Ο Βιβλικός «Κανών» και η προπαγάνδα της Τουρκίας για τις εκλογές των ΗΠΑ

Ο Βιβλικός «Κανών» και η προπαγάνδα της Τουρκίας για τις εκλογές των ΗΠΑ

Τον Ιούλιο του 2016 έλαβε χώρα το πιθανολογούμενα στημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και λίγους μήνες αργότερα, στις 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι Προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία από τις πρώτες εντολές του ισχυροποιημένου πλέον Προέδρου Ερντογάν προς τους επιτελείς του ήταν να βρεθεί τρόπος επηρεασμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Την υλοποίηση της εντολής ανέλαβε να υλοποιήσει η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, η γνωστή ΜΙΤ. Τον Οκτώβριο του 2017 εμφανίστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των τουρκικών ενεργειών στην Αμερική.

Ειδικοί επιστήμονες, αναλυτές προσωπικότητας από διεθνή ιδρύματα, σχολίαζαν εκείνη την περίοδο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, θεωρώντας τον εαυτό του ηγέτη διεθνούς κύρους, επιθυμούσε να συγκριθεί με τον «Πλανητάρχη», δηλαδή τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τουρκική στοχοποίηση θρησκειών και εθνικών ομάδων στην Αμερική

Για να ευδοκιμήσει ο Τουρκικός ιμπεριαλισμός και τα αναθεωρητικά νεο-οθωμανικά φιλοσοφήματα, κρίθηκε από την τουρκική Ηγεσία απαραίτητος ο επηρεασμός των Μεγάλων Δυνάμεων. Ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες από τον Πρόεδρο Ερντογάν να αδρανοποιηθούν ή να υπερκεραστούν η Εβραϊκή  και η Ελληνική Ομογένεια που ενίοτε ενεργοποιούνται ως lobbies συνεργαζόμενες μεταξύ τους, για την υποστήριξη εθνικών και περιφερειακών θεμάτων ενδιαφέροντος του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Ευτυχώς από τα γεγονότα επιβεβαιώθηκε ο Μέγας Γάλλος ηγέτης Ναπολέων Βοναπάρτης που είχε σχολιάσει ότι: «ο λόγος που οι περισσότεροι δεν πετυχαίνουν, είναι ότι ανταλλάσσουν αυτό που περισσότερο θέλουν με αυτό που θέλουν εκείνη τη στιγμή». Αυτή η ρήση περιγράφει με εξαιρετική ακρίβεια τη συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή την περίοδο.  

Οι ειδικοί μελετητές της ΜΙΤ ανέλυσαν την βάση συνοχής των εθνικών ομογενειακών ομάδων που αποτελούν τόσο το Ισραηλινό, όσο και το Ελληνικό Lobby στην Αμερική. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θρησκευτική παράδοση είναι η ισχυρή βάση λειτουργίας αυτών των ομογενειακών οργανώσεων, δηλαδή ο Ιουδαϊσμός και η Ελληνορθοδοξία.

Διαπίστωσαν ότι κοινό σημείο και στις δύο αυτές θρησκείες είναι ο «Κανών».  Βιβλικός «Κανών» ονομάζεται η συλλογή των βιβλίων που ο Ιουδαϊσμός και ο Χριστιανισμός θεωρούν ιερά και θεόπνευστα.

Η αρχαία ελληνική λέξη «κανών» δηλώνει μεταφορικά καθετί που χρησιμεύει ως μέτρο, πρότυπο, κριτήριο ή μια γενική αρχή. Έτσι, τα βιβλία του «Κανόνα» αποτελούν το μέτρο της πίστης. 

Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικάνοι και Τραμπικοί

Πέραν των ομογενειακών ομάδων Ισραηλινών και Ελλήνων, οι ειδικοί αναλυτές της ΜΙΤ, μελέτησαν το εκλογικό Σώμα των Αμερικανών ψηφοφόρων και πως αυτό είναι δυνατόν να επηρεάζεται από οργανωμένες ομογενειακές ομάδες και Lobbies. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βασική παράμετρος επιτυχίας των Lobbies στην Αμερική, είναι η πολύ μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων κατά τις προεδρικές εκλογές, με το ποσοστό αυτό  να είναι 46,4%  στις προηγούμενες εκλογές του 2012. Επίσης ο συνδυασμός της υψηλής αποχής με το σύστημα της επιλογής εκλεκτόρων ανά Πολιτεία, παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Επιβεβαίωσαν ότι στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016, ανατράπηκαν οι προβλέψεις σχετικά με τα αποτελέσματα, διότι κατέστη σαφές ότι υπέρ του Προέδρου Trump ψήφισαν Αμερικανοί που δεν είχαν ξαναψηφίσει στο παρελθόν και ήταν εκτός του «στατιστικού δείγματος» (sampling) των δημοσκοπικών εταιρειών. 

