Οι «βολικές» διαρροές και ο ανασχηματισμός…

Οι «βολικές» διαρροές και ο ανασχηματισμός…

Ένα μακροσκελές κείμενο «διέρρευσε» χθες στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος και στη Real, το οποίο περιγράφει την ελληνική θέση στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Κυπριακό για το σοβαρότατο ζήτημα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας.

Το κείμενο αυτό αποτελεί την ελληνική πρόταση για το ζήτημα των Εγγυήσεων και, όπως οι ίδιες οι εφημερίδες αναφέρουν, είναι διαβαθμισμένο ως Απόρρητο, κάτι που είναι προφανές, μιας και η διαπραγμάτευση για το θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

Η ευθύνη των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ είναι να αποκαλύπτουν και να δημοσιεύουν και προφανώς οι δυο εφημερίδες όφειλαν να ενημερώσουν την ελληνική και κυπριακή κοινή γνώμη για τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά την κρίσιμη διαδικασία συνομιλιών για το Κυπριακό.

Από τις οργίλες δηλώσεις στη σιωπή

Όμως εδώ προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα: πώς δικαιολογείται η τωρινή σιωπή, όταν το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος ο υπουργός, κ. Κοτζιάς, είχαν αντιδράσει με σφοδρότητα όταν είχε ασκηθεί κριτική στην πολιτική που ασκεί έναντι της Αλβανίας ή τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στις τουρκικές προκλήσεις.

Και μάλιστα είχε σπεύσει με οργίλες δηλώσεις να αντιδράσει απλώς και μόνο στην αναδημοσίευση συνέντευξης του Αλβανού ΥΠΕΞ, Ditmir Bushati, που αποκάλυπτε τη μυστική ανταλλαγή non paper που οδήγησε στο γνωστό επεισόδιο, με τους Αλβανούς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, κ. Johannes Hahn (ΦΩΤ.), να υποστηρίζουν ότι πλέον το θέμα των Τσάμηδων έγινε μέρος της διμερούς ελληνοαλβανικής και της ευρωαλβανικής ατζέντας.

Photo by Stian Mathisen - Flickr.com, CC BY 4.0

Πριν μερικές ημέρες, ο ΓΓ Ενημέρωσης εξαπέλυε επίθεση εναντίον του liberal.gr επειδή δημοσίευσε ως όφειλε τα μη διαβαθμισμένα δελτία που είχε στείλει το Γραφείο Τύπου της Άγκυρας με τη μετάφραση των σημείων της επίμαχης ομιλίας του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, που προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας.

Όπως είναι γνωστό, το Γραφείο Τύπου (στο πλαίσιο της... διάλυσης που έχει επιφέρει ο κομματισμός και ο φατριασμός στην ΓΓ Ενημέρωσης που οι προϊστάμενοι της ασχολούνται απλώς και μόνο με τις… τηλεοπτικές άδειες) είχε μεταδώσει λανθασμένα ότι ο κ. Erdogan είχε μιλήσει για «δημοψήφισμα στη Δ. Θράκη ώστε να αποφασίσει το μέλλον της», ενώ αυτό ήταν το σχόλιο του δημοσιογράφου της Sabah. Το Γραφείο Τύπου αρκετές ώρες αργότερα και αφού είχε προκληθεί σάλος στην Αθήνα έστειλε διορθωτικό Δελτίο, το οποίο, για να καλυφτεί η γκάφα, είχε τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου...

Κι όμως, για τη διαρροή αυτών των δυο Δελτίων, που δεν ήταν διαβαθμισμένα, διατάχθηκε αμέσως… ΕΔΕ, ενώ στην περίπτωση της διαρροής Απόρρητου Εγγράφου ύψιστης σημασίας του Υπουργείου Εξωτερικών που αφορά τις Εγγυήσεις στο Κυπριακό όχι μόνο δεν υπήρξε καμία αντίδραση, αλλά μάλλον διακρίνεται μια… ικανοποίηση από το ΥΠΕΞ.

Οι απανωτές γκάφες και οι... καρέκλες που τρίζουν

Βεβαίως η διαρροή του Απορρήτου Εγγράφου εκτιμάται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του αγώνα για τη διατήρηση των δυνάμεων του… «Πράττω» στην κυβέρνηση ενόψει ανασχηματισμού.

Τα απανωτά στραπατσαρίσματα που έχει υποστεί η ελληνική εξωτερική πολιτική, σε συνδυασμό με τις συνεχείς γκάφες του υπαρχηγού του Υπουργού Εξωτερικών στην πολιτική κίνηση «Πράττω», υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, υπήρξε ανησυχία ότι όχι μόνο ο κ. Τόσκας οδεύει εκτός κυβέρνησης, αλλά και ότι η θέση του Νίκου Κοτζιά είναι επισφαλής.

Έτσι ήρθε την… κατάλληλη στιγμή η «διαρροή» του Απόρρητου Κειμένου, που προβάλλει και τονώνει το πατριωτικό προφίλ του Νίκου Κοτζιά, ώστε να ξεπερασθούν οι αρνητικές εντυπώσεις από την ολισθηρή πολιτική που ακολουθείται έναντι της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Τουρκίας, πολιτική ενταγμένη πλήρως στον αμερικανικό σχεδιασμό και στις ανάγκες της προσφυγικής πολιτικής της Γερμανίδας Καγκελάριου, κ. Angela Merkel.

Σε ό,τι αφορά τις Εγγυήσεις είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κοτζιάς δείχνει περισσότερο να ενδιαφέρεται να προβάλλει τη δική του «πατριωτική» θέση, παρά να συμβάλει στη διπλωματική στήριξη της Λευκωσίας ώστε να αποκρουσθούν οι προσπάθειες επιβολής ενός νέου Σχεδίου Ανάν.

Έτσι παρουσιάζεται ένα φλύαρο κείμενο που, με ορθή αφετηρία την ανάγκη κατάργησης των Εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος και την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το νησί, χάνεται τελικά σε βερμπαλισμούς και θεωρητικολογίες.

Όμως με τον τρόπο που είναι διατυπωμένα αρκετά σημεία του Κειμένου αυτού, που είναι χαοτικό ως πανεπιστημιακό κείμενο, παρά ως διπλωματικό εργαλείο διαπραγμάτευσης, υπάρχει η εντύπωση ότι στρέφεται και προς τον Νίκο Αναστασιάδη, καθώς είναι αρκετές οι αναφορές προς «κάποιους» και «όσους» είναι έτοιμοι να αποδεχτούν ένα είδος εγγυήσεων η παραμονή μικρής στρατιωτικής δύναμης, ή «όσων» επιχειρηματολογούν ότι αν αφήσει η Τουρκία μικρή δύναμη στο νησί θα εκτεθεί η Ελλάδα αν αποσύρει πλήρως τις ελληνικές δυνάμεις…

Αναμένοντας λοιπόν την επίσημη καταγγελία της… διαρροής του Απορρήτου Εγγράφου του Υπουργείου Εξωτερικών, ελπίζουμε να κλείσει σύντομα ο ανασχηματισμός, για να μην έχουμε και άλλες καλόβολες «διαρροές» που θα επιβεβαιώνουν το υψηλό πατριωτικό φρόνημα της ηγεσίας του ΥΠΕΞ...