«Νάρκες» στην Κυπριακή ΑΟΖ απλώνει η Τουρκία. Έμπρακτη αντίδραση της Λευκωσίας

«Νάρκες» στην Κυπριακή ΑΟΖ απλώνει η Τουρκία. Έμπρακτη αντίδραση της Λευκωσίας

Σκληρό «μαρκάρισμα» στην Κύπρο ετοιμάζει η Άγκυρα με σκοπό την ματαίωση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπή του φυσικού αερίου από «δώρο θεού», σε μέσο άσκησης πίεσης που θα παραδώσει τον Νίκο Αναστασιάδη στους διαπραγματευτικούς εκβιασμούς της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η Κυπριακή Δημοκρατία που απέρριψε με δηλώσεις του Μονίμου Αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη Κ. Κορνηλίου αλλά και με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Χριστοδουλίδη το casus belli της Τουρκίας εναντίον των ξένων εταίρων και της Λευκωσίας για το Οικόπεδο 6, φρόντισε και εμπράκτως να στείλει το μήνυμα ότι ο σχεδιασμός της συνεχίζεται κανονικά.

Με την   ανανεωμένη NAVTEX 171/17 που εξέδωσε χθες  ο σταθμός της Λεμεσού  αναγγέλλεται η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών  από το  R/V RAMFORM HYPERION σε  μια μεγάλη περιοχή στην Κυπριακή ΑΟΖ που περιλαμβάνει και τμήμα του Οικοπέδου 6 το οποίο αμφισβητεί η Αγκυρα. Σύμφωνα με την NAVTEX αυτή  το σεισμογραφικό σκάφος της νορβηγικής εταιρίας PGS θα ρυμουλκεί  καλώδια 14χ10000 μέτρων σε μια έκταση 1500 μέτρων και θα συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη.

Η κυπριακή NAVTEX ζητά από τους ναυτιλομένους να πλέουν με προσοχή  στη περιοχή σε απόσταση 10 ν.μ από το συγκεκριμένο σκάφος.

Η Τουρκία όμως επιμένει να προκαλεί και τουλάχιστον για σήμερα έχει εκδώσει την NAVTEX 449/17 με την οποία αναγγέλλει ότι πολεμικό σκάφος θα ρυμουλκήσει  υποβρύχια συσκευή σε περιοχές που ήδη κινείται το RAMFORM HYPERION, σε μία κίνηση που αποσκοπεί κυρίως στην παρεμπόδιση των ερευνών που πραγματοποιεί το μισθωμένο από την Λευκωσία, ερευνητικό σκάφος. Συγχρόνως η Άγκυρα έχει αναγγείλει την διενέργεια και ασκήσεων με πραγματικά πυρά  εντός του FIR Λευκωσίας

Η Λευκωσία πάντως είναι αποφασισμένη να μην κάνει  πίσω στο θέμα των ερευνών, καθώς ακόμη και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αντιλαμβάνεται ότι πλέον δεν θα έχει καμία νομιμοποίησή, εάν υποκύψει στον τουρκικό εκβιασμό. Έτσι παρά την πίεση που ασκείται από όλες τις πλευρές ο Νίκος Αναστασιάδης επιμένει ότι είναι διαφορετικό το «τερέν» του Κυπριακού και εκείνο των ενεργειακών, θέλοντας να αποφύγει την παγίδα που του έστησαν το 2014, όταν είχε τεθεί  ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών και την αποχώρηση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ η διακοπή των ερευνητικών δραστηριοτήτων  της Κύπρου.

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές ο γαλλικός κολοσσός TOTAL έχει διαμηνύσει ότι προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό για την έναρξη γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 11 από τον Ιούλιο, και μόνον η Λευκωσία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ζητήσει την αλλαγή η την αναστολή των ενεργειακών δραστηριοτήτων της εντός της ΑΟΖ.

Ν.Μ.

Η νέα κυπριακή NAVTEX 171/17 για τις σεισμογραφικές έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ:

SEISMIC SURVEYS BY FROM 05 MAY 2017 TO 15 AUG 2017 WITHIN THE EXCLUSIVE ECONOMIC ZONE OF THE REPUBLIC OF CYPRUS IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING POSITIONS:
 
34 22.00 N  032 23.00 E
34 22.00 N  033 37.00 E
33 19.00 N  033 29.00 E
33 17.00 N  032 20.00 E
 
R/V "RAMFORM HYPERION" IS TOWING 14X10000 METERS CABLES AT A WIDE SPREAD OF 1500 METERS AND IS ACCOMPANIED BY GUARD VESSELS.
 
MARINERS ARE REQUESTED TO NAVIGATE WITH CAUTION WITHIN 10 NM FROM THE AFOREMENTIONED VESSEL.
CANCEL THIS MESSAGE ON 15 2359 UTC AYG 2017
JRCC LARNACA/CYPRUSRADIO/5BA