Νομιμοποιείται η «μακεδονική» Διασπορά και τα ζητά όλα...

Νομιμοποιείται η «μακεδονική» Διασπορά και τα ζητά όλα...

Καμπάνια εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών καλώντας σε αποχή από το Δημοψήφισμα έχουν ξεκινήσει οργανώσεις της Διασποράς της ΠΓΔΜ κυρίως στον Καναδά, διαθέτοντας μάλιστα χιλιάδες δολάρια για τον σκοπό αυτό.

Η κινητοποίηση των οργανώσεων αυτών που όλες φέρουν στον τίτλο τους τον όρο «Μακεδονικός» αναδεικνύει ένα ακόμη πρόβλημα που αφήνει πίσω της η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς όλες αυτές οι οργανώσεις με μοναδικό όρο να μην χρηματοδοτούνται από το κράτος θα μπορούν να λειτουργούν έχοντας την ονομασία «Μακεδονικός» (ακόμη και σε ελληνικό έδαφος) και χωρίς συγκεκριμένο περιορισμό στην χρήση αρχαίων μακεδονικών συμβόλων.

Οι σλαβομακεδόνες στον Καναδά προσέφεραν 150.000 δολάρια και οι οργανώσεις πραγματοποίησαν κοινή συνάντηση για να στείλουν μήνυμα ενότητας στους συμπατριώτες τους για αποχή από το Δημοψήφισμα. Στην συγκέντρωση αυτή συμμετείχαν το «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο» από τον Καναδά, η «Ενωμένη Μακεδονοκαναδική Οργάνωση», η «Μακεδονική Διεθνής Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και η «Μακεδονική Πατριωτική Ένωση Καναδά». Στην διάρκεια της εκδήλωσης ο σλαβομακεδόνας επιχειρηματίας από τον Καναδά, Κρίστε Ιβανόφκσι, προσέφερε 100.000 δολάρια για την στήριξη της Αποχής από το δημοψήφισμα κάνοντας μάλιστα και μια ιδιαίτερα έντονη παρέμβαση στην εκδήλωση.



Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του στην ΠΓΔΜ δήλωσε ότι «μόνο στην “Δημοκρατία της Μακεδονίας” η λέξη “Μακεδονία” θα απαγορευθεί και δεν θα είναι σε θέση να μιλούν στα παιδιά και στα εγγόνια τους για την ιστορία της “Μακεδονίας”» και ανεβάζοντας τους πατριωτικούς τόνους ο κ. Ιβανόφκσι προειδοποίησε ότι αυτό είναι το «τέλος του Μακεδονικού έθνους και κράτους».

Η διασπορά της πΓΔΜ σε μεγάλο βαθμό, αν και σημαντικό τμήμα της είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους, δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα όχι μόνο για λόγους πολιτικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους και αυτό αποτελεί μεγάλο παράγοντα ανησυχίας για τον Ζ. Ζάεφ καθώς αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό της αποχής.

Η σκληρή ρητορική όμως από τις οργανώσεις της Διασποράς που όλες χρησιμοποιούν φυσικά τον όρο «Μακεδονία» και αναφέρονται σε «Μακεδονικό» Έθνος ,ταυτότητα, και λαό θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Συμφωνία των Πρεσπών, μόνο το κράτος, τα επίσημα όργανα του και άλλες δημόσιες οντότητες είναι υποχρεωμένες να υιοθετήσουν το νέο όνομα. Σύμφωνα με το άρθρο 1, παράγραφο 3ζ, «ιδιωτικές οντότητες και δρώντες που δεν έχουν σχέση με το κράτος και τις δημόσιες οντότητες, δεν έχουν συσταθεί με νόμο και δεν απολαμβάνουν οικονομικής υποστήριξης από το κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό» θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» βάσει του άρθρου 7 της Συμφωνίας (που δηλώνει ότι και οι δυο πλευρές εκλαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο τον όρο Μακεδονία).

Κάτι που σημαίνει ότι ιδιωτικοί φορείς και άτομα, που δεν έχουν φανερή σχέση με το κράτος της πΓΔΜ και μελλοντικά «Βόρειας Μακεδονίας» θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» και φυσικά να συνεχίζουν την καπηλεία των ιστορικών συμβόλων, όπως του Ήλιου της Βεργίνας.

Η Συμφωνία μάλιστα κάθε άλλο παρά εμποδίζει την λειτουργία τέτοιων οργανώσεων ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας μας καθώς η μοναδική αναφορά είναι για «αποθάρρυνση και αποτροπή εκδήλωσης πράξεων από ιδιωτικούς φορείς που πιθανόν υποδαυλίζουν την βία ,το μίσος η την εχθρότητα εναντίον του άλλου μέρους..», κάτι που φυσικά δεν θα μπορεί να αποδειχθεί ότι συμβαίνει με την νομιμοποιημένη από την Συμφωνία χρήση του όρου «Μακεδονία-Μακεδονικός» και από την σκοπιανή πλευρά.

Και βεβαίως σε μια τρίτη χώρα δεν είναι δυνατή η απαγόρευση δραστηριότητας μιας τέτοιας οργάνωσης, αλλά πλέον δεν θα μπορεί να υπάρχει ούτε η στοιχειώδης ελληνική αντίδραση καθώς αυτό θα προβλέπεται και θα νομιμοποιείται από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Φωτογραφία: APImages