρώσο πιλότο.

Η Τουρκία επιμένει ότι δεν προτίθεται να απολογηθεί  στην Ρωσία για το επεισόδιο, επιτείνοντας έτσι το αδιέξοδο και διατηρώντας την ένταση στις νεοτουρκικές σχέσεις, και ενώ η ρητορική και από τις δύο πλευρές  κτυπάει κόκκινο.

Ο Τ. Ερντογάν επιμένει να μιλά για «λάθος των ρώσων πιλότων» και έτσι παρά τις δηλώσεις για την ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων με την Μόσχα, δεν δείχνει συμβιβαστική διάθεση.

Η αξίωση αντίστοιχων σκληρών όρων  από το Ισραήλ για το επεισόδιο του Μαβή Μαρμαρά, εκ μέρους του  Ταγιπ Ερντογάν, έχει οδηγήσει πλέον σε παγιοποίηση της ρήξης μεταξύ Τουρκίας  και Ισραήλ καθώς η κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις συμπληρώνει σχεδόν 6 χρόνια.