Επιβεβαιώθηκε ότι το υποσύνολο αυτό των Αμερικανών ψηφοφόρων που διαχρονικά απείχαν από τις προεδρικές εκλογές, δεν είχε πολιτικά πιστεύω υπέρ των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων. Η κυριότερη επισήμανση ήταν ότι δεν παρακολουθούσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνούσε μόνο μέσα από κλειστές ομάδες στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα. Διαπιστώθηκε ότι η πολιτική αστάθεια, η πόλωση, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός και κυρίως η εξάπλωση της παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα του διαδικτύου, είναι οι βασικοί παράγοντες που υποσκάπτουν διαχρονικά την εμπιστοσύνη των πολιτών στις όποιες κυβερνητικές επιλογές και υποθάλπουν την διάδοση θεωριών συνομωσίας.

Η μερίδα αυτή του εκλογικού σώματος ενεργοποιήθηκε και ψήφισε τον  Donald Trump το 2016, επειδή πίστεψε τις δεσμεύσεις του για οικονομική ανάκαμψη και δημιουργία θέσεων εργασίας, σε αντίθεση με τις «κλισέ» προσεγγίσεις των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων. Οι ψηφοφόροι της συγκεκριμένης αυτής ομάδας, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσωποπαγούς υποστήριξης του Προέδρου Trump, ονομάστηκαν από τους αμερικανούς δημοσιογράφους «Τραμπικοί» (Trumpists).

Από την μελέτη της τουρκικής υπηρεσίας  διαπιστώθηκε ότι μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα που επικοινωνούν οι Τραμπικοί, διακινούνται με ευκολία πληροφορίες ανεπιβεβαίωτης αυθεντικότητας, δεδομένου ότι λόγω του απομονωτισμού από την ελεύθερη πληροφόρηση, είναι περιορισμένη η δυνατότητα διασταύρωσης της εγκυρότητας των διακινούμενων πληροφοριών.

Οι ειδικοί της ΜΙΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εκμετάλλευση των κοινωνικών δικτύων μέσω των οποίων επικοινωνούν οι Τραμπικοί, επιτρέπει τον επηρεασμό των χρηστών  με τη χρήση στοχευμένης προπαγάνδας.

Τουρκική σημειολογία, το «σκοτεινό» διαδίκτυο και οι θεωρίες συνωμοσίας

Τρεις μήνες μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, σε διεθνές πολυεθνικό συνέδριο είχε προγραμματιστεί συζήτηση για την ανάλυση των αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στο coffee-break ήμουν αυτήκοος μάρτυρας, όταν στη διπλανή παρέα ένας Τούρκος δημοσιογράφος ενημέρωνε ανθρώπους του Administration ότι σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι διαθέσιμος μηχανισμός προσέλκυσης ψηφοφόρων μέσω διαδικτύου στην Αμερική.

Τον Οκτώβριο του 2017, εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα της Αμερικής το κίνημα QAnon.  Στην αρχή διέδιδε θεωρίες συνωμοσίας, σχετικά με την φήμη της πιθανής γνώσης από το περιβάλλον Trump, για πιθανολογούμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικάνικες εκλογές του 2016, εις βάρος της υποψήφιας των Δημοκρατικών Hilary Clinton. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης στην Αμερική, από τους πρώτους που αναπαρήγαγαν τις θεωρίες του QAnon  στο επιτελείο του Προέδρου Trump, ήταν ο γνωστός τουρκολάγνος στρατηγός Michel Flynn.

Με την εμφάνιση της πανδημίας του Covid-19, το δίκτυο του κινήματος QAnon άρχισε να διαδίδει ότι η πανδημία κηρύχθηκε για να ακυρώσει την επιτυχημένη πορεία στο «οικονομικό πρόγραμμα» του προέδρου Trump. Δηλαδή το κίνημα QAnon εξελίχθηκε σε προεκλογικό υποστηρικτή του σημερινού προέδρου, διαδίδοντας θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο. Ο ίδιος ο πρόεδρος αναδημοσίευσε επανειλημμένα στα κοινωνικά του δίκτυα τις αναρτήσεις του QAnon, δηλώνοντας ο ίδιος: «αυτοί του QAnon φαίνεται ότι με λατρεύουν». 

Οι διεθνείς πλατφόρμες του διαδικτύου, έχουν επανειλημμένα κατεβάσει τις αναρτήσεις του QAnon. Έχουν ακόμα μπλοκάρει και σχετικές αναρτήσεις του ίδιου του προέδρου στα κοινωνικά δίκτυα.

Δυστυχώς οι θεωρίες συνωμοσίας του QAnon, που στην ουσία είναι ο φορέας της τουρκικής προπαγάνδας, είχε επιτυχία μεγαλύτερη της αρχικά αναμενόμενης. Εκτιμάτε ότι διασφαλίζει ψήφους από συγκεκριμένες ομάδες, δεξαμενές ψηφοφόρων, υπέρ του προέδρου Trump. Είναι μία προεκλογική προσφορά του Ερντογάν προς τον προέδρου Trump, που έγινε φίλος και ο αγαπημένος υποστηρικτής του αφού με το QAnon του εξασφαλίζει ψήφους, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέματα διεθνούς γεωστρατηγικής προσέγγισης του αμερικανού προέδρου.

