Ν. Ντιμιτρόφ: «Είμαστε Μακεδόνες, μέλη του Μακεδονικού λαού - Το αναγνωρίζει η Συμφωνία των Πρεσπών»

Ν. Ντιμιτρόφ: «Είμαστε Μακεδόνες, μέλη του Μακεδονικού λαού - Το αναγνωρίζει η Συμφωνία των Πρεσπών»

Του Νίκου Μελέτη

«Είμαστε "Μακεδόνες", μέλη του "Μακεδονικού" Λαού, που μιλάμε την "Μακεδονική" γλώσσα» είναι η απάντηση του Βορειομακεδόνα υπουργού Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ στα σχόλια που ακολούθησαν μετά την πρόσφατη συνάντησή του στα Σκόπια με την ελληνίδα ΑΝΥΠΕΞ, Σία Αναγνωστοπούλου.

Ο κ. Ντιμιτρόφ, μέσω Facebook, έδωσε απάντηση σε όσους αντέδρασαν στις αναφορές του σε «μακεδονική γλώσσα» και μάλιστα με αφοπλιστικό τρόπο παραπέμπει στη Συμφωνία των Πρεσπών για να εξηγήσει ότι η Συμφωνία ακριβώς αναγνωρίζει το δικαίωμά του να αναφέρεται σε «Μακεδονία», «Μακεδόνες» και «Μακεδονικό Λαό».

Στην ανάρτηση του μάλιστα παραθέτει και όλο το άρθρο 7 της Συμφωνίας, το οποίο όπως επισημαίνει αποτελεί τον πυλώνα της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς εισάγει την διαφορετική αντίληψη των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνες» από την κάθε μια πλευρά.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Ν. Ντιμιτρόφ στο Facebook:

«Η ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών- ένας από τους κύριους πυλώνες- δέχεται την διαφορετική αντίληψη των όρων Μακεδονία και Μακεδόνες, που για εμάς σημαίνει ένα πράγμα και διαφορετικό για την Ελλάδα.

Είμαστε Μακεδόνες, μέλη του Μακεδονικού λαού, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά. Μιλάμε Μακεδονικά, που είναι μια από τις νότιες σλαβικές γλώσσες.

Οι Έλληνες Μακεδόνες, βάσει του ελληνικού πλαισίου αντίληψης αυτών των όρων, είναι εθνικά Έλληνες της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας,  που μιλούν την ελληνική γλώσσα, με ιδιαίτερη σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, κουλτούρα και κληρονομιά.

Αυτό είναι το πλαίσιο της δήλωσής μου  κατά την υπογραφή του ανοίγματος των συνόρων στη διέλευση Μάρκοβα Νόγκα/ Λαιμός στα μακεδονικά, ελληνικά και αγγλικά, το οποίο μεταξύ των άλλων τελειώνει με μια αναφορά στο άρθρο 7, όπως την διατύπωσα:

Για άλλη μια φορά έχουμε μια ιστορική συμφωνία, θα  έλεγα, μετά την ιστορική επιτυχία της Πρέσπας, γιατί για πρώτη φορά εφαρμόζεται η Συμφωνία, καθώς και το όνομα και η ορολογία που συμφωνήθηκαν στην Πρέσπα.

Η μακεδονική γλώσσα είναι σημαντική για εμάς, που ομιλείται από τους πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και την Διασπορά μας και δεν αφορά τους Έλληνες Μακεδόνες στο πλαίσιο του άρθρου 7.

Άρθρο 7

1. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψη τους ως προς τους όρους "Μακεδονία" και "Μακεδόνας" αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.

2. Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος ,με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός ,η ιστορία ,η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

3. Αναφορικά με το Δεύτερο μέρος με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2)

4. Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα ,ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους

5. Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ' οιονδήποτε τρόπο ,η να αλλοιώσει η να επηρεάσει την χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους».

Ο κ. Ντιμιτρόφ θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 15-16 Μαρτίου για να συμμετάσχει σε Φόρουμ που διοργανώνει το πανεπιστήμιο Πειραιώς όπου και θα τιμηθεί και ο καθηγητής του Ιδρύματος και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.