Ο Τ. Ερντογάν έχει τις «δικές του σκέψεις» για την Αγιά Σοφιά - Επιτίθεται στην ΕΕ

Ο Τ. Ερντογάν έχει τις «δικές του σκέψεις» για την Αγιά Σοφιά - Επιτίθεται στην ΕΕ

Με κατά μέτωπο επίθεση στην Ε.Ε. αλλά και με απειλές ότι «έχει τις δικές του σκέψεις» για την Αγιά Σοφιά, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να πυροδοτεί το εθνικιστικό κλίμα και την ακραία ρητορική, η οποία παρά το ότι εκδηλώνεται σε μια ακόμη προεκλογική περίοδο, αφήνει βαθιά το στίγμα της στην πολιτική αλλά και στην φυσιογνωμία της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πυροδοτεί το αντιδυτικό κλίμα στην κοινή γνώμη της χώρας του, δαιμονοποιεί την Ευρώπη η οποία συνεχίζει να ασκεί κριτική τόσο στις μη δημοκρατικές πρακτικές του καθεστώτος του όσο και στις απειλές που εκτοξεύει εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ φροντίζει να κλείσει το μάτι στα πιο ακραία ισλαμικά στοιχεία της χώρας του που ζητούν να λειτουργήσει ξανά μετά από έναν σχεδόν αιώνα ως τζαμί η Αγιά Σοφιά.

Σε συνέντευξη του στα κανάλια Kanal 7, TVNET και Ulke TV για την 104η επέτειο της μάχης των Δαρδανελίων ο Ταγίπ Ερντογάν στο ερώτημα που πλέον τίθεται και δημοσίως από ακραίους αλλά και από μέλη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, απάντησε ότι «το κόστος ίσως υπερτερεί του οφέλους και μπορεί μια τέτοια απόφαση να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες τουρκικά τζαμιά στο εξωτερικό». Έσπευσε όμως να προσθέσει ο τούρκος πρόεδρος ότι «έχει τις δικές του σκέψεις για το θέμα οι οποίες δεν μπορεί να ειπωθούν δημόσια» και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του «έχει ήδη ανοίξει μερικώς την Αγιά Σοφιά για μουσουλμανική προσευχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στην Ε.Ε. συνολικά λέγοντας ότι είναι «εχθρός του Ισλάμ» και της Τουρκίας ως μουσουλμανικής χώρας και ευχήθηκε να «τερματίσει η ίδια η Ε.Ε. την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Ε.Ε. αδυνατεί να πράξει κάτι τέτοιο γιατί έχει ανάγκη την Τουρκία. Στη σκιά του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αλλά και του «δύσκολου» Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. -Τουρκίας, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο κ. Ερντογαν επαίνεσε τον υπουργό εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου που «επέπληξε» τον Επίτροπο Γ. Χάαν και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις εξωτερικές σχέσεις Φ. Μογκερίνι.

Ν.Μ.

 

Διαβάστε ακόμα:

- Ο Ερντογάν «ξεδιπλώνει» τη βεντάλια των διεκδικήσεων - Κλιμακώνει την ένταση