Νέα τουρκική πρόκληση: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

Νέα τουρκική πρόκληση: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν και σε διεθνές επίπεδο για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Μετά τις Navtex και την αποστολή πλωτού γεωτρύπανου στην περιοχή, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δηλώνει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστεύσει «τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ειδικότερα, σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έκανε λόγο για δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, ο κ. Ακάρ σε δηλώσεις του σήμερα υποστήριξε ότι η χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου «είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να συμβούν τετελεσμένα».

«Οι ενεργειακοί πόροι στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να συνιστούν γέφυρα ειρήνης, διαλόγου και κοινής ανάπτυξης», είπε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, τονίζοντας ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της» στις περιοχές αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, τονίζοντας ότι εάν δεν συμβεί αυτό η ΕΕ θα απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ωστόσο, σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο «για νόμιμα δικαιώματα», υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία «θα προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα της "Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"». 

Παράλληλα σημείωνε ότι η Τουρκία έχει τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή και θα προστατέψει τα δικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου.

Οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν προκαλέσει πλήθος διεθνών αντιδράσεων, πέραν εκείνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου αναφέρθηκε σε «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολιάζοντας τις τις «παράνομες» όπως τις χαρακτηρίζει δραστηριότητες της Τουρκίας».

Τη βαθιά ανησυχία του εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για την κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ, απευθύνοντας έκκληση για αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Νωρίτερα, το ελλληνικό υπουργείο είχε καλέσει σε αυστηρή ανακοίνωσή του την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Τέλος, τη «σοβαρότατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» είχε καταγγείλλει η Λευκωσία, καταδικάζοντας την «επιχειρούμενη εκ μέρους της Τουρκίας γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης /υφαλοκρηπίδας» της χώρας, είχε καταγγείλει και το κυπριακό ΥΠΕΞ.