Η Τουρκική σημειολογία και η Ελληνο-Ισραηλινή Ομογένεια

Η ονομασία του κινήματος διάδοσης θεωριών συνωμοσίας QAnon, δεν είναι τυχαία και έχει σημειολογική επεξήγηση. Είναι ένα κίνημα που δημιουργήθηκε κατ΄ εντολή του Προέδρου Ερντογάν, για να αδρανοποιηθούν ή να υπερκεραστούν οι Ελληνικές και Ισραηλινές Ομογενειακές Οργανώσεις στην Αμερική, όσον αφορά την υποστήριξη των υποψηφίων και την διασφάλιση ψήφων για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Συγκεκριμένα το QAnon ή  QANON όπως αναφέρεται, είναι η λέξη KANON  σε λατινική γραφή, αφού το γράμμα “Q” αποδίδει στις ασιατικές γλώσσες το ουρανικό “K”, όπως για παράδειγμα QATAR=KATAR. Η αρχαιοελληνική λέξη «ΚΑΝΩΝ» που χρησιμοποιήθηκε στον Ιουδαϊσμό και την Ελληνορθοδοξία, όπως επεξηγήθηκε ανωτέρω, χρησιμοποιείται με την ίδια έννοια στο κίνημα QAnon, στοχοποιώντας ευθέως και αντιπαρατιθέμενο στις ομογενειακές οιργανώσεις Ελλήνων και Ισραηλινών στην Αμερική.

Επίσης επισημαίνεται, ότι στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες πάνω από την Ωραία Πύλη, οπτικά ο θεός παρουσιάζεται με τα γράμματα «ΑΩ», ενώ ο «άϋλος» επικεφαλής του κινήματος QAnon προσυπογράφει τις ανακοινώσεις του στο διαδίκτυο ως «QA» που είναι αντιστροφή του «ΑΩ» καλλιγραφικά.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας του κινήματος QAnon αλλά μόνο η τουρκική στοχευμένη προπαγάνδα, με αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων. Αντικειμενικός σκοπός είναι να επιτευχθεί η κοινωνική διείσδυση στην αμερικανική κοινωνία αρχικά και σε κάθε κοινωνία ακόμα και στην Ευρώπη, που στοχοποιείται σύμφωνα με τις τουρκικές επιλογές και τα περιφερειακά της συμφέροντα.

Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς «πλατφόρμες»

Ο επηρεασμός ψηφοφόρων με ψευδή στοιχεία (fake news) για παρέμβαση στο εκλογικό αποτέλεσμα επικείμενων εκλογών, έχει απασχολήσει σοβαρά την ΕΕ κυρίως από το έτος 2019. Περισσότερα στοιχεία για τις ενέργειες της ΕΕ μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να εντοπίσει στις επίσημες ιστοσελίδες με το γενικό περιγραφικό τίτλο «EU to take action against fake news and foreign electoral interference». Όπως στην Αμερική, έτσι και στην ΕΕ  τα επίσημα κείμενα κυρίως εστιάζουν στην προσπάθεια ρωσικής επιρροής, χωρίς να διευρύνουν την σχετική έρευνα και προς άλλες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα η Τουρκία.

Υποστηρικτές του κινήματος QAnon, ισχυριζόμενοι ότι η πανδημία δημιουργήθηκε για να χτυπήσει προεκλογικά τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, έχουν διαδηλώσει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανόμενης και της Αθήνας. Στην ουσία με τις ενέργειες αυτές προάγουν, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, την Τουρκική προπαγάνδα. 

Διεθνείς πλατφόρμες, όπως google, FaceBook,  twitter και άλλες, τα τελευταία χρόνια έχουν αφαιρέσει δεκάδες χιλιάδες σελίδες με αναφορές που έχει εντοπιστεί ότι είτε διαδίδουν εσκεμμένα fake news, είτε επιχειρούν παρέμβαση σε εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών. Μεταξύ αυτών είναι και χιλιάδες σελίδες από επίσημες ιστοσελίδες στην Τουρκία.


*Ο αντιπτέραρχος ε.α. Ιωάννης Αναστασάκης είναι στρατηγικός αναλυτής με εξειδίκευση στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, τους εξοπλισμούς, τις Αμυντικές Επενδύσεις, καθώς και τις Διεθνείς Αμυντικές Σχέσεις. Είναι πρόεδρος του Athens Alumni Hub του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης, καθώς και ιδρυτής της δεξαμενής εμπειρογνωμόνων ROSED (=Regional Observatory, Security for Economic Development). Είναι συνεργάτης σε διεθνή Ινστιτούτα Στρατηγικής σε Αμερική και Ευρώπη.