Ν. Κοτζιάς: Στις Πρέσπες καταλήξαμε σε συμβιβασμό

Ν. Κοτζιάς: Στις Πρέσπες καταλήξαμε σε συμβιβασμό

Στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων και των διαφορών που υπάρχουν στον χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Ρόδο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του έκανε ο υπουργός στο θέμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ: «Στις Πρέσπες καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό και δείξαμε ότι ουδείς μπορεί να βάλει τον άλλο στη γωνία».

Ο κ. Κοτζιάς ευχήθηκε να επικυρωθεί η συμφωνία, σημειώνοντας πως «η αντίθεση που υπάρχει είναι ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν να βρεθεί λύση και ανάμεσα σε δυνάμεις της αδράνειας που βολεύονται από τη μη λύση».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στα γεωπολιτικά ζητήματα της μείζονος περιοχής, ιδιαίτερα στο μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι ο πόλεμος στη Συρία, ένας πόλεμος που «διεξάγεται δι'' αντιπροσώπων» όπως είπε προτού επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει πιο ενεργή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να σταματήσει.

«Έχουμε καθήκον να αποτρέπουμε πολέμους και να διευκολύνουμε την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους», είπε ο Ν. Κοτζιάς και πρόσθεσε πως φιλοδοξεί τον επόμενο χρόνο να δημιουργήσει μια δομή ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Θέλουμε μια δομή που να προτάσσει την θετική ατζέντα συνεργασίας για την ασφάλεια στην περιοχή μας, που να προωθεί τα 3Δ -Διαμεσολάβηση, Διαιτησία & συμβολή στη Διαπραγμάτευση. Ένα φόρουμ διαλόγου που θα εξετάζει τις κρίσεις και, με διπλωματικά μέσα, θα βοηθά στην πρόληψή τους», είπε.

Ο υπ. Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κυπριακό το οποίο χαρακτήρισε ως κομβικό για όλη την περιοχή. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην κυπριακή κυβέρνηση και επαναλαμβάνουμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα».