Μπ. Νετανιάχου: Το κατεχόμενο Γκολάν θα παραμείνει "για πάντα" ισραηλινό

Μπ. Νετανιάχου: Το κατεχόμενο Γκολάν θα παραμείνει "για πάντα" ισραηλινό

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το προσαρτημένο τμήμα των συριακών υψιπέδων του Γκολάν "θα παραμείνει για πάντα στα χέρια του Ισραήλ".

Ο Νετανιάχου έκανε τη δήλωση αυτή κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η οποία οργανώθηκε στα υψίπεδα του Γκολάν για πρώτη φορά αφότου η περιοχή αυτή κατακτήθηκε από το Ισραήλ το 1967. Η δηλώση γίνεται επίσης την ίδια στιγμή που διεξάγονται στη Γενεύη διαπραγματεύσεις για το μέλλον της εμπόλεμης Συρίας.

"Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, είναι καιρός έπειτα από 50 χρόνια να αναγνωρίσει επιτέλους ότι το Γκολάν θα παραμείνει για πάντα υπό ισραηλινή κυριαρχία", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν από το κρατικό ραδιόφωνο. "Ό,τι κι αν συμβαίνει από την άλλη πλευρά (στη Συρία), τα σύνορα δεν θα μετακινηθούν", υπογράμμισε.

Την Τετάρτη επαναλήφθηκαν στη Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να επιχειρηθεί να μπει ένα τέλος σε μια σύγκρουση που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωη σε περισσότερους από 270.000 ανθρώπους και έχει σπρώξει χιλιάδες Σύρους στην εξορία.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου φοβάται ότι το Ισραήλ θα δεχθεί ενδεχομένως πιέσεις για να αποχωρήσει από το Γκολάν σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για το μέλλον της Συρίας, καθώς η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση, το 1981 από το Ισραήλ, ενός τμήματος αυτής της συριακής περιοχής.

"Δεν θα αντιταχθούμε σε μια συμφωνία για τη Συρία, με την προϋπόθεση ότι δεν θα συναφθεί σε βάρος του κράτους του Ισραήλ και ότι οι δυνάμεις του Ιράν, της (λιβανικής) Χεζμπολάχ και του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) θα εκδιωχθούν" από τη Συρία, υπογράμμισε επίσης ο ισραηλινός ηγέτης.

Ο ραδιοσταθμός διευκρίνισε πως ο Νετανιάχου πέρασε αυτό το μήνυμα σχετικά με το Γκολάν στη διάρκεια μιας πρόσφατης συνομιλίας του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και λογαριάζει επίσης να το επαναλάβει την Πέμπτη στη συνάντηση που θά έχει στη Μόσχα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Ισραήλ προσάρτησε ένα τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν το 1981, αφού κατείχε την περιοχή από τον πόλεμο του Ιουνίου 1967. Επισήμως το Ισραήλ και η Συρία εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου.

Η γραμμή της κατάπαυσης του πυρός στο Γκολάν θεωρούνταν σχετικά ήρεμη, όμως η κατάσταση εντάθηκε με τον πόλεμο στη Συρία που ξέσπασε το 2011. Έκτοτε βλήματα και ρουκέτες πέφτουν περιοδικά στην πλευρά του Γκολάν που κατέχει το εβραϊκό κράτος και όπου ζουν περισσότεροι από 20.000 ισραηλινοί έποικοι, δίπλα σε 20.000 Δρούζους, μια αραβόφωνη και μουσουλμανική μειονότητα που είναι επίσης παρούσα στη Συρία. Οι περισσότεροι από τους Δρούζους αυτούς, οι οποίοι έχουν ισραηλινό πάσο, αλλά όχι ισραηλινή υπηκοότητα, θεωρούν πως είναι Σύροι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