Ο Ερντογάν παζαρεύει τώρα και S500 - Στις 21 Ιουνίου παραλαμβάνει το πρώτο F-35

Ο Ερντογάν παζαρεύει τώρα και S500 - Στις 21 Ιουνίου παραλαμβάνει το πρώτο F-35

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης των πρώτων δυο F-35 στην Τουρκία δηλώνει η Lockheed Martin στις 21 Ιουνίου, παρά τις αντιδράσεις και την κινητοποίηση στην αμερικανική Γερουσία και Κογκρέσο για να μπλοκαριστεί η μεταφορά αμυντικού υλικού στην Τουρκία λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400 και της συνεχιζόμενης φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα από το καθεστώς Ερντογάν.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν σε συνέντευξη του στο 24TV δήλωσε ότι η χώρα του όχι μόνο θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς των S-400, αλλά ο ίδιος συζήτησε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Τουρκία στην συμπαραγωγή του νέου ρωσικού υπερόπλου των S-500.  H νέα γενιά ρωσικών πυραύλων, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού άμυνας, θα αρχίσει να παραδίδεται στον ρωσικό στρατό το 2020.

Με την δήλωση αυτή ο κ. Ερντογάν θέλει να στείλει το μήνυμα ότι αψηφά τις αμερικανικές απειλές και προειδοποιήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η προ ημερών αναφορά του Τούρκου προέδρου ότι δεν πρόκειται να «αποθηκεύσει» τους S-400 όπως του ζήτησαν οι Αμερικανοί και αν παραστεί ανάγκη η Τουρκία θα τους χρησιμοποιήσει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας των F-35 (με γραπτή δήλωσή της στο Defense Νews) το «πρόγραμμα των F-35 παραδοσιακά οργανώνει τελετή προς τιμήν κάθε νέου πελάτη που παραλαμβάνει το πρώτο μαχητικό αυτού του τύπου. Και η τελετή για την Τουρκία έχει προγραμματισθεί για τις 21 Ιουνίου». Το τουρκικό F-35 θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην αεροπορική βάση Luke στην Αριζόνα, όπου θα αρχίσει η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων.

Ο Thomas Goffus, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ σε ομιλία του στο Atlantic Council τόνισε ότι η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία δημιουργεί κινδύνους για τον Αμερικανικό Στρατό και το ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος όμως απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα ληφθούν μετρά από το Πεντάγωνο, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Τουρκίας να φροντίζει και να επιλέγει με ποιον τρόπο θα καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της και τηρώντας στάση αναμονής έναντι των αποφάσεων που θα λάβει το Κογκρέσο.

Ν.Μ.