«Οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίων έφεραν τις τουρκικές γεωτρήσεις»

«Οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίων έφεραν τις τουρκικές γεωτρήσεις»

Τον ισχυρισμό ότι οι τουρκικές γεωτρητικές πλατφόρμες δεν θα είχαν εμφανιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο αν οι Ελληνοκύπριοι δεν είχαν προχωρήσει σε μονομερείς, όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες στην περιοχή, διατύπωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Ακιντζί αναφέρεται σε πρότασή του για τη δημιουργία κοινής επιτροπής που θα αναλάβει τη διαχείριση υδρογονανθράκων, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για μείωση της έντασης στην περιοχή και πως θα αναδείξει το ζήτημα και στη συνάντησή του την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί επισημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναβλητικότητα και δεν αποκλείει τη συζήτηση νέων σεναρίων εφόσον γίνεται σεβαστή η αρχή της πολιτικής ισότητας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Τέλος, ο κ. Ακιντζί αποδίδει στον κ. Αναστασιάδη την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, πριν από δύο χρόνια.