Μήνυμα ΗΠΑ σε Άγκυρα: Η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα στους πόρους της ΑΟΖ της

Μήνυμα ΗΠΑ σε Άγκυρα: Η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα στους πόρους της ΑΟΖ της

Την σταθερή θέση των ΗΠΑ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στην Αν. Μεσόγειο με τo σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός».

«Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε σε ερώτηση του ανταποκριτή Μ. Ιγνατίου αφορούσε την παράνομη είσοδο του σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» με τη συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών στο τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Αυτό θεωρήθηκε ως απάντηση στην έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης της ΕxxonMobil στο τεμάχιο 10 την περασμένη Παρασκευή» επισήμανε ο δημοσιογράφος. Συνεχίζοντας, πρόσθεσε πως «το "Μπαρμπαρός", δεν αναμένεται να προχωρήσει στο τεμάχιο 10, λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Άγκυρα προέβη στην προκλητική ενέργεια, επειδή δεν μπορεί να παρέμβει στη διερευνητική γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα».

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως «η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι χθες το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» να εισήλθε στο Οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τέσσερα τουρκικά πολεμικά πλοία ενώ η τουρκική πλευρά απέφυγε να προκαλέσει οποιαδήποτε ένταση στο Οικόπεδο 10 καθώς εκεί πραγματοποιεί διερευνητική γεώτρηση η αμερικανική ΕxxonMobil και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα να μην δημιουργήσει προβλήματα στον ενεργειακό κολοσσό.