Ν. Κοτζιάς: Δεν είμαστε "κότες" για να υποχωρήσουμε σε σκάρτους συμβιβασμούς στο Κυπριακό

Ν. Κοτζιάς: Δεν είμαστε "κότες" για να υποχωρήσουμε σε σκάρτους συμβιβασμούς στο Κυπριακό

Photo by Nikos Libertas / SOOC

«Στη διαπραγμάτευση, θα το έλεγα πολύ λαϊκά, δεν είμαστε καθόλου "κότες". Ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε αγαθά Δικαίου, δικαιώματα ανθρώπων και δικαιώματα κράτους και με αυτό πορευόμαστε χωρίς να υποχωρούμε. Δεν είμαστε δογματικοί στις τοποθετήσεις μας, έχουμε την απαραίτητη ευελιξία για να γίνουν καλοί συμβιβασμοί, αλλά δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις για να γίνουν κακοί και σκάρτοι συμβιβασμοί». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για το Κυπριακό, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Alpha.

Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, αφενός διότι «για πρώτη φορά αλλάξαμε την ατζέντα των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ξαναβάλαμε τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος πάνω στο τραπέζι» και αφετέρου «για πρώτη φορά έχουμε πάει με τόσο καλά μελετημένο τρόπο σε μία διαπραγμάτευση, έχουμε εξετάσει τη διεθνή εμπειρία όλων των συγκρουσιακών περιπτώσεων ή των περιπτώσεων που αντιστοιχούν στο Κυπριακό ή σε πτυχές του Κυπριακού».

Ως ένα θετικό δείγμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στη μεγάλη μετακίνηση της Βρετανίας, από μία παραδοσιακή φιλοτουρκική στάση στη σημερινή της αντίληψη απέναντι στους Τούρκους -ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν δυτικά και παρεμβατικά δικαιώματα-, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των συμμαχιών της Ελλάδας, καθώς «δεν υπάρχει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να μην αντιλαμβάνεται το εύστοχο της τοποθέτησής μας, ότι δεν μπορεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται υπό κατοχή ή να έχει δικαιώματα παρέμβασης τρίτο κράτος». Καθώς και το γεγονός ότι «έχουμε δείξει στη διεθνή πολιτική σκηνή ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε απαιτήσεις κι άλλων κρατών να ζητούν να έχουν παρεμβατικά δικαιώματα σε μικρότερα κράτη, όπου υπάρχει πληθυσμός με τη δική τους κουλτούρα ή που μιλά τη δική τους γλώσσα».

 Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη σημασία της σαφήνειας με την οποία τίθεται το θέμα της επίλυσης, ως προς τον ορισμό του προβλήματος πρωτίστως και τον βασικό του πυρήνα, αυτόν της κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα και φυσικά την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων. «Κατά συνέπεια» σημείωσε, «όποιος δεν συμφωνεί με τον ορισμό του Κυπριακού προβλήματος με αυτόν τον τρόπο πρέπει να μας πει τι είναι κατά τη γνώμη του ο ορισμός. Το πόσα βέτο θα διαθέτουν οι Τουρκοκύπριοι;».

Όπως υπογράμμισε, στο Κυπριακό η Τουρκία γίνεται όλο και πιο «ειλικρινής», εξηγώντας εξήγησε ότι οι Τούρκοι, το τελευταίο διάστημα, «ορίζουν το Κυπριακό πρόβλημα ως ικανοποίηση δικών τους γεωστρατηγικών βλέψεων». Πρόσθεσε, δε, ότι «με κανέναν τρόπο δεν είμαστε στη διαπραγμάτευση για να λύσουμε γεωστρατηγικά ζητήματα της Τουρκίας» και η δική του απάντηση είναι πως στο Κυπριακό «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμό, ώστε να πάρει την πορεία ενός πραγματικά κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους η Κύπρος».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «μεταφυσικά» πράγματα το γεγονός ότι «κάποιοι ανήγαγαν τη δική τους προσωπική τους καριέρα σε κύριο κριτήριο για τη λύση του Κυπριακού» καθώς κάποιοι του έλεγαν, όπως είπε, «ότι έπρεπε να λυθεί μέχρι τις 19 του Γενάρη και θεωρούσαν ότι δηλαδή η τελευταία μέρα της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης είναι και η τελευταία μέρα ύπαρξης της Μεγαλονήσου».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι αυτοί που τον επέκριναν «είχαν συνηθίσει να είμαστε κότες και ενοχλούνται όταν δεν είμαστε, διότι είμαστε ένα κράτος και μία εξωτερική πολιτική με άκρα επιστημονικότητα και αξιοπρέπεια, επιμονή και υπομονή και σε έναν βαθμό διορατική, ενώ εκείνοι είχαν συνηθίσει η Ελλάδα να δέχεται εξ'' ορισμού να παρεμβαίνει η τουρκική πλευρά όποτε θέλει στην Κύπρο, θεωρώντας ότι τα παρεμβατικά δικαιώματα της Κύπρου είναι και η λύση».

Σκιαγραφώντας αυτούς τους κακόβουλους επικριτές -και διαχωρίζοντά τους από τους καλοπροαίρετους- σημείωσε ότι «δείχνουν διεθνιστική στάση, δηλαδή τους αρέσει ο πατριωτισμός βασικά, αλλά, για να περάσουν θέσεις τρίτων, στη χώρα σηκώνουν την αντιεθνικιστική σημαία», με αποτέλεσμα να είναι «πίσω από αυτό η υποστήριξη των εθνικιστικών στόχων της Τουρκίας», συμπληρώνοντας ότι ορισμένοι από αυτούς που του επιτέθηκαν είναι εγκλωβισμένοι σε διεθνή κυκλώματα, τα οποία τους χρηματοδοτούσαν. Επίσης, τόνισε ότι «διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, παίρνουν οποιοδήποτε ψέμα δημοσιεύεται από την Τουρκία και από εκεί στον διεθνή Τύπο, ως πραγματικότητα» και χαρακτήρισε «ανόητο να με κρίνουν με βάση τις κατηγορίες».

Ως απλό παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών έφερε τα γεγογότα της Γενεύης και τις κατηγορίες εναντίον του, ότι δεν κάθισε τη δεύτερη ημέρα για τη συνέχιση των πολιτικών συζητήσεων, ψεύδη που ανέτρεψαν έγγραφα των ΗΕ που δημοσιεύθηκαν από τον Μ. Ιγνατίου: «Πήγαμε εκεί, μας δώσανε την ημερήσια διάταξη, όπου έλεγε ότι θα γίνει Πέμπτη-Παρασκευή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, άνοιξε τη συνεδρίαση ο γγ του ΟΗΕ που είπε ότι "η συζήτηση θα γίνει Πέμπτη ή Παρασκευή σε πολιτικό επίπεδο" και ξαφνικά ο κ. Άιντε -τον οποίο θα δω το απόγευμα- το βράδυ της Πέμπτης είπε "αύριο να κάνουμε τεχνικές ομάδες" κι εγώ του είπα "γιατί να κάνουμε τεχνικές ομάδες, αφού έχουμε τη δυνατότητα και το χρέος να συνεχίσουμε εμείς οι υπουργοί τη συζήτησή μας;". Και σηκώθηκε ο συνάδελφός μου ο Τσαβούσογλου και είπε ότι "εγώ δεν έχω χρόνο, έχω άλλα πιο σημαντικά πράγματα. Έχω κλείσει αεροπλάνο και πρέπει να φύγω πρωί-πρωί". Έφυγε πρωί-πρωί, εμείς μείναμε να συνεχίσουμε να διερευνάμε δυνατότητες λύσης στη Γενεύη και δήλωσε από την Άγκυρα ότι "ο Κοτζιάς είπε ότι δεν μπορεί να κάτσει στη διαπραγμάτευση"». «Μιλάμε για γελοιότητα, γιατί εγώ ήμουν στη Γενεύη όταν τα έλεγε αυτά και εκείνος ήταν στην Άγκυρα. Πήραν αυτό το επιχείρημα, λοιπόν, κάποιοι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, μαζί με μία ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα στις Βρυξέλλες και είπαν ότι εμείς δεν κάτσαμε να διαπραγματευτούμε», πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείς για τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι συνέστησε στους Ευρωπαίους «αντί να ουρλιάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ απέναντι στον Τραμπ, καλό είναι να μελετήσουν ορθά το φαινόμενο και να βρουν έναν τρόπο να εξηγήσουν τι ακριβώς θέλει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια πρέπει να είναι η σχέση της με τις ΗΠΑ», τονίζοντάς τους, μάλιστα, ότι ο ίδιος δεν ακολουθεί μία «τέτοια συγκρουσιακή υφή που δίνεται στη βάση ότι δεν δεχόμαστε τα αποτελέσματα εκλογών που οι ίδιοι ξέρουν ότι είναι δημοκρατικά».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ελληνική διπλωματία βρίσκεται «σε ανοιχτή συζήτηση» με το επιτελείο του και υπογράμμισε ότι αναφορικά με τη μεγάλη φασαρία για το προσφυγικό, «πρέπει να προασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων που κινούνται. Εμείς, ως Έλληνες, δικαιούμαστε να μιλάμε γι'' αυτό, αλλά οι Ευρωπαίοι που κλείσανε τον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων δεν δικαιούνται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