Τ. Ερντογάν: Η άλωση της Πόλης αποτελεί έμπνευση

Τ. Ερντογάν: Η άλωση της Πόλης αποτελεί έμπνευση

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, οποίος χαρακτήρισε «έμπνευση» για τη χώρα του την άλωση της Κωνσταντινούπολης, στο ετήσιο μήνυμά του για την επέτειο της κατάκτησης της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο: «Η πίστη, η αποφασιστικότητα και το πείσμα που χαρακτήριζαν τον -ευλογημένο από τον προφήτη- Μωάμεθ τον Πορθητή και τους γενναίους στρατιώτες μας, όταν κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη, αποτελούν για τη σημερινή Τουρκία έμπνευση ώστε να επιτύχουμε κι εμείς τους στόχους μας το 2023, το 2053 και το 2071».

«Χρόνια πολλά για την 566η επέτειο της Κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μίας από τις ένδοξες νίκες της ιστορίας, με την οποία έκλεισε μία εποχή και άνοιξε μία νέα, αλλάζοντας το ρου της παγκόσμιας ιστορίας με τις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές που επέφερε», όπως είπε.

Όπως μεταδίδει το Open TV, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απένειμε τα εύσημα στον Μωάμεθ τον Πορθητή για τη μεγάλη κατάκτηση αλλά και τον τρόπο της μετέπειτα διακυβέρνησής του, μετατρέποντας την Κωνσταντινούπολη σε κέντρο θρησκειών και πολιτισμών.

«Με την Κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, η οποία οφείλεται στη στρατιωτική ιδιοφυία του Μωάμεθ του Πορθητή και στην αποφασιστικότητα και το πείσμα του γενναίου στρατού μας, το ιερό μας έθνος κατάφερε να ριζώσει σε μία ήπειρο και έτσι η Κωνσταντινούπολη και κάτω από τη δίκαιη και την ανοιχτή σε ορίζοντες διακυβέρνηση του μεγάλου ηγέτη του Μωάμεθ του Πορθητή να μετατραπεί σε κέντρο διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό».

Φωτογραφία AP