Ο νέος γερμανοτουρκικός άξονας

Ο νέος γερμανοτουρκικός άξονας

Της Κύρας Αδάμ

Ωσάν αξιωματούχος σε διατεταγμένη υπηρεσία επισκέφθηκε χθες η καγκελάριος Μέρκελ την «Υψηλή Πύλη» του κ. Ερντογάν, ξεσηκώνοντας γι' αυτό και σφοδρές αντιδράσεις εντός Γερμανίας.

Η κα Μέρκελ υποτίθεται ότι επισκέφτηκε την Άγκυρα προκειμένου να «πιέσει» την τουρκική κυβέρνηση να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Βγήκε όμως από την «Υψηλή Πύλη» με μονομερή δέσμευσή της για πλήρη έλεγχο στις αεροπορικές και επίγειες επιχειρήσεις της Ρωσίας κατά του ISIS και κυρίως τον έλεγχο των ρωσικών αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων από Ρωσία προς Συρία και Μεσόγειο και μέσω του Αιγαίου.

Η κα Μέρκελ υποτάχθηκε στη νέα τουρκική «γραμμή» στο προσφυγικό, σύμφωνα με την οποία, λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών της Ρωσίας, που επιτρέπουν στις δυνάμεις Άσαντ να επελαύνουν, δημιουργούνται πρόσθετες προσφυγικές ροές στην Τουρκία.

Έτσι, οι Μέρκελ-Νταβούτογλου, με άψογα συντονισμένο βηματισμό, ανήγγειλαν ότι μεθαύριο, στη Σύνοδο υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, θα προτείνουν από κοινού μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην κρίση, ζητώντας την χρήση των δυνατοτήτων παρατήρησης του ΝΑΤΟ (observation capabilities) στα τουρκοσυριακά σύνορα και στο Αιγαίο.

Αυτές οι «δυνατότητες παρατήρησης» του ΝΑΤΟ συνίστανται κατά πάσα πιθανότητα στην αποστολή Νατοϊκών αεροσκαφών AWACS στο Ικόνιο της Τουρκίας, για την συλλογή στοιχείων των ρωσικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας, αλλά και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου (orbit μεταξύ Μυκόνου – βορειοδυτικά Αγ. Ευστρατίου), για την παρατήρηση – έλεγχο των ρωσικών κινήσεων μέσω Αιγαίου, όταν και αν αυτές γίνονται, με στόχο να ανακαμφθεί κάθε δυνατότητα ρωσικού ανεφοδιασμού στη Συρία και στη Μεσόγειο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το ότι η κα Μέρκελ επέμεινε ότι «η (ρωσική) επίθεση πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αντιβαίνουν Ψήφισμα του ΟΗΕ που θέλει να προλάβει επιθέσεις σε άμαχους.

Έτσι, μετά την χθεσινή συνάντηση τους, Μέρκελ και Νταβούτογλου επιχειρούν να συστήσουν έναν καινούργιο άξονα Βερολίνου-Άγκυρας με σαφή στόχο την διεύρυνση των εμπλεκομένων (π.χ. ΝΑΤΟ) στη διαχείριση ενός καθαρά ευρωπαϊκού προβλήματος όπως το προσφυγικό και, δι' αυτού του τρόπου, να εξυπηρετήσουν την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβραδυνθεί πάση θυσία η παρουσία και δράση των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία.

Όμως το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία αρμοδιότητα άμεσης εμπλοκής του στο προσφυγικό πρόβλημα στη Συρία, διότι

α) το Καταστατικό της Συμμαχίας δεν προβλέπει εμπλοκή του σε προσφυγική κρίση και

β) το αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ δεν περιλαμβάνει την Συρία, ως απειλή κατά του ΝΑΤΟ.

Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εκτελεί στην περιοχή αυτή επιχειρήσεις out of area, αλλά ούτε και σε περιοχές εντός ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Τουρκία), εναντίον της Συρίας. Όσον αφορά στην παρατήρηση των ρωσικών αεροπορικών αποστολών στη Συρία, αυτή αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΗΕ, και επομένως, ακόμα και αν ευρωπαϊκές χώρες ζητήσουν έγκριση από τον ΟΗΕ, για να αναλάβουν οποιαδήποτε σχετική δραστηριότητα, θα συναντούσαν το βέτο της Μόσχας.

Όμως στην Άγκυρα, λίγο μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, σε twitter του έσπευσε να προσθέσει ότι «…η υποστήριξη της τουρκικής ακτοφυλακής και της FRONTEX στα εξωτερικά σύνορα ( δηλ. στα 6νμ των ελληνικών χωρικών υδάτων) θα συζητηθούν σε επίπεδο ΝΑΤΟ...»

Η γερμανική αυτή επισήμανση επιχειρεί να περιορίσει τον νέο γερμανοτουρκικό άξονα συνεργασίας στο ευρωπαϊκό πεδίο, δηλαδή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Αν, λοιπόν, το ΝΑΤΟ εμπλακεί με τις δυνατότητες παρατήρησης που διαθέτει, στην προσφορά βοήθειας προς την τουρκική ακτοφυλακή,τότε η Συμμαχία εμπλέκεται αυτόματα σε επιχειρήσεις θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης. Όμως το ΝΑΤΟ διαθέτει μόνον τη θεσμοθετημένη δυνατότητα πολεμικής SAR (combat SAR), που δεν είναι η περίπτωση του Αιγαίου, φυσικά, ενώ στις περιπτώσεις «κανονικών» επιχειρήσεων SAR, (normal SAR), το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εμπλακεί διότι αυτόματα παραβιάζει τους διεθνείς οργανισμούς ICAO και IMO.

Όσον αφορά στην υποστήριξη της FRONTEX μέσω ΝΑΤΟ, τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δεδομένου ότι απαιτείται προηγούμενο Μνημόνιο (ΜΟU) μεταξύ των δύο οργανισμών, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει.

Είναι άγνωστο ακόμα πως ο νεογέννητος γερμανοτουρκικός άξονας θα παρακάμψει όλο το παραπάνω αρνητικό πλαίσιο και θα πετύχει εκείνες τις «εκπτώσεις», που θα επιτρέπουν τον έλεγχο των ρώσικων δραστηριοτήτων στη Συρία και την «νατοποίηση» του ευρωπαϊκού προσφυγικού προβλήματος.

Είναι άγνωστο ακόμα ποια στάση θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση και ο μέχρι τώρα ενθουσιωδώς απρόσεκτος λάτρης των στιγμιαίων δηλώσεων υπουργός Άμυνας.

Όμως ο μόνος επιπλέον των υπαρχόντων κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ότι το ΝΑΤΟ, από τον Αύγουστο του 2001 χρησιμοποιεί τους χάρτες του αμερικανικού ναυτικού, από τους οποίους έχει αφαιρεθεί με εντολή του αμερικανού ΥΠΕΞ, η θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο στην Τουρκία να ζητήσει, τα σύνορα της, να φτάνουν... μέχρι την Κάρυστο…

Διαβάστε ακόμα:

- Στον εκβιασμό της Τουρκίας υποκύπτει το Βερολίνο

- Πλήρης κάλυψη στην Τουρκία από ΗΠΑ για τις προσφυγικές ροές