Ν. Δένδιας: Να παρέμβει η ΕΕ για τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης

Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019, 17:02
-A +A
Ν. Δένδιας: Να παρέμβει η ΕΕ για τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης

Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών, ζήτησε από τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις ο Νίκος Δένδιας ως προς τα μνημόνια Τουρκιας - Λιβύης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια. 

Παράλληλα, μήνυμα προς την Τουρκία να μην διανοηθεί ότι μπορεί με την πρακτική της «να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε διαπραγμάτευση με όρους διαφορετικούς» πέραν του διεθνούς δικαίου, έστειλε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Αξιωματούχο για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις και του ζήτησε «να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών», εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι ο κ. Μπορέλ «θα κάνει αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ερωτηθείς για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι κοινή, παγκόσμια θέση, προέρχεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και πως το ερώτημα εδώ δεν είναι πώς επιλύονται οι διαφορές, είναι πώς δημιουργούνται οι διαφορές. 

Στην περίπτωση της Τουρκίας «με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της. Δεν υπάρχει κανένας γείτονας με την Τουρκία που να μην έχει διαφορές μαζί της» και συμπλήρωσε «νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό και κάτι δείχνει», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά πώς- μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς να διανοείται η Τουρκία ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους διαφορετικούς από τους όρους του Διεθνούς Δικαίου».

Τέλος, ο υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι προέβη σε μια μία αναλυτική ενημέρωση προς τον Μπορέλ για τα θέματα που αφορούν τα δύο τελευταία memoranda, υπογραφέντα μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Serraj, «ισχυριζόμενου ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Λιβύης» και του εξήγησε γιατί αυτά τα memoranda, και μόνο με την ύπαρξή τους, αποτελούν προσβολή των συμφερόντων όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών.

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα