Ο λόγος της σύγκρουσης Κοτζιά, Τσίπρα - Ο «άνθρωπος» του πρώην ΥΠΕΞ στη Θράκη

Ο λόγος της σύγκρουσης Κοτζιά, Τσίπρα - Ο «άνθρωπος» του πρώην ΥΠΕΞ στη Θράκη

Ειδικού Συνεργάτη

Διάσταση...εθνική με την επίκληση του εξαιρετικά σοβαρού ζητήματος της διαχείρισης των μειονοτικών υποθέσεων στην Θράκη και των προσπαθειών της Τουρκίας και του Τουρκικού προξενείου να αφομοιώσει όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες που συγκροτούν την μουσουλμανική μειονότητα, προσδίδει το ΠΡΑΤΤΩ, (η πολιτική κίνηση του Ν.Κοτζιά) στην κρίση που προέκυψε στις σχέσεις με την κυβέρνηση. 

Μια κρίση που οδήγησε στην παραίτηση και των τελευταίων στελεχών του ΠΡΑΤΤΩ που παρέμεναν σε κυβερνητικές θέσεις και στην οξύτατα ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ. Με το κλίμα να βαραίνει ακόμη περισσότερο στις σχέσεις του Ν.Κοτζιά με την κυβέρνηση δεν είναι γνωστό αυτή την στιγμή εάν η παρούσα κρίση θα επηρεάσει και την απόφαση για την συμμετοχή του πρώην υπουργού εξωτερικών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Όμως έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πληροφορίες για την «μειονοτική διάσταση» που έχει δοθεί στην αντιπαράθεση αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απόστρατος αξιωματικός της ΕΥΠ και ο ρόλος που είχε αναλάβει στην Θράκη ,είναι το μήλο της έριδος της τελευταίας σύγκρουσης του Ν. Κοτζι;a και του ΠΡΑΤΤΩ με την κυβέρνηση.

Ο πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ που υπηρέτησε στην περιοχή επί κυβερνήσεων Σημίτη, τοποθετήθηκε από τον Ν.Κοτζιά στην Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων, την υπηρεσία του Υπουργείου εξωτερικών που με επικεφαλής διπλωμάτη, έχει τυπικά την ευθύνη της παρακολούθησης εφαρμογής της Συνθήκης της Λoζάνης, πρακτικά όμως χειρίζεται όλα τα θέματα της μειονότητας.

Από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησης του συγκεκριμένου αξιωματικού υπήρχε κριτική και γκρίνια τόσο από τους τότε κυβερνητικούς εταίρους τους ΑΝΕΛ, που ήθελαν να έχουν ρόλο και λόγο στην Ροδόπη και στην Ξάνθη, αλλά και από τα μειονοτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίδραση υπήρχε όμως και από μειονοτικά στελέχη που κινούνται κοντά στο προξενείο.

Κοινή συνισταμένη ήταν ότι η επιλογή ήταν προσωπική του Ν. Κοτζιά ,καθώς ο συγκεκριμένος απόστρατος ήταν ηδη στέλεχος του ΠΡΑΤΤΩ από την ίδρυση του.

ΟΙ επικρίσεις εστιάζονταν ότι εκτός των πολιτικών που ασκούσε έχοντας τον τελευταίο λόγο για την διαχείριση των κονδυλίων που διατίθενται στην περιοχή ,συγχρόνως φρόντιζε για την διαμόρφωση και μηχανισμού ενίσχυσης της επιρροής του ΠΡΑΤΤΩ.

Την περίοδο αυτή είχαν υπάρξει παρεμβάσεις σε αρκετά μειονοτικά χωριά, αλλά και στις περιοχές των Πομάκων ενώ λιγότερες ήταν οι παρεμβάσεις στον χώρο των Ρομά. Οι παρεμβάσεις δεν ήταν άσχετες και με την υπόθεση της διαμάχης που είχε ξεσπάσει πέρυσι τον Αύγουστο για τον εορτασμό στα Χίλια μεταξύ των φορέων που υποστηρίζονται από το Προξενείο και μετέτρεπαν κάθε χρόνο σε «τουρκική» φιέστα την γιορτή και του Συλλόγου του Τεκκέ Σαγίντ Αλή Σουλτάν Aλεβιτών από τα χωριά της περιοχής. Και τελικά η γιορτή διοργανώθηκε από τους Αλεβίτες οποίοι έτσι αντιστάθηκαν στην προσπάθεια του προξενείου για θρησκευτική ομογενοποίηση της μειονότητας.

Ταυτόχρονα όπως συνήθως γίνεται στην Θράκη το γεγονός ότι για άλλους φορείς και πρόσωπα άρχισε η χρηματοδότηση και σε άλλους έκλεισε η στρόφιγγα δημιούργησε έχθρες και ανισορροπίες.

Μετά και την απομάκρυνση του Ν. Κοτζιά από το ΥΠΕΞ ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα επιβίωνε επί μακρόν η επιλογή του στην ΥΠΥ. Έτσι ενόψει και εκλογών υπήρχε πίεση και από τον τοπικό κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει ο έλεγχος του χειρισμού των μειονοτικών ζητημάτων αλλά και η διαχείριση των κονδυλίων ,σε πρόσωπα που έχουν σχέση με το κόμμα και την κυβέρνηση και όχι με τον πρώην Υπουργό.

Η απαίτηση για απομάκρυνση του πρώην υπαλλήλου της ΕΥΠ και στελέχους του ΠΡΑΤΤΩ φέρεται ότι οδήγησε στην κρίση, όπου τρία στελέχη του ΠΡΑΤΤΩ που είχαν απομείνει σε κυβερνητικές θέσεις και είχαν ορισθεί σε αυτές από τον Ν. Κοτζιά υπέβαλλαν την παραίτηση τους.

Αυτοί είναι οι Μιχάλης Κόκκινος, Διευθυντής Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ο Δημήτριος Πλευράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και ο Νικόλαος Εξαδάκτυλος, Αναπληρωτής ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.