Ο Z. Zaev διαψεύδει για τα τέσσερα ονόματα και την αλλαγή Συντάγματος

Ο Z. Zaev διαψεύδει για τα τέσσερα ονόματα και την αλλαγή Συντάγματος

Διαψεύδει το γραφείο του Ζ. Zaev την απόδοση των όσων είπε στον  δημοσιογράφο του Reuters, καθώς δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο Σύνταγμα της πΓΔΜ και ότι ο ίδιος πρότεινε τα τέσσερα ονόματα που ανέφερε το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου από το Λονδίνο.

Το Γραφείο του κ. Zaev διευκρινίζει ότι αυτό που δήλωσε ο ίδιος ήταν πως η χώρα του είναι έτοιμη για αλλαγές στο όνομα αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω, ενώ χαρακτηρίζεται λανθασμένη την απόδοση του τμήματος εκείνου της συζήτησης με τα τέσσερα ονόματα. Αυτό αποτελεί μέρος της πρότασης Nimetz και όχι του πρωθυπουργού της πΓΔΜ. επισημαίνεται από το πρωθυπουργικό γραφείο στα Σκοπια.

Το δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι ο κ. Zaev είχε δηλώσει στο πρακτορείο μετά τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, πως «οι προτάσεις είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", "Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας", "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη" και "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)"».

Επίσης, ο κ. Zaev φέρεται να δηλώνει: «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αλλαγές στο σύνταγμα αλλά όχι μεγάλες γιατί είναι πολύ δύσκολο. Αυτοί (η Ελλάδα) δεν έχουν μια περιοχή Δημοκρατία της Μακεδονίας, αυτοί είναι Δημοκρατία της Ελλάδας. Και στο εσωτερικό της χώρας μας το πώς θα χρησιμοποιούμε το όνομά μας για να επικοινωνούμε, τα υπουργεία με τις κοινότητες και τους άλλους θεσμούς ,είναι δικό μας δικαίωμα και δεν έχει επίπτωση σε κανέναν άλλο»

Πάντως με τις επαφές των τελευταίων ημερών, δηλώσεις όπως αυτές οι οποίες διαψεύδονται και ανασκευάζονται, εντείνεται η σύγχυση η οποία στις παρούσες συνθήκες εξυπηρετεί την σκοπιανή πλευρά, που εμφανίζεται ως «διαλλακτική» και έτοιμη για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, παίζοντας έτσι το παιγνίδι του blame game για το ενδεχόμενο του αδιεξόδου στο οποίο προκαλεί η άρνηση της για αλλαγή του συντάγματος και για διατήρηση της «μακεδονικής ταυτότητας».

N.M.

Φωτογραφία AP