Ο χάρτης με τις συντεταγμένες της ΑΟΖ που κατέθεσε η Κύπρος στον ΟΗΕ

Ο χάρτης με τις συντεταγμένες της ΑΟΖ που κατέθεσε η Κύπρος στον ΟΗΕ

Τον χάρτη με τις συντεταγμένες για τις θαλάσσιες περιοχές βόρεια και δυτικά της Κύπρου, τον οποίο κατέθεσε η Λευκωσία στον ΟΗΕ προκειμένου να αποκρούσει τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αποκάλυψε η «Καθημερινή Κύπρου».

Σύμφωνα με την απεικόνιση που έγινε από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών οι συντεταγμένες που απεστάλησαν περιλαμβάνουν το σύνολο της ακτογραμμής στο βόρειο μέρος της Κύπρου στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κατεχόμενες περιοχές.

Με βάση τον χάρτη που εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη οι νέες συντεταγμένες ξεκινούν από το δυτικότερο σημείο της σημερινής ΑΟΖ εκεί όπου είναι το τεμάχιο 4 ανεβαίνουν βόρεια-ανατολικά μέχρι τη μέση γραμμή με την Τουρκία και σε παράλληλη τροχιά με τις βόρειες ακτές της Κύπρου καταλήγουν στο ύψος του Αποστόλου Ανδρέα έως το σημείο που ξεκινά η ΑΟΖ του Λιβάνου.

Τον χάρτη συνοδεύει επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενώ η κατάθεση των δύο εγγράφων έγινε μετά την απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Πηγή χάρτη: Καθημερινή Κύπρου

Διαβάστε ακόμα 

- Στο άτυπο συνέδριο της Ε.Ε. θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις ο Ν. Αναστασιάδης