Νέες αμυντικές δαπάνες 5,9 δισ. δολαρίων αποφάσισε η Τουρκία

Νέες αμυντικές δαπάνες 5,9 δισ. δολαρίων αποφάσισε η Τουρκία

Νέες αμυντικές δαπάνες ύψους 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το skai.gr, το μεγαλύτερο μέρος των νέων αμυντικών συμβάσεων, αξίας περίπου 4,5 δισ. δολαρίων, θα το αναλάβουν εγχώριες εταιρείες, όπως δήλωσε ο κ. Davutoglu, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας εκτελεστικής επιτροπής που ασχολείται με θέματα της αμυντικής βιομηχανίας.

Η Άγκυρα κατά τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, υποστηρίζοντας σειρά έργων με ξένες εταιρείες που προβλέπουν μεταφορά τεχνογνωσίας και ανάθεση υπεργολαβιών σε εγχώριες επιχειρήσεις.

Ανάμεσα στα κρίσιμα έργα που ανατέθηκαν με αυτό το κριτήριο ήταν η παραγωγή του τουρκικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος, που ανατέθηκε σε εταιρεία από την Κίνα, κι όχι σε διεκδικητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ακριβώς διότι η κινεζική εταιρεία δέχτηκε μεγάλο μέρος του έργου να γίνει σε συνεργασία με τουρκικές βιομηχανίες.

Ο τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι οι τουρκικές εξαγωγές οπλισμού αυξήθηκαν κατά 35% το πρώτο δίμηνο του 2016 και επισήμανε ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη ένοπλου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone).