O Καναδάς «προσγειώνει ανώμαλα» τα τουρκικά drones Bayraktar

O Καναδάς «προσγειώνει ανώμαλα» τα τουρκικά drones Bayraktar

Η καναδική εταιρεία Bombardier ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την προμήθεια κινητήρων για τα γνωστά τουρκικά drones Bayraktar τα οποία πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν.

"Πρόσφατα μάθαμε ότι ορισμένοι κινητήρες Rotax χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε στρατιωτικά UAV και έχουμε ξεκινήσει μια διεξοδική έρευνα" "δήλωσε ο Μαρτιν Λανγκελιε, ανώτερος αντιπρόεδρος της BPR και εκπρόσωπος της εταιρείας, στο Radio Canada International.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σταματάει πλέον να παραδίδει τους κινητήρες της σε χώρες που τους χρησιμοποιούν με "σκιώδεις σκοπούς". 

Σημειώνεται ότι κινητήρες της εν λόγω εταιρείας βρίσκονται σε πολεμικά drones της Τουρκίας που παίρνουν μέρος στις μάχες του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου η οργάνωση για τον έλεγχο των εξοπλισμών Project Ploughshares αποκάλυψε οτι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είναι εξοπλισμένα με σύστημα απεικόνισης και στόχευσης που κατασκευάζει η καναδέζικη L3Harris Wescam, πραγματοποιούν επιχειρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν.

Η καναδική κυβέρνηση είχε ως εκ τούτου ανακοινώσει από τις αρχές του μήνα την αναστολή εξαγωγής τεχνολογίας drone στην Τουρκία, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Κατά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ερντογάν με τον Τζάστιν Τριντο τον πρωθυπουργό του Καναδά υποστήριξε ότι "Η αναστολή της εξαγωγής κάποιων στρατιωτικών προϊόντων στην Τουρκία λόγω της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας (...) αντιβαίνει στο πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ".