Νέα πρόκληση της Τουρκίας στην καρδιά του Αιγαίου

Νέα πρόκληση της Τουρκίας στην καρδιά του Αιγαίου

Σε μια πρωτοφανή κίνηση η Τουρκία αποφάσισε να δεσμεύσει μεγάλη περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης με τρόπο που αμφισβητείται πλήρως η άσκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων της χώρας μας στην καρδιά του Αιγαίου.

Με τη NAVTEX 0556/18 η Τουρκία αναγγέλλει την πραγματοποίηση άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στις 11, 14 και 15 Μαΐου σε μια μεγάλη περιοχή που περικλείεται μεταξύ των δυτικών ακτών της Λέσβου μέχρι την Χίο, τα Ψαρά και τη Σκύρο.

Η Τουρκία παγίως αμφισβητεί τις ελληνικές κυριαρχικές αρμοδιότητες όπως είναι η Έρευνα και Διάσωση και είναι συχνά τα περιστατικά που διεκδικεί το συντονισμό επιχειρήσεων SAR ακόμη και δυτικά των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική ζώνη ευθύνης Search and Rescue Region (SRR) φθάνει μέχρι το μέσο του Αιγαίου, στον 25ο μεσημβρινό που αποτελεί και το όριο της αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, άλλα και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η επέκταση της επιχειρησιακής αρμοδιότητας μέχρι το μέσο του Αιγαίου θα εγκλώβιζε σε τουρκική ζώνη ευθύνης ελληνικά νησιά με ό,τι θα σήμαινε φυσικά αυτό για την προώθηση των βλέψεων της Τουρκίας για  ανατροπή του status quo στο Αιγαίο.

Ν.Μ.