Με νέα ΝAVTEX για έρευνες στην «καρδιά» του Αιγαίου, προκαλεί η Άγκυρα

Με νέα ΝAVTEX για έρευνες στην «καρδιά» του Αιγαίου, προκαλεί η Άγκυρα

Σε... μετωπική και πλήρη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων προχωρά η Τουρκία, θεωρώντας πλέον ότι οι αντιστάσεις της Αθήνας έχουν καταρρεύσει, λόγω και των πιέσεων που ασκούνται από την Γερμανία για την εφαρμογή του Μνημονίου.

Λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο από την ατιμωτική για την Ελλάδα αμφισβήτηση του δικαιώματος Έρευνας και Διάσωσης και των τριών χαμένων αξιωματικών, του ελικοπτέρου που κατέπεσε στην Κίναρο, η Τουρκία επανήλθε χθες βράδυ με μια ακόμη προκλητική NAVTEX με την οποία ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου.

Με την NAVTEX 119/16 η Τουρκία ανακοίνωσε χθες το απόγευμα (μόλις είχε ανακοινωθεί η συμφωνία Ελλάδας –Τουρκίας με την εγγύηση του Βερολίνου για ανάθεση ρόλου στην Συμμαχία για το μεταναστευτικό), για «επιστημονικές έρευνες» στο Αιγαίο, σε περιοχές που βρίσκονται στην καρδιά του Αρχιπελάγους.

Τις έρευνες αυτές θα πραγματοποιήσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος TCG CESME για το διάστημα μεταξύ 16-28 Φεβρουαρίου…

Η περιοχή την οποία δεσμεύει η Τουρκία για έρευνες εκτείνεται μεταξύ της Πάτμου, της Κινάρου (όπου χθες βρήκαν τον θάνατο οι τρεις Έλληνες αξιωματικοί), της Δονούσας και της Ικαρίας και στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα. Το όποιο απλώς προσπάθησε να αποκρύψει στην Βουλή ο κ. Καμμένος γιατί είχε ήδη βρεθεί σε δεινή θέση προσπαθώντας να πει ότι η συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο -η οποία προκλήθηκε μετά από κοινό αίτημα της… Ελλάδας και της Τουρκίας με την «εγγύηση» του Βερολίνου- είναι…απόρρητη.

Προφανώς γιατί η συμφωνία αυτή, την οποία υπαγόρευσε ο Ερντογάν στην κ. Μέρκελ και κατόπιν προσυπέγραψε ο κ. Καμμένος, νομιμοποιεί, με συμμαχικό μάλιστα «καπέλο», όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, διασφαλίζοντας στην Ελλάδα μόνο το δικαίωμα… περισυλλογής μεταναστών στα χωρικά ύδατα των…6 ναυτικών μιλίων.