Ν. Κοτζιάς: Oι δύο τελικές επιλογές για την ονομασία είναι Severna και Gorna Makedonija

Ν. Κοτζιάς: Oι δύο τελικές επιλογές για την ονομασία είναι Severna και Gorna Makedonija

Στην παραδοχή πως στο τελικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ για το όνομα της δεύτερης, βρίσκονται δύο επιλογές προχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον Kontra News.

Συγκεκριμένα, τα δύο ονόματα είναι το Severna και το Gorna Makedonija και η τελική επιλογή θα προκύψει μετά από την δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν αύριο οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορά ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι στην τελική τριάδα είναι και το Nova Makedonija αλλά η λύση μάλλον θα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η ονομασία θα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και θα είναι μια καλή λύση. Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει "μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές.

«Θέλουμε να φτιάξουμε μια χώρα φίλο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας:«Δεν θέλω να φερθούμε σε μια μικρότερη χώρα, όπως φέρθηκαν άλλοι σε εμάς» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.